Trump sprak telefonisch een uur met Mexicaanse president

De Amerikaanse president Trump heeft vrijdag een uur lang telefonisch gesproken met zijn Mexicaanse collega Nieto. Het gesprek volgt op het besluit donderdag van Nieto om een bezoek volgende week aan het Witte Huis af te zeggen. Nieto besloot hiertoe nadat Trump in een tweet had gezegd dat het onderhoud zinloos zou zijn als Mexico niet bereid was de muur aan de grens te betalen. 'Het was een heel vriendelijk gesprek', zei Trump.

President Nieto van Mexico. Beeld Reuters
President Nieto van Mexico.Beeld Reuters

De Mexicaanse regering zei dat het tweetal heeft afgesproken om het heikele onderwerp van betaling van de muur, voorlopig niet meer in het openbaar te bespreken.

Eerder vrijdag, nog voor het telefonisch onderhoud, liet de Amerikaanse president de ruzie met Mexico verder escaleren. 'Mexico heeft lang genoeg misbruik gemaakt van de VS', twitterde hij. Na een gesprek met de Britse premier May zei Trump dat Mexico, wat betreft de handel tussen beide landen, 'de VS tot moes heeft geslagen, dankzij onze vorige leiders.Ze hebben ons voor gek gezet.'

Het Witte Huis zei donderdag dat de muur mogelijk betaald zou kunnen worden uit een verhoging van de belasting op Mexicaanse producten. Niet Mexico, maar Amerikaanse consumenten zullen opdraaien voor de kosten als Trump de twintig procent extra belasting doorzet, reageerde de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken.

'Een belasting op Mexicaanse importproducten voor de Verenigde Staten is niet een manier om Mexico te laten betalen voor de muur', zei minister Luis Videgaray. 'Het is een manier om Noord-Amerikaanse consumenten ervoor te laten opdraaien door te betalen voor dure avocado's, wasmachines en televisies.'

Volgens Videgaray is Mexico überhaupt niet van plan voor de muur te betalen: 'Over sommige dingen valt niet te onderhandelen. Dit gaat over onze waardigheid en onze trots.'

Het Congres moet nog instemmen met het plan van Trump. Mocht dit gebeuren, dan zal de maatregel grote gevolgen hebben voor Mexico, dat voor 80 procent afhankelijk is van export naar de Amerikaanse noorderbuur. Onder meer auto's en fruit zijn belangrijke exportproducten.

Woensdag maakte de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto bekend dat hij zijn bezoek aan de nieuwe Amerikaanse president afzegt. Reden daarvoor was het decreet dat Trump die dag tekende over de muur.

Op sommige delen van de grens staat al een muur, zoals hier in New Mexico. Beeld reuters
Op sommige delen van de grens staat al een muur, zoals hier in New Mexico.Beeld reuters

Muur bekostigen

Trump kondigde tijdens zijn campagne al aan dat hij Mexico wil laten betalen voor de muur die tot doel heeft illegale migranten uit het land tegen te houden. De muur zal volgens schattingen tussen de 8 en 20 miljard dollar kosten. De heffing op importproducten zou jaarlijks zo'n 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) opleveren. 'Meer dan genoeg om de muur te bekostigen', aldus Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer. Volgens hem is de importheffing onderdeel van een groter plan voor belastinghervorming.

De verklaringen over invoerbelasting hadden direct invloed op de Mexicaanse valuta, die vorig jaar al fluctueerde bij uitspraken van de toenmalige kandidaat Trump.

Japan reageerde vrijdagochtend op de oplopende spanning tussen de twee landen. Een aantal grote Japanse autofabrikanten produceert in Mexico auto's voor de Amerikaanse markt. Een woordvoerder van de regering van Japan zegt dat het land de ontwikkelingen op de voet volgt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden