Trump prijst 'geweldige relatie'met bondskanselier Merkel

In vergelijking met haar eerste bezoek was de sfeer tussen Angela Merkel en Donald Trump een stuk beter. Maar zo mooi als het is tussen Trump en de Franse president Macron zal het niet meer worden.

Donald Trump en Angela Merkel. Beeld AP

Het was een en al vriendelijkheid en warmte bij het onderhoud dat de Amerikaanse president Trump en de Duitse bondskanselier Merkel vrijdag in het Witte Huis hadden. Ondanks alle meningsverschillen tussen de twee over Iran, het klimaat en handel, prees Trump zijn Duitse gast als een ‘zeer uitzonderlijke’ vrouw.

Vorig jaar zaten de twee nog stijfjes naast elkaar toen Merkel voor het eerst bij Trump op bezoek ging. Trump weigerde haar zelfs voor de foto de hand te schudden. Maar ditmaal verzekerde de president  dat hij en Merkel van meet af aan een ‘geweldige relatie’ hebben gehad. ‘Alleen begrepen sommige mensen dat niet.’

De goede sfeer was ongetwijfeld een opluchting voor Duitse diplomaten die aanvankelijk vreesden dat de ontmoeting schril zou afsteken tegen de uitbundige sfeer tijdens het bezoek van de Franse president Macron aan Trump. De twee presidenten hielden elkaar steeds bij de hand, sloegen elkaar op de schouder en strooiden kwistig met wederzijdse complimenten.

Trumps adviseur Kellyanne Conway noemde het verkeerd om Trumps relaties met Merkel en Macron te vergelijken. ‘Frankrijk en Duitsland zijn allebei geweldige bondgenoten. Ik denk dat iedere leider anders is. Wij zijn heel blij dat bondskanselier Merkel hier is voor een nieuw bezoek.’

Maar alles wijst erop dat Trump Macron als zijn beste vriend in Europa beschouwt in plaats van Duitsland, dat traditioneel als de meest betrouwbare bondgenoot van de VS op het Europese vasteland gold.

Trumps relatie met Merkel is nooit erg hartelijk geweest. Daarbij speelt ongetwijfeld mee dat Merkel al snel na haar eerste ervariongen met de nieuwe Amerikaanse president openlijk de conclusie trok dat Europa voortaan zijn eigen boontjes moest doppen. ‘De tijd dat we ons volledig op anderen konden verlaten is voorbij’, zei Merkel op een verkiezingsbijeenkomst eerder dit jaar.

Trump klaagt ook al lange tijd over het enorme handelsoverschot -- ruim 60 miljard euro -- dat Duitsland tegenover de Verenigde Staten heeft. Hij wijst er ook op dat er in Duitsland veel minder Amerikaanse auto’s te zien zijn dan Duitse auto’s in de VS. In de persconferentie na zijn overleg met Merkel drong Trump nog eens aan op ‘erlijke en wederkerige handelsrelaties met onze bondgenoten en vrienden’.

Trump hamerde er ook nog eens op dat Duitsland en andere Navolanden te weinig uitgeven aan defensie. In 2016 bedroegen de defensie-uitgaven van Duitsland nog geen 1,2 procent van zijn bruto nationaal product, ruim onder de 2 procent norm die de Navo-landen hebben afgesproken. Wat dat betreft had Merkel goed nieuws voor Trump. Zij wees erop dat de uitgaven volgend jaar omhoog naar 1,3 procent. Maar het slechte nieuws is dat het percentage daarna volgens gegevens van het Duitse ministerie van Defensie weer omlaag gaat, als de partijen vast houden aan de afspraken uit het recente regeerakkoord tussen de CDU/CSU en de SPD.

Net als Macron probeerde Merkel de Amerikaanse president over te halen vast te houden aan het het nucleaire akkoord met Iran, dat Trump steeds bestempelt als ‘het slechtste akkoord’ dat de VS ooit hebben gesloten. Over twee weken moet Trump besluiten of de VS weer economische sancties tegen Iran instellen. Dat zou volgens Teheran de doodsteek zijn voor het atoomakkoord.

Merkel erkende dat het akkoord ‘niet toereikend’ is en dat er meer moet worden gedaan om de invloed van Iran in de regio aan banden te leggen. Daarmee leek zij aan te sturen op een aanvullend akkoord met Iran in de hoop dat het nucleaire akkoord daarmee overeind kan worden gehouden. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden