Trump over presidentschap: 'Ik dacht dat het makkelijker zou zijn'

Autorijden mist hij nog het meest, hij voelt zich vaak opgesloten in een cocon en staat er versteld van hoe moeilijk zijn nieuwe baan is. 'Ik genoot van mijn oude leven. Dit is veel meer werk dan mijn oude leventje. Ik dacht dat het makkelijker zou zijn', zegt president Donald Trump in een interview met persbureau Reuters ter gelegenheid van zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis.

Bert Lanting
Trump tekent een decreet om klokkenluiders beter te beschermen. Beeld epa
Trump tekent een decreet om klokkenluiders beter te beschermen.Beeld epa

Ruim vijf maanden na zijn verkiezingszege op Hillary Clinton houden de verkiezingen Trump nog steeds bezig. Midden in een gesprek over de Chinese president Xi Jinping houdt Trump opeens stil en deelt hij kopieën uit van wat volgens hem de electorale kaart met de recentste cijfers is. 'Aardig goed, hè? De rode delen, dat zijn wij', zegt hij terwijl hij de kaarten uitdeelt. Alle drie de verslaggevers krijgen er een.

Ook vroeger was de miljardair en vastgoedtycoon er al aan gewend dat hij weinig privacy had, maar hij zegt verrast te zijn over hoe weinig privacy hij nu als president heeft. Hij moet nog steeds wennen aan de voortdurende aanwezigheid van agenten van de Secret Service, die hem 24 uur per dag bewaken. 'Je zit echt vast in je eigen kleine cocon, je hebt zo veel bewaking dat je feitelijk nergens heen kunt.'

Sinds hij in het Witte Huis zit, heeft hij het regelmatig aan de stok met de media, die hij steevast de 'nepmedia' noemt. Uit ergernis over de volgens hem 'oneerlijke' manier waarop de traditionele media hem behandelden, liet hij verstek gaan op het jaarlijkse diner voor de Witte Huiscorrespondenten, een gelegenheid waarbij altijd de draak wordt gestoken met de machthebbers. Maar de volgende keer, verzekert Trump, zal hij wel komen.

Noord-Korea vormt volgens hem het grootste buitenlandse probleem waarmee hij als president wordt geconfronteerd. 'Er is een kans dat het uitloopt op een enorm, enorm conflict met Noord-Korea. Absoluut.' Maar de Verenigde Staten hopen de crisis rond het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma nog steeds langs vreedzame weg op te lossen, ook al blijft de militaire optie op tafel. 'We zouden deze dingen graag diplomatiek willen oplossen, maar dat is heel moeilijk.'

Kim Jong-un

Op de vraag of hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wel als een rationeel denkend figuur beschouwt, wijst Trump erop dat Kim Jong-un al heel jong de leiding over zijn land moest overnemen. 'Hij is 27 jaar. Zijn vader gaat dood, hij neemt het bewind over. Dus je kunt zeggen wat je wil, maar dat is niet makkelijk, zeker niet op die leeftijd. Daarmee wil ik niets goeds over hem zeggen of het omgekeerde, ik zeg alleen dat zoiets heel moeilijk is om te doen. Of hij rationeel is of niet, daar heb ik geen mening over. Ik hoop van wel.'

Opvallend is hoe lovend Trump zich uitlaat over China en de pogingen van president Xi Jinping om Noord-Korea af te houden van een nieuwe kernproef. 'Ik denk dat hij heel erg zijn best doet. Hij wil geen chaos en geen doden zien. Hij is een goede man. Hij is een heel goede man en ik heb hem heel goed leren kennen. Ik weet dat hij iets zou willen doen, maar misschien lukt het hem niet', zegt Trump.

Lees verder onder de afbeelding.

Trump met de Chinese president Xi Jinping. Beeld afp
Trump met de Chinese president Xi Jinping.Beeld afp

Aanvankelijk stelde Trump zich heel kritisch op tegenover China, dat hij ervan beschuldigde dat het de koers van zijn munt opzettelijk laag hield om zijn export te bevorderen. Trump stootte de Chinese leiders ook voor het hoofd door nog voor zijn aantreden met de presidente van Taiwan te bellen. Daarmee leek hij afstand te nemen van het 'één-Chinabeleid' van zijn voorgangers, dat erop neer komt dat zij de Chinese aanspraken op het eiland erkennen. Later verzekerde Trump Xi Jinping dat Washington daar nog steeds aan vasthoudt.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen liet deze week weten dat zij Trump graag nog eens zou spreken, maar daarvoor voelt Trump niets. 'Mijn probleem is dat ik een heel goede relatie met president Xi heb opgebouwd. Ik heb echt het gevoel dat hij zijn uiterste best doet ons te helpen bij een netelige situatie. Ik wil nu geen problemen voor hem veroorzaken. Dus zou ik eerst met hem willen praten'.

Klimaatakkoord

Trump had aanvankelijk aangekondigd dat de VS zich nog binnen zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis zouden terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Maar hij sluit nu niet uit dat de VS zich toch aan het akkoord zullen houden, als Washington gunstiger voorwaarden krijgt. Volgens Trump moeten de VS te veel betalen om arme landen te helpen verdere klimaatverandering tegen te gaan, terwijl landen als Rusland, India en China 'bijna niets' hoeven bij te dragen aan het Groene Klimaat Fonds.

Volgens Trump zullen de VS 'over een paar weken' laten weten wat zij van plan zijn. Zijn ultrarechtse adviseur Steve Bannon wil dat Trump het verdrag in de prullenmand gooit, maar de president staat onder zware druk van zwaargewichten binnen zijn regering, zoals minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en nationale veiligheidsadviseur McMaster, om het akkoord van Parijs overeind te houden.

Protest tegen president Trump. Beeld afp
Protest tegen president Trump.Beeld afp

Trump wilde dit weekeinde eigenlijk ook het NAFTA-vrijhandelsverdrag met Canada en Mexico opzeggen, omdat het onvoordelig is voor de VS. Maar volgens de Washington Post heeft Trump zich op het laatste moment bedacht. 'Ik stond helemaal klaar om er een eind aan te maken', zegt hij in een vraaggesprek met de krant. 'Ik zag ernaar uit om het op te zeggen.'

Maar uiteindelijk bedacht Trump zich nadat zijn ministers van Handel en Landbouw hem cijfers hadden laten zien waaruit bleek dat gebieden waar Trump veel stemmen haalde, het zwaarst zouden worden getroffen door het opzeggen van het verdrag. 'Het laat zien dat ik veel steun heb onder de boeren, dat is goed', zegt Trump tegen de krant. 'Zij houden van Trump en ik mag hen, dus ga ik hen helpen.' In plaats van NAFTA op te zeggen wil Trump nu opnieuw met Mexico en Canada onderhandelen over het verdrag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden