NieuwsVS

Trump schrijft boze brief over naderende impeachment: ‘Oorlog tegen de democratie’

In een brief die leest als een lange Twitteraanval, heeft president Trump de Democraten beticht van een ‘open oorlog tegen de Amerikaanse democratie’. De brief komt enkele uren voordat de historische afzettingsprocedure tegen de president begint. De Democraten noemen de brief ‘belachelijk en ziekelijk’.

President Trump onlangs tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis.  Beeld AFP
President Trump onlangs tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis.Beeld AFP

Hoewel Trump zei in de pen te zijn geklommen om de Democraten op te roepen zijn impeachment direct te stoppen, was het duidelijk dat de brief vooral was bedoeld voor zijn aanhangers. De president probeerde zijn trouwe achterban, die hij hard nodig zal hebben voor zijn herverkiezing, nog eens duidelijk te maken dat hij niets verkeerds heeft gedaan in de Oekraïne-affaire.

Trump zal zich ook omringen door zijn kiezers, tijdens een bijeenkomst in Michigan, als het Huis van Afgevaardigden hem woensdag naar verwachting aanklaagt. De brief, gericht aan de Democratische leider Nancy Pelosi, oogt als een blauwdruk van de campagnestrategie die de president wil voeren in 2020. Hierin zal de impeachment worden neergezet als een mislukte poging van wraakzuchtige Democraten om zijn overwinning in 2016 ongedaan te maken.

‘U verklaart de Amerikaanse democratie openlijk de oorlog door verder te gaan met uw impeachment’, aldus Trump tot Pelosi. De president en zijn adviseurs weten heel goed dat de helft van de Amerikanen, zo blijkt steeds uit peilingen, de impeachment onterecht en grote onzin vindt. De Democraten vinden dat Trump, een jaar voor de presidentsverkiezingen, moet worden afgezet omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan machtsmisbruik en belemmering van het onderzoek van het Huis.

‘Poging tot staatsgreep’

‘Dit is niet meer dan een illegale, partijdige poging tot een staatsgreep die slecht zal vallen in het stemhokje’, aldus Trump, die naar verluidt zelf op het idee kwam om de brief te schrijven. ‘U zit niet alleen achter mij aan, maar ook achter de gehele Republikeinse Partij. U bent degene die wil ingrijpen in de verkiezingen. Ik twijfel er niet aan dat het Amerikaanse volk u en de Democraten volledig verantwoordelijk zal houden bij de verkiezingen van 2020.’

Uitgerekend woensdag blijkt uit een nieuwe peiling dat Trump volgend jaar alle Democratische kandidaten zou verslaan. De president heeft een voorsprong op oud-vicepresident Joe Biden en de senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren van tussen de 3 en 8 procent. De peiling van USA Today laat zien dat het drie maanden durende impeachmentonderzoek, met urenlange hoorzittingen, Trump geen enkele electorale schade heeft berokkend.

Niets voor niets heeft de president ervoor gekozen om in Michigan te verschijnen als rond half één ’s nachts (Nederlandse tijd) de stemming begint in het Huis om hem in staat van beschuldiging te stellen. Michigan is een van de drie Democratische staten in het industriële hart van de VS die in 2016 onverwacht voor Trump stemden.

Uren voordat Trumps brief bekend werd, maakte de president zich in het Witte Huis op om zijn Guatemalteekse collega Jimmy Morales te begroeten. Trump  wordt de derde president die in staat van beschuldiging wordt gesteld, als het Huis van Afgevaardigden woensdag voor de twee aanklachten stemt. Beeld EPA
Uren voordat Trumps brief bekend werd, maakte de president zich in het Witte Huis op om zijn Guatemalteekse collega Jimmy Morales te begroeten. Trump wordt de derde president die in staat van beschuldiging wordt gesteld, als het Huis van Afgevaardigden woensdag voor de twee aanklachten stemt.Beeld EPA

‘Ziekelijk’

De president is erop uit, door steeds te hameren op de flinke economische groei onder zijn presidentschap, om deze drie staten in het Mid-Westen opnieuw voor zich te winnen in 2020. ‘De kiezers zijn verstandig', houdt Trump zijn belangrijkste Democratische tegenstander voor in zijn brief. ‘En zij kijken recht door dit lege en gevaarlijke spel dat u speelt. De geschiedenis zal hard over u oordelen als u doorgaat met deze impeachment-poppenkast.’

Pelosi had dinsdag zichtbaar geen enkele zin om in te gaan op de woorden van een overduidelijk boze president. ‘Het is echt ziekelijk’, aldus de Huis-voorzitter, die zegt regelmatig te bidden voor het welzijn van de president. De Democratische fractieleider in de Senaat, Charles Schumer, was ook niet onder de indruk. ‘Ach, het is duidelijk dat hij onder grote spanning staat’, aldus Schumer. ‘Maar als hij denkt dat hij Nancy Pelosi kan koeioneren zodat ze terugkrabbelt, dan is hij bij haar aan het verkeerde adres.’

De president is er voorstander van om zijn berechting in de Senaat, die in januari begint, zo lang mogelijk te rekken. Trump zou op deze manier de Democraten zoveel mogelijk in verlegenheid willen brengen. Ook worden dan belangrijke presidentskandidaten, zoals Sanders en Warren, gedwongen hun campagne te onderbreken. Zij moeten namelijk elke dag in de Senaat verschijnen als jurylid. Sommige Republikeinen, zoals fractieleider Mitch McConnell, zouden echter zo snel mogelijk de impeachment willen beëindigen en Trump willen vrijspreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden