'Trump probeert snel onder klimaatakkoord uit te komen'

Donald Trump is op zoek naar manieren om de Verenigde Staten terug te trekken uit het internationaal klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs is getekend. Dit meldt persbureau Reuters op basis van een bron binnen Trumps overgangsteam. De aankomend Amerikaanse president bestempelde klimaatverandering tijdens zijn campagne als een 'hoax' en overweegt een klimaatontkenner te benoemen als milieuminister.

Donald Trump tijdens zijn campagne waar hij vaak naar gebieden ging waar de teloorgang van de kolenindustrie tot verlies van werkgelegenheid heeft geleid.Beeld afp

Uit het klimaatakkoord dat op 4 november officieel van kracht ging, kan een land zich alleen in een vier jaar durende procedure terugtrekken. Trump buigt zich nu over manieren waarop die termijn kan worden omzeild. 'Het was onbezonnen om het Parijs-akkoord voor de verkiezingen in te laten gaan', aldus de bron uit Trumps team tegen Reuters. In het akkoord beloven landen dat ze de uitstoot van broeikasgassen inperken. Het doel is om niet meer dan 2 graden Celsius opwarming van de aarde te bereiken tijdens deze eeuw. Volgens Trump schaden de afspraken Amerikaanse bedrijven in de kolenindustrie.

Zijn overgangskabinet overweegt of een voorafgaand akkoord kan worden geschrapt of dat de Amerikaanse handtekening gewoon kan worden verwijderd. Trump voegde eerder deze week Myron Ebell toe aan zijn overgangsteam. Ebell heeft de verantwoordelijkheid over EPA, vergelijkbaar met een ministerie van Milieu. De conservatieve medewerker van het Competitive Enterprise Institute staat bekend om zijn idee dat opwarming van de aarde door menselijk handelen een hoax is. Ebell riep eerder op om internationale akkoorden over het terugdringen van CO2 in de 'prullenbak der geschiedenis' te gooien.

Momenteel vindt in Marrakesh een klimaattop plaats waar 200 landen opnieuw hun steun uitspreken voor het Parijse klimaatakkoord uit 2015. De landen maken zich zorgen of het akkoord een mogelijke terugtrekking van de Verenigde Staten overleeft. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beloofde zondagochtend dat hij zich blijft inzetten voor het akkoord tot Trump op 20 januari aan de macht komt. Hij sprak ook over Trump en zei dat er soms een verschil is tussen wat er in de campagnes wordt gezegd en wat een regering uitvoert.

Myron Bell.Beeld Youtube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden