nieuwsTurkije en VS

Trump: staakt-het-vuren Noord-Syrië permanent, sancties voorbij

De Amerikaanse president Donald Trump heeft van Turkije garanties ontvangen dat de tijdelijke wapenstilstand in Noordoost-Syrië ‘permanent’ wordt, al is dat woord volgens hem ‘wat fluïde in dat deel van de wereld’. De VS heffen economische sancties tegen Turkije op.

Turkse soldaat met jongen in Tal Abyad, Noordoost-Syrië. Beeld Khalil Ashawi/Reuters
Turkse soldaat met jongen in Tal Abyad, Noordoost-Syrië.Beeld Khalil Ashawi/Reuters

Onderdeel van het staakt-het-vuren is een bufferzone van ruim 30 kilometer diep, aan de Syrische kant van de Turks-Syrische grens. De Amerikanen hebben hun troepen uit het gebied teruggetrokken, en dragen de controle over aan Russische, Turkse en Syrische militairen. ‘Hierdoor ontstaat een veiliger en stabieler grensgebied’, aldus Trump in een persconferentie.

Met de nieuwe overeenkomst krijgt Turkije in feite wat het wil: een gebied aan zijn zuidelijke grens waar de Koerden niet langer de scepter zwaaien. Om dat te bereiken viel het Turkse leger op 10 oktober Syrië binnen. Een week later besloot de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tot een tijdelijk staakt-het-vuren, na zware druk van de Verenigde Staten.

Koerdische strijders in het gebied moeten de aftocht blazen. Zij bouwden de afgelopen jaren een autonoom ministaatje op in Noordoost-Syrië, vanwaaruit zij op westers verzoek en met westerse steun vochten tegen Islamitische Staat. Daarbij sneuvelden 11 duizend Koerden. Zij voelen zich ernstig verraden nu de VS zich terugtrekken en het gebied overdragen.

Dinsdagavond trokken Koerdische strijders zich al terug uit een gebied van 120 kilometer lang en 30 kilometer diep, tussen de plaatsen Tal Abyad en Ras al-Ain. Turkije krijgt voorlopig volledige controle over dat gebied. Vóór volgende week dinsdag 28 oktober moeten de Koerden ook elders langs de Turks-Syrische grens, aan weerszijden van de 120 kilometer lange strook, het gebied verlaten. Vervolgens zullen Turkse en Russische troepen in dat deel van het grensgebied een bufferzone van 10 kilometer diep bewaken.

Turkije bevestigde dat het ‘op dit moment' de vijandelijkheden niet zal hervatten, maar waarschuwde dat het Koerdische strijders ‘zal neutraliseren’ als die proberen terug te keren in het gebied dat Turkije nu bezet. Ook Trump houdt een slag om de arm. ‘We weten allemaal dat het woord ‘permanent’ wat fluïde is in dat deel van de wereld’, aldus de Amerikaanse president. Vlak erna hernam hij: ‘Ik geloof toch wel dat het permanent zal zijn.’

PKK

Turkije heeft de afgelopen jaren met grote zorg gezien hoe Koerdische strijders op een steenworp afstand van de Turkse grens westerse wapens ontvingen en de voorhoede gingen vormen in de strijd tegen Islamitische Staat. De Syrische Koerden vechten onder de vlag van de YPG, een militie die nauw verbonden is met de Turks-Koerdische PKK.

Die groep is al zo’n drie decennia lang verwikkeld in een strijd met de Turkse staat. De PKK wil autonomie in het zuidoosten van Turkije. Ankara vreest dat de feitelijke autonomie van de Syrisch-Koerdische YPG in Noordoost- Syrië haar zusterbeweging in naburig Turkije uiteindelijk zal sterken bij het nastreven van datzelfde doel.

Sinds Turkije Noordoost-Syrië binnenviel, zijn zeker tweehonderd Syrische burgers gedood. Koerdische tegenaanvallen kostten tot nu toe twintig Turkse burgers het leven. Turkije besloot tot de invasie nadat de Amerikaanse president Donald Trump plotseling had aangekondigd dat hij de ongeveer duizend Amerikaanse commando’s direct terug zou trekken.

In ruil voor de Turkse belofte van een wapenstilstand hief Washington de economische sancties op die het op 14 oktober instelde tegen Turkije, als antwoord op de invasie. Trump schortte toen onder meer een handelsovereenkomst met Turkije op, ter waarde van 100 miljard dollar (89,6 miljard euro), en gelastte importtarieven van 50 procent op Turks staal. Ook drie Turkse topfunctionarissen en de Turkse ministeries van Defensie en Energie werden kortstondig het doelwit van sancties.

De Koerdische YPG, die door haar strijd tegen Islamitische Staat sinds 2014 feitelijke autonomie verwierf in Noordoost-Syrië, hoopt nu dat het enkele enclaves in het grensgebied mag behouden.

Lees ook:

Op de Navo-bijeenkomst donderdag en vrijdag in Brussel zitten de Europeanen voor het eerst sinds de Turkse inval in Syrië direct met de Turken aan tafel. Worden hier de contouren zichtbaar van een Nieuwe Wereldorde?

De Duitse minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) stelde dinsdag een ‘internationale veiligheidszone in Noord-Syrië’ voor, in samenwerking met Turkije en Rusland. Het zou voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dat Duitsland het initiatief neemt voor een militaire missie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden