nieuwsverenigde staten

Trump stuurt opnieuw toezichthouder de laan uit

Zoals vaker op vrijdagavond heeft de Amerikaanse president Donald Trump gisteravond weer een belangrijke toezichthouder op zijn regering ontslagen. Ditmaal was de inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de beurt.

Steve Linick (vooraan), de ontslagen inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken.Beeld AFP

Deze Steve Linick moet over dertig dagen vertrokken zijn, meldde Trump per brief aan het Congres, omdat hij ‘het vertrouwen’ in hem was kwijtgeraakt.

De voorzitter van de buitenlandcommissie in het Huis van Afgevaardigden, Eliot Engel, sloeg daarop meteen alarm. Volgens hem was de ontslagen inspecteur bezig met een onderzoek naar minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. ‘Het ontslag van de heer Linick midden in zo’n onderzoek suggereert een onwettige daad van vergelding.’

Dat past in een patroon: vorige maand ontsloeg Trump op een vrijdagavond de inspecteur-generaal voor de inlichtingendiensten. Die speelde vorig jaar een cruciale rol bij het uit de doofpot redden van een klokkenluidersklacht, die uiteindelijk zou leiden tot Trumps impeachment.

Ook werd in april de inspecteur-generaal van het ministerie van Defensie ontslagen, die toezicht zou houden op de verdelen van de corona-hulpmiljarden.

Grote schoonmaak

Zo is Trump bezig met een geleidelijke grote schoonmaak van ambtenaren die toezicht moeten houden op zijn ministeries. In theorie zijn die inspecteurs onafhankelijk, maar in de praktijk eist Trump van hen volledige loyaliteit. Hij schreef vorige maand dat hij als president op al die plekken mensen verwacht ‘in wie ik het volste vertrouwen kan hebben’. Diezelfde formulering gebruikte hij vrijdag weer.

Ambtenaren die door zijn voorganger Barack Obama zijn benoemd, zoals Linick, voldoen daar in Trumps ogen meestal niet aan.

Engel noemde het ontslag van Linick ‘een ongelooflijke daad van een president die een van zijn meest loyale steunpilaren, de minister van Buitenlandse Zaken, probeert te beschermen’. Vrijdag was nog onduidelijk met welk onderzoek Linick bezig was, maar hij heeft vorig jaar een kritisch rapport uitgebracht over personeelszaken op het departement.

Dat ging onder meer over een medestander van Trump die een ambtenaar van Iraanse origine op het ministerie op een zijspoor zette.

Democraten VS onderzoeken ontslag toezichthouder die mogelijk machtsmisbruik Pompeo onderzocht
De Democraten onderzoeken het ontslag door president Donald Trump van de inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat melden Amerikaanse media. Volgens de Democraten deed Steve Linick mogelijk onderzoek naar machtsmisbruik door buitenlandminister Mike Pompeo. 

Trump neemt wraak: waakhond inlichtingendiensten en ‘aanstichter’ afzettingsprocedure ontslagen
Donald Trump heeft opnieuw wraak genomen op iemand die een rol speelde bij zijn impeachment. Hij ontsloeg vrijdag Michael Atkinson, de inspecteur-generaal van de inlichtingendiensten, die de doofpot opende waarin het Witte Huis een klokkenluidersklacht wilde laten verdwijnen over mogelijk machtsmisbruik van de president.

In de VS zit de grootste winnaar van de crisis in het Witte Huis
Een ontzagwekkend crisispakket moet het leed in de VS verzachten. Driemaal raden wie daar het meest van profiteert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden