Trump staat onder zware druk om 'dreamers' toch niet te deporteren

President Donald Trump worstelt met een besluit over de deportatie van honderdduizenden jongeren die illegaal in de VS verblijven. Als presidentskandidaat had hij beloofd hen uit te zetten, maar nu staat hij onder zware druk, ook van partijgenoten, om de hand over het hart te strijken.

Demonstranten protesteren in Los Angeles tegen het afschaffen het beschermingsprogramma dat Obama in 2012 invoerde.Beeld afp

Naar schatting vallen 800 duizend jongeren, voornamelijk uit Latijns-Amerika, onder een 'beschermingsprogramma' dat de vorige president, Barack Obama, in 2012 heeft ingevoerd. Ze mogen niet worden uitgezet en kunnen een werkvergunning aanvragen.

Volgens de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, moet Trump clementie tonen. 'Het gaat om kinderen die hierheen zijn gebracht door hun ouders en geen ander thuis kennen.' Een invloedrijke Republikeinse senator, Orrin Hatch, zei zaterdagochtend: 'Ik ben er geen voorstander van dat kinderen worden gestraft voor de daden van hun ouders.'

De jongeren staan in de volksmond bekend als 'de dromers'. Trump liet zich vrijdag met sympathie over hen uit. 'We houden van de dromers, we houden van iedereen', zei hij in het Witte Huis. 'We denken dat de dromers geweldig zijn.'

Wat voor Trump extra lastig is, is het feit dat veel van de betrokken jongeren in Texas wonen, de staat die de afgelopen week getroffen werd door zware regenval en overstromingen in het kielzog van de orkaan Harvey. 'We blijven hier', zo zei Oscar Hernandez, een vrijwillige hulpverlener in het conventiecentrum in Houston waar duizenden mensen onderdak kregen tijdens de natuurramp. Een Texaanse mensenrechtenorganisatie noemde het tegenover The New York Times 'schokkend' dat jongeren als Hernandez deportatie boven het hoofd hangt. Mocht Trump daartoe besluiten, dan laat hij zien dat hij niet om de Texaanse gemeenschap geeft, aldus een woordvoerder van het Texas Civil Rights Project.

'Het besluit drukt zwaar op hem', erkende een woordvoerder van Trump. Niet alleen mensenrechtenorganisaties en politici, ook het bedrijfsleven oefent druk op hem uit. 'De dromers zijn vitaal voor de toekomst van onze ondernemingen en onze economie', schreven Mark Zuckerberg van Facebook, Meg Whitman van Hewlett-Packard, Mary Barra van General Motors en tal van anderen.

Volgens onderzoek heeft ruim 90 procent van de betrokken jongeren werk gevonden. Tegenstanders van het beschermingsprogramma staven met dat cijfer hun bewering dat buitenlanders banen van Amerikanen 'inpikken'.

Demonstranten protesteren in Los Angeles tegen het afschaffen het beschermingsprogramma dat Obama in 2012 invoerde.Beeld afp

Naar verwachting neemt Trump vandaag of morgen een besluit. Ook als hij de regeling intact laat, zijn de jongeren niet zeker van hun toekomst in de VS. Tien Amerikaanse staten waar de Republikeinen aan de macht zijn, hebben gedreigd uiterlijk 5 september naar de rechter te stappen om de maatregel ongedaan te maken.

Amerikaanse juristen menen dat de staten een gerede kans van slagen hebben. In 2015 zette een Texaanse rechter een streep door plannen van Obama om de regeling voor illegalen uit te breiden. Ook ouders van kinderen die in de VS geboren waren, hadden volgens de toenmalige president recht op verblijf. Het Hooggerechtshof bekrachtigde de uitspraak van de Texaanse rechter. Sinds Trumps aantreden heeft het hof een rechtsere signatuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden