Trump schaft subsidies zorgverzekeraars af in nieuwe poging Obamacare onderuit te halen

In een nieuwe poging het door hem zo gehate Obamacare te ondermijnen, heeft president Trump besloten subsidies aan zorgverzekeraars te schrappen voor sommige ziektekosten van arme patiënten. Het is de meest vergaande stap tot nu toe van de president om Obama's omstreden zorgplan verder te verzwakken.

Trump toont een van de maatregelen tegen Obamacare.Beeld EPA

De maatregel van Trump komt nadat vorige maand de zoveelste poging van de Republikeinen in het Congres strandde Obamacare te schrappen.

Het is de tweede stap die Trump in korte tijd nam om het zorgplan, dat twintig miljoen meer Amerikanen een ziektekostenverzekering bood, onderuit te halen. Eerder op de dag maakte hij het per executive order mogelijk voor sommige Amerikanen een vrij sobere ziektekostenverzekering af te sluiten die niet hoeft te voldoen aan de strenge voorwaarden en regels van Obamacare.

Met beide pogingen lijkt Trump er nu op uit om Obamacare in zijn eentje te ontmantelen. Ze zijn ook bedoeld om de druk op het Congres te verhogen om alsnog met een alternatief te komen voor het zorgplan.

Het schrappen van de subsidies aan de zorgverzekeraars, die cruciaal zijn in het zorgplan van Obama, leidde meteen tot verontwaardiging onder de Democraten in het Congres. Ook dreigen diverse staten met rechtszaken om Trump terug te fluiten. Zij zijn bezorgd dat het zal leiden tot hogere premies en chaos op de verzekeringsmarkt.

De subsidiestroom die Trump nu afsnijdt, is bedoeld om de kosten van Obamacare voor zorgverzekeraars te drukken. Het gaat jaarlijks om een bedrag van zo'n zes miljard euro. De verzekeraars krijgen de miljarden om de kosten te verlagen voor het verzekeren van mensen met een laag inkomen. Door de afschaffing dreigen de premies voor de zorgverzekeringen nu flink te stijgen.

Een demomstrant wordt uit het Congres verwijderd in september tijdens een poging van de Republikeinen om Obamacare in te trekken. Het was de zoveelste mislukte poging van de Republikeinen sinds Trump president werd.Beeld EPA

'Afkoopsom'

Zorgverzekeraars en voorstanders van Obamacare doen al maanden een beroep op Trump de subsidies niet af te schaffen. Sommige verzekeraars noemden de onzekerheid hierover als reden om de premies te verhogen of om uit de zorgmarkt te stappen.

De subsidies zijn al vanaf het begin een doorn in het oog van de Republikeinen. Zij stapten onder Obama naar de rechter omdat zij vonden dat ze onwettig waren. Het Congres moest de subsidies in hun ogen goedkeuren en toewijzen. Een rechter in Washington gaf de Republikeinen gelijk, maar de regering-Obama ging hiertegen in hoger beroep. Sinds april dreigt Trump de subsidies te beëindigen. Hij omschreef ze als een 'afkoopsom' voor verzekeraars die in problemen zouden verkeren.

Volgens het Witte Huis is er geen enkele wettelijke verplichting om de subsidies te betalen. 'Het afkopen van zorgverzekeraars door deze onwettige betalingen is weer een voorbeeld van hoe de vorige regering misbruik heeft gemaakt van geld van de belastingbetaler', aldus het Witte Huis in een verklaring. 'Het Congres moet het rampzalige Obamacare intrekken en vervangen, en zo voor echte verlichting zorgen bij het Amerikaanse volk.'

Vervloeken

De koers van aandelen van de zorgverzekeraars daalde de afgelopen dagen nadat duidelijk werd dat Trump met zijn maatregel zou komen. Bedrijven zoals Anthem en Signa, die zorgverzekeringen aanbieden op de markt voor Obamacare, dreigen nu de dupe te worden. Het besluit van Trump zal goed vallen bij zijn aanhangers die Obamacare vervloeken, omdat het wordt gezien als een ongewenste inbreuk van de overheid op de gezondheidszorg. Maar de Democraten vielen de president direct aan en waarschuwden voor een stijging van de premies.

'Dit is een voorbeeld van de vijandigheid en sabotage gericht tegen werkende families en de middenklasse in elke hoek van Amerika', aldus de Democratische leiders Chuck Schumer en Dianne Feinstein. 'Laat er geen misverstand over bestaan: Trump zal Obamacare de schuld geven, maar hij zal uiteindelijk betalen voor de gevolgen.'

De baas van het OM in New York zei dat hij, samen met andere staten, naar de rechter wil stappen om het besluit aan te vechten. 'Ik zal niet toestaan dat president Trump opnieuw gezinnen gebruikt als politieke pionnen voor zijn gevaarlijke campagne om Obamacare te vernietigen', aldus openbaar aanklager Eric Schneiderman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden