Trump slaapt maar vier uur: hoe moet dat straks in het Witte Huis?

Donald Trump, die slechts vier uur slaapt, is verslaafd aan Amerika's nieuwsshows. Dat bleek maandag opnieuw. Terwijl al zijn adviseurs aanstalten maakten om naar bed te gaan, pakte Amerika's 45ste president zijn telefoon om op Twitter CNN aan te vallen. Omdat de miljardair er niet over peinst zijn slaapgewoonten aan te passen, krijgen de VS vanaf 20 januari een president die urenlang televisie kijkt en midden in de nacht nog wakker is.

Donald Trump wordt beveiligd door agenten van de Secret Service. Beeld AFP
Donald Trump wordt beveiligd door agenten van de Secret Service.Beeld AFP

De nieuwe uitval van Trump bewijst buitenlandse inlichtingendiensten opnieuw één ding: dat 's werelds machtigste man al kwaad kan worden gemaakt door één journalist.

Trump had maandag het nieuwsprogramma '360' van CNN's Anderson Cooper gezien - wat hij altijd doet - en een item van verslaggever Jeff Zeleny beviel hem niet. Zeleny had opgemerkt dat er geen enkel bewijs was voor Trumps claim dat tijdens de verkiezingen miljoenen 'frauduleuze stemmen' waren uitgebracht op Hillary Clinton. 'CNN is zo in verlegenheid gebracht door hun honderd procent steun voor Hillary Clinton, dat ze niet weten wat ze moeten doen', twitterde Trump rond het einde van de avond.

Amerika zal vier jaar lang moeten wennen aan een president die niet alleen laat gaat slapen, maar ook nog extreem vroeg op is. Op het tijdstip dat Trump de nieuwsshows bekijkt, lag zijn Republikeinse voorganger George W. Bush tijdens zijn acht jaar in het Witte Huis al een uur in bed. Bush was naar verluidt een extreem vroege slaper - hij ging meestal al rond 21.00 naar bed - maar hij stond ook vroeg op.

Rond 07.00 was Bush al gereed voor zijn eerste ochtendbriefing. Bush kreeg dus wel zijn minimale zeven uur slaap die de National Sleep Foundation in de VS aanbeveelt voor volwassenen tot zestig jaar. Wie korter slaapt, en zeker Trump met zijn vier uurtjes, heeft een grotere kans op met name een hoge bloeddruk of een beroerte.

Trump roept al jaren dat hij genoeg heeft aan vier uurtjes slaap. In interviews heeft hij ook gezegd dat hij het liefst niet ontbijt en nauwelijks koffie en thee drinkt. Beeld Reuters
Trump roept al jaren dat hij genoeg heeft aan vier uurtjes slaap. In interviews heeft hij ook gezegd dat hij het liefst niet ontbijt en nauwelijks koffie en thee drinkt.Beeld Reuters

Nachtmens

De 69-jarige Trump, met Ronald Reagan de oudste president ooit, haalt dit aantal uren bij lange na niet. Volgens sommige critici is Trumps korte nachtrust er de oorzaak van van dat hij zich niet kan concentreren, stekelig is en zo snel boos wordt. Volgens Trump en zijn artsen is hij echter, ondanks zijn weinige slaap, kerngezond. Bovendien: op deze manier heeft hij toch met succes zijn vastgoedimperium uit de grond gestampt?

Op campagne dit jaar en tegen People Magazine bevestigde de miljardair het verhaal dat al lange tijd de ronde doet: dat hij slechts vier uur slaapt. Soms zelfs maar twee uur. Zijn devies: slaap niet meer dan nodig is. 'Ik hou van drie, vier uurtjes', zei hij tijdens een bijeenkomst in Illinois over zijn korte slaap en de neiging om gauw weer uit bed te stappen. 'Ik wil weten wat er allemaal gebeurt.' Hoe korter hij slaapt, hoe meer hij kan zien, zoals op tv, wat er over hem wordt gezegd.

Vanwege zijn kijkgedrag is Trump elke dag tot laat in de avond op. Net als president Obama trouwens, die soms om één uur 's nachts nog op is om stukken te lezen of om naar zijn favoriete tv-programma The Daily Show te kijken. Obama, die zichzelf een nachtmens noemt, krijgt echter meer slaap dan Trump. In een interview met Newsweek zei Obama in 2011 dat hij meestal tussen middernacht en 00.30 naar bed gaat. 'Soms ietsje later', zei de president schuldig. Tegen het persbureau AP bekende Obama dat hij het liefst rond 08.00 wordt gewekt, al lukt dat niet vaak. Rond 09.00 begint zijn werkdag, die tot 18.30 duurt.

Onder Trump zal dat flink veranderen. Voor zijn belangrijkste Witte Huis-adviseurs valt te hopen dat ze ook vroege vogels zijn. Volgens sommige berichten zou de miljardair al om 05.30 op zijn. Maar gezien zijn Twitter-gedrag is Trump al veel eerder op, zo rond 4 uur 's nachts. Tijdens de campagne viel hij onder andere een voormalige Miss Universe aan rond dat tijdstip omdat ze hem had beschuldigd van vrouwonvriendelijke uitspraken. Drie dagen na zijn verkiezing deed Trump hetzelfde: toen waren betogers die tegen zijn verkiezingsoverwinning demonstreerden het mikpunt van zijn kritiek.

Trump tijdens zijn eerste bezoek aan het Witte Huis. Grote vraag is of hij na 20 januari, als hij president is, zijn tegenstanders zal blijven aanvallen op Twitter. Beeld AP
Trump tijdens zijn eerste bezoek aan het Witte Huis. Grote vraag is of hij na 20 januari, als hij president is, zijn tegenstanders zal blijven aanvallen op Twitter.Beeld AP

Workaholic

De grote vraag is hoe Trump zal opereren als president. Hoe laat begint hij in de Oval Office? Zal hij midden in vergaderingen - hij is geen vergadertijger - de televisie aanzetten om te kijken wat presentator Wolf Blitzer over hem zegt in CNN's Situation Room? Ook van Blitzer is Trump geen fan. Trump is wel een trouwe kijker van het nieuwsprogramma 'Morning Joe' van MSNBC. Zal hij zich laten beïnvloeden door wat daarin wordt gezegd over zijn beleidsplannen?

Hoe hij ieder uur waakt over zijn imago, bleek vorige week toen Trump de omroepen ontving in Trump Tower. NBC News kreeg een veeg uit de pan omdat de omroep op de website steeds een foto van hem zou plaatsen waarop de zakenman is te zien met een dikke onderkin.

Het is straks ook pikant om te zien tot hoe laat Trump zal werken in het Witte Huis. De miljardair is een workaholic. Maar zijn tomeloze werklust betrof de afgelopen decennia zijn miljardenonderneming die hij groter en groter wilde maken. Zal Trump, een niet-politicus, dit ook kunnen opbrengen als het gaat om staatszaken? Zijn grote voorbeeld, Ronald Reagan, was wars van dossiers. Het liefst las Reagan over een groot wereldprobleem als het door zijn adviseurs was samengevat op slechts één pagina.

Trump lijkt dit gedrag over te nemen. En het voorspelt niet veel goeds. Afgelopen week meldde The Washington Post dat Trump geen interesse had in zijn dagelijkse, supergeheime briefings van de inlichtingendiensten. Tot nu toe heeft hij slechts twee briefings gehad. Voor de andere had hij geen tijd of interesse. Nog nooit eerder toonde een aankomend president zo'n desinteresse voor de informatie, analyses en bevindingen van Amerika's topspionnen. Over de meeste van de heikele kwesties die in deze briefings worden aangestipt, zoals de situatie in Syrië, Iran en Noord-Korea, zal Trump na 20 januari afgewogen beslissingen moeten nemen.

Kellyanne Conway, Trumps campagnemanager, in de lobby van Trump Tower met straatartiesten van Times Square. Van haar en andere adviseurs zal het afhangen hoe Trump zal opereren in het Witte Huis. Beeld AFP
Kellyanne Conway, Trumps campagnemanager, in de lobby van Trump Tower met straatartiesten van Times Square. Van haar en andere adviseurs zal het afhangen hoe Trump zal opereren in het Witte Huis.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden