Update

Trump: schietpartij Texas geen wapenkwestie, dader was geestesziek

De Amerikaanse president Donald Trump wijt de schietpartij in een kerk in Texas, waarbij 26 mensen zijn doodgeschoten, aan 'een geestelijk gezondheidsprobleem' van de dader. De situatie heeft volgens hem 'niets met wapens' te maken. Dat zei hij tijdens een persconferentie in Japan, waar hij op staatsbezoek is.

Inwoners verzamelen zich voor de kerk in Sutherland Springs, Texas.Beeld afp

Een volledig in het zwart geklede man stormde zondag een klein kerkje in de Amerikaanse staat Texas binnen en heeft daar een bloedbad aangericht. Onder de 26 slachtoffers zijn een aantal kinderen, een zwangere vrouw en de 14-jarige dochter van de predikant. Twintig anderen raakten gewond. Sommigen van hen zijn er slecht aan toe.

De dader, die is geïdentificeerd als de 26-jarige Devin Patrick Kelley, beroofde zich na een achtervolging van het leven. Dit meldde de politie uit de streek maandag. De politie gaat ervan uit dat Kelley zich met een vuurwapen van het leven heeft beroofd. Kelley was een oud-militair die in 2014 werd ontslagen bij de luchtmacht vanwege mishandeling van zijn vrouw en kind, aldus CNN.

Trump sprak van 'een heel, heel trieste gebeurtenis'. De dader is volgens hem 'een zeer gestoord persoon met veel problemen'.

Volgens de autoriteiten wist een buurtbewoner erger te voorkomen door zijn eigen wapen te gaan halen en op de dader te schieten. Die gooide vervolgens zijn wapen neer en probeerde in zijn auto te ontvluchten. De schutter werd korte tijd later dood aangetroffen in zijn auto.

Kinderen onder slachtoffers

Op het moment van de schietpartij zaten er tientallen mensen in de kerk, onder wie gezinnen met kinderen. De leeftijd van de slachtoffers loopt uiteen van 5 tot 72 jaar en de meesten van hen zijn in de kerkbankjes gestorven. De dominee zelf was niet aanwezig.

Volgens ooggetuigen liep de man rond half twaalf plaatselijke tijd naar de kerk, schoot buiten al twee mensen neer, en opende binnen het vuur op de verzamelde gemeente. Tientallen gewonden werden later per helikopter overgebracht naar ziekenhuizen in omliggende plaatsen. De politie tast nog in het duister omtrent het motief voor de schietpartij. Volgens de autoriteiten had de verdachte geen contact met terroristische groeperingen. De ouders van zijn ex-vrouw bezochten regelmatig de kerk, maar zondag waren ze er niet. De politie onderzoekt of de verstoorde relatie mogelijk een motief is geweest voor de schutter.

Het bloedbad is een tragedie van ongekende omvang voor Sutherland Springs, een gehucht met slechts ongeveer 400 inwoners dat op ongeveer 40 kilometer van de stad San Antonio ligt. 'We zijn een hechte gemeenschap', zei de dominee van een nabijgelegen kerk. 'We hebben hier een postkantoor, twee kerken en een winkel.'

Beeld ap

Las Vegas

President Trump, die momenteel op reis is langs een vijftal landen in Azië, sprak eerder al in een tweet zijn medeleven uit met de inwoners van Sutherland Springs. 'De FBI en de lokale politie zijn ter plaatse. Ik houd de situatie vanuit Japan in de gaten.'

Vorige maand richtte een andere schutter een bloedbad aan in Las Vegas. Hij schoot vanaf de 32ste verdieping van een hotel aan de Strip 58 mensen dood die een muziekfestival bijwoonden. Ruim vijfhonderd bezoekers van het country-festival raakten gewond.

Het afgelopen jaar vonden in de VS 292 schietpartijen plaats waarbij vier of meer mensen werden gedood. Volgens de FBI speelden de meeste schietpartijen die zich de afgelopen vier jaar hebben voorgedaan zich af op het werk of in scholen. Maar bloedbaden van een omvang als in Sutherland Springs vormen een uitzondering.

Na het bloedbad in Las Vegas klonk meteen weer de roep om strengere wapenwetten. Maar tot nog toe hebben die pleidooien weinig effect gehad, vooral omdat Congresleden onder zware druk staan van de wapenlobby NRA. De NRA sprak zich na de schietpartij in Las Vegas wel uit voor regels om de verkoop van hulpstukken om de vuursnelheid van wapens op te voeren aan banden te leggen.


Lees ook deze stukken over de Amerikaanse wapenhandel en lone wolves

Aansprakelijk stellen wapenleveranciers lijkt enige weg tot verandering
Politiek zit de discussie rondom wapenbezit in de Verenigde Staten muurvast; het aansprakelijk stellen van wapenleveranciers en -fabrikanten lijkt de enige manier om iets te veranderen. (+)

Amerikaanse wapenhandel doet na aanslag Las Vegas opnieuw goede zaken
Wat leerden Amerikanen van de bloedige aanslag in Las Vegas? De wapenwetten stonden weer ter discussie. Maar tegelijkertijd deed de wapenhandel sinds het aantreden van Donald Trump goede zaken.

Is een lone wolf te herkennen vóór hij toeslaat?
Na een schietpartij buigen experts zich massaal over de waarom-vraag. Waren er vooraf aanwijzingen dat de dader zó kon ontsporen? Was dit drama dan te voorkomen geweest?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden