Trump regeert met gestrekt been

Een jaar geleden zagen we het universum nog golven. Inmiddels rilt de wereld zelf.

De paddenstoelwolk bij de ontploffing van de Amerikaanse atoombom op Hiroshima, Japan 6 augustus 1945. Beeld Hollandse Hoogte

Woensdag was het 1 februari, traditioneel de dag dat bij het Nobelprijscomité in Stockholm de nominaties ingeleverd moeten zijn voor de Nobelprijzen 2017. Dat gebeurt in het diepste geheim, dus formeel weten we van niks. Maar het moet gek lopen als niet later dit jaar Rainer Weiss, Ronald Drever en Kip Thorne de Zweedse koning de hand schudden.

De drie gelden als de aartsvaders van LIGO, de reusachtige detector die voor het eerst aantoonde dat ruimte en tijd zelf nu en dan rillen. Vorig jaar maakte LIGO de eerste waarnemingen van zulke gravitatiegolven bekend op 11 februari. Net te laat voor de nominaties voor de Nobelprijs 2016. Vandaar dat het dit jaar wordt. Eerste week van oktober, noteert u maar vast.

De ruimtetijdrillingen waren een jaar geleden voorpaginanieuws. Dat geldt niet voor elk wetenschapsnieuws. Wat vorige week de Nederlandse media bijvoorbeeld nauwelijks haalde was de Doomsday Clock van het Bulletin of the Atomic Scientists. Dat blad van kritische wetenschappers heeft sinds 1953 een klok als logo, waarvan de wijzers aangeven hoe dicht we als mensheid de apocalyps genaderd zijn.

De voorgaande jaren stond de klok op drie minuten voor twaalf, vanwege oorlogspraat van met name de Russen en Noord-Korea, de oorlogen in het Midden-Oosten en de vluchtelingen en vooral ook vanwege het getreuzel om de klimaatproblemen onder ogen te zien. Ter vergelijking: toen in 1955 de VS en USSR hun eerste waterstofbommen lieten ploffen was het twee voor twaalf. Het was de tijd dat mensen schuilkelders in hun tuin bouwden en jonggehuwden even afzagen van kinderen.

Zo laat is het volgens het Bulletin momenteel nog niet. Maar vooral met de verkiezing van president Trump in Amerika gaat het wel die kant op. De klok werd daarom, primeur, een halve minuut vooruit gezet: 2,5 minuut voor twaalf. Omdat Trump nog vooral onrustbarende woorden is en geen daden.

Een week later is dat alweer achterhaald. Trump regeert met gestrekt been en per decreet en voert tot nog toe alles uit wat hij eerder in de campagne beweerde. Letterlijk. Grenzen dicht, een muur met Mexico, einde vrijhandel, Amerika eerst. Het opzeggen van het klimaatakkoord van Parijs en de reguliere inzetbaarheid van kernwapens lijken vooral een kwestie van tijd.

Je zou willen dat ruimterillingen het huiveringwekkendste is wat we kennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden