NieuwsSyrië

Trump-regering bereikt deal met Erdogan over staakt-het-vuren in Syrië

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence is met de Turkse president Erdogan tot een akkoord gekomen over de invasie in Syrië. Turkije kondigt een vijfdaags staakt-het-vuren af, zodat de Syrisch-Koerdische strijders de kans krijgen de regio te verlaten.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence schudt donderdag de hand van de Turkse president Erdogan in Ankara. Beeld AP
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence schudt donderdag de hand van de Turkse president Erdogan in Ankara.Beeld AP

De Syrisch-Koerdische strijders zeggen, bij monde van opperbevelhebber Mazloum Abdi, het staakt-het-vuren te respecteren. ‘We zullen er alles aan doen om er een succes van te maken.’

Een Amerikaanse delegatie was donderdag in Ankara om Erdogan te spreken. De kans werd aanvankelijk klein geacht dat daar iets uit zou komen. De Verenigde Staten dreigden met sancties als Turkije de invasie in Syrië niet zou staken. Erdogan had van zijn kant laten weten zich daar niet door te laten intimideren. Hij wilde alleen een pas op de plaats maken als de Syrisch-Koerdische strijders zich terugtrekken uit een ‘veilige zone’ van ruim 30 kilometer van de grens.

Met dit akkoord krijgt Erdogan in feite precies wat hij wil. De Amerikanen onderkennen immers impliciet dat de Syrisch-Koerdische strijders zich uit de veilige zone moeten terugtrekken. De Koerden krijgen vijf dagen de tijd om dat te doen. Het Turkse leger liet in een verklaring weten zelf de ‘veiligheid’ van de zone te garanderen. De militairen blijven dus in Syrië aanwezig.

Ook zullen de Verenigde Staten voorlopig geen extra sancties opleggen aan Turkije. De bestaande sancties worden opgeheven zodra de militaire invasie van Turkije is ‘voltooid’.

De Amerikaanse president schreef op 9 oktober een brief naar Erdogan, waarin hij met sancties dreigde. Dat was kort nadat hij had aangekondigd zijn troepen uit Syrië terug te trekken. De inhoud van de brief - die woensdag uitlekte - was in diplomatiek opzicht ongebruikelijk. ‘Wees geen stoere vent’, schreef hij in de slotzinnen ‘Wees geen dwaas! Ik bel je later nog wel.’

Turkse bronnen uit Erdogans staf zeiden tegen de BBC dat Erdogan de brief na lezing ‘in de prullenbak’ gooide. Dezelfde dag nog trokken zijn troepen de Syrische grens over met als doel de Syrische Koerden te verdrijven. De Koerden zijn vervolgens een alliantie aangegaan met het Syrische leger om de Turkse invasie een halt toe te roepen. Ook Russische militairen steunen dat bondgenootschap.

Trump sprak donderdag op Twitter juichend over de gesloten deal, die volgens de president volledig aan hem te danken is. Hij zei dat de Koerden er ook heel blij mee zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden