Trump speelt op safe met degelijke Acosta als beoogd minister Werkgelegenheid

Een degelijk ogende jurist moet een omstreden hamburgertycoon doen vergeten - Alexander Acosta wordt de nieuwe minister van Werkgelegenheid, als het aan president Trump ligt.

Beeld ap

Die kwam binnen een dag met een andere kandidaat na het gedwongen terugtrekken van zijn eerste kandidaat, miljardair Andy Puzder. Met die ondernemer, rijk geworden dankzij laagbetaalde hamburgerbakkers, wilden Republikeinen in de Senaat niet in zee gaan.

Met de keuze voor Acosta, momenteel nog hoofd van de juridische faculteit van Florida International University, lijkt Trump op safe te willen spelen. In zijn carrière ging Acosta al driemaal door de mangel van een Senaatsbenoeming en dat leek voor Trump doorslaggevend.

'Ster met geweldige carrière'

Een 'ster' met een 'geweldige carrière', die het bij de Senaat drie keer 'erg, erg goed deed', constateerde hij tevreden op een persconferentie, die hij voor tal van andere zaken gebruikte. De bijeenkomst werd zo snel belegd dat de eigenlijke hoofdrolspeler, Acosta, schitterde door afwezigheid.

Wordt hij benoemd, dan zal hij de eerste minister in Trumps kabinet zijn met Latijns-Amerikaanse wortels - zijn ouders zijn uit Cuba afkomstig. Daarmee komt zijn achtergrond aardig overeen met de senator voor Florida, Marco Rubio. Ondanks zijn notoire afkeer van Trump kon Rubio zijn enthousiasme over deze voordracht niet onderdrukken. Hij sprak over een 'fenomenale keuze'.

Pikant aan de keuze voor de aan Harvard opgeleide Acosta is dat hij onder meer naam heeft gemaakt met het verdedigen van de rechten van Amerikaanse moslims. In 2011 zat hij een Senaatscommissie voor die experts aan de tand voelde over dit onderwerp. Acosta stelde toen dat 'we als natie zijn gebouwd op principes van vrijheid en een van de voornaamste principes is de vrijheid van godsdienst'.

Hij haalde het geval aan van een jong meisje dat hij verdedigde nadat ze door haar school was geschorst omdat ze een hoofddoekje niet had willen afdoen. Ook prees hij president Bush, omdat die binnen een week na 9/11 een islamitisch centrum in Washington bezocht. 'De geschiedenis heeft ons de noodzaak geleerd dat leiderschap vastberadenheid tempert met wijsheid.'

Trump kondigt zijn nieuwe beoogde minister aanBeeld getty

Niet geheel onomstreden

Geheel onomstreden is Acosta niet. In zijn tijd als officier van justitie tikte een federale rechter hem op zijn vingers vanwege het afluisteren van gesprekken tussen een verdachte en zijn advocaat. Acosta nam direct stappen om herhaling te voorkomen, maar justitie moest wel 600 duizend dollar aan de verdachte betalen. Die sanctie werd in hoger beroep op formele gronden weer ongedaan gemaakt.

In opspraak kwam Acosta ook door een kwestie over stemrecht in de staat Ohio, waarin hij zich als officier van justitie volgens Democraten al te zeer voor het karretje van de Republikeinse Partij had laten spannen. Hij negeerde pleidooien van Democraten om iets te doen tegen Republikeinse plannen om mensen te plaatsen bij verkiezingslokalen die iemands kiesrechten kunnen aanvechten. Die werden vooral gestationeerd in zwarte wijken. Acosta liet het gebeuren, waardoor volgens Democraten 35 duizend kiezers niet hun stem konden uitbrengen.

Of deze oude zaken Acosta in problemen brengen bij zijn hoorzitting in de Senaat, valt te betwijfelen. Zeker na het ten val brengen van de eerdere kandidaat ligt het voor de hand dat de Republikeinse senatoren niet moeilijk zullen doen over de benoeming van een Republikein met overwegend gematigde opvattingen.

Bekijk hier de volledige persconferentie van Trump, waarin hij onder meer opnieuw de media aanvalt.

Wanorde in het Witte Huis, of juist 'ongelofelijke vooruitgang'?

Eigenlijk was de bedoeling van de bijeenkomst in de East Wing van het Witte Huis slechts om Acosta, voor te stellen als de nieuwe kandidaat-minister voor Werkgelegenheid. Maar Trump begon al snel aan een tirade waardoor de bijeenkomst een vol uur duurde. Zijn eerste en voornaamste doelwit: de media.

Waarom trok de vorige beoogde minister zich terug?
Puzder, die rijk is geworden dankzij laagbetaalde hamburgerbakkers bij de ketens Hardee's en Carl's Jr., verpersoonlijkt het laissez-faire-kapitalisme van klassieke Republikeinen. Maar dat strookt niet met de op de arbeidersklasse gerichte beloften die hij tijdens de campagne deed.

Wie heeft hier de leiding?
Het vertrek van veiligheidsadviseur Michael Flynn onderstreept de wanorde in het Witte Huis tijdens de eerste weken van president Trump (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden