Trump stuit op eerste serieuze weerstand partijgenoten: beoogd minister haakt af

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de eerste serieuze weerstand ondervonden van zijn partijgenoten in het congres. Andrew Puzder, door het Witte Huis genomineerd als minister van Werkgelegenheid, trok zich terug na signalen dat hij te weinig steun zou krijgen in de Senaat.

Michael Persson
Andrew Puzder verlaat de Trump International Golf Club na een ontmoeting met Trump op 19 november 2016. Beeld afp
Andrew Puzder verlaat de Trump International Golf Club na een ontmoeting met Trump op 19 november 2016.Beeld afp

Puzder is het eerste beoogde lid van het kabinet-Trump dat niet wordt benoemd. Betsy de Vos werd vorige week met de hakken over de sloot minister van Onderwijs, toen twee Republikeinse senatoren tegenstemden (wat de stand op 50-50 bracht) en vice-president Mike Pence de doorslag moest geven.

Het verzet tegen Puzder bleek woensdag groter. CNN en Politico meldden op grond van anonieme bronnen dat zeker vier en misschien wel twaalf senatoren zich tegen de fastfoodtycoon zouden keren, tijdens de benoemingsprocedure die 's avonds op het programma stond. Daarop trok hij zich terug.

Voorstander van immigratie

Het lijkt erop dat de politieke spreidstand van Trump hiermee op zijn eerste grens is gestuit. Puzder, die rijk is geworden dankzij laagbetaalde hamburgerbakkers bij de ketens Hardee's en Carl's Jr., verpersoonlijkt het laissez-faire-kapitalisme van klassieke Republikeinen, een politieke stroming die in Trumps kabinet ruim is vertegenwoordigd. Maar dat strookt niet met de op de arbeidersklasse gerichte beloften die hij tijdens de campagne deed.

Puzder is net als veel ondernemers voorstander van immigratie, legaal of illegaal: de toevoer van arbeidskrachten houdt de lonen lekker laag. Hij had zelf een Mexicaanse zonder papieren in dienst. Maar dat past niet bij de anti-immigratieboodschap waarmee Trump de verkiezingen heeft gewonnen. Breitbart, de nationalistisch-populistische website die zich tot dusver vierkant achter de president heeft opgesteld, was de afgelopen dagen dan ook een van de belangrijkste vertolkers van het ongenoegen.

Ook Democraten keerden zich uit naam van de arbeiders tegen Puzder, maar dan vooral omdat hij tegenstander is van het minimumloon en andere werknemersrechten. 'Hoe je er ook naar kijkt, er is geen slechtere keuze voor minister van Werkgelegenheid dan Andrew Puzder', zei de Democratische leider van de Senaat Chuck Schumer woensdag. 'Hij zou niet eens in de buurt van het ministerie mogen komen, laat staat aan het hoofd ervan. Puzders minachting voor de Amerikaanse arbeiders, de mensen die hij eigenlijk zou moeten beschermen, kent zijn gelijke niet.'

Andrew Puzder en Donald Trump. Beeld AFP
Andrew Puzder en Donald Trump.Beeld AFP

Huiselijk geweld

Daarbovenop kwam nog een uitzending van Oprah Winfrey uit 1990, waarvan de videobanden door senatoren zijn opgevraagd en bekeken. Daarin zou Puzders ex-vrouw anoniem over huiselijk geweld van haar man hebben verteld. De vrouw heeft haar beschuldigingen in januari ingetrokken ('Andy is een aardige, liefhebbende man en betrokken vader'), maar de twijfel was al gezaaid.

Het gebeurt vaker dat een beoogd minister van een nieuwe president zich terugtrekt. In 2009 moest Tom Daschle (door Barack Obama genomineerd als minister van Volksgezondheid) de eer aan zichzelf houden wegens ondeugdelijke belastingaangiften.

Chaos in het Witte Huis
Het vertrek van veiligheidsadviseur Michael Flynn onderstreept de wanorde in het Witte Huis tijdens de eerste weken van president Trump. Wie heeft er de leiding? (+)

Kiezersregistratie in Verenigde Staten zo lek als een mandje
Nu het onderzoek niet langer over de 'illegale' stemmen op Clinton gaat, heeft Trump een punt: de stembusgang in de VS is zo lek als een mandje. (+)

Streep door Obama's gedoogbeleid
Nu president Trump acties laat uitvoeren om illegalen uit te zetten, zijn ongedocumenteerde immigranten vogelvrij. Het is een streep door het gedoogbeleid van Obama, die zelf eerst overigens ook niet echt mild was voor illegalen.

De Trumpistische leugen
In het kamp-Trump lijkt liegen de norm. Dat gaat verder dan de reguliere politieke spin: de trumpistische leugen is strategischer, de basis van een ideologie. Waar is die ideologie op gebaseerd en wie zijn de vertolkers? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden