Update

Trump opent de aanval op illegale migranten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een begin gemaakt met het weren en uitzetten van illegale immigranten. Donderdag volgt hoogstwaarschijnlijk een stop op vluchtelingen en een ban op de uitgifte van visa aan moslims uit zeven islamitische landen, waaronder Jemen, Irak en Soedan.

In New York werd geprotesteerd tegen de nieuwe plannen van president Donald Trump. Beeld reuters
In New York werd geprotesteerd tegen de nieuwe plannen van president Donald Trump.Beeld reuters

Hij kondigde per decreet de bouw van een muur langs de grens met Mexico aan, meer geld en middelen voor de immigratiepolitie en minder geld voor steden en regio's die illegale immigranten gedogen en helpen. Daarmee komt hij zijn meest consistente campagnebelofte na.

Donderdag zal hij waarschijnlijk met nieuwe decreten komen. Volgens uitgelekte versies wil Trump de opname van vluchtelingen voor een periode van 120 dagen stoppen, en die van Syrische vluchtelingen helemaal; die moeten voortaan in de regio worden opgevangen. Hij maakt een uitzondering voor 'religieuze minderheden'. Vanuit zeven islamitische landen mag helemaal niemand meer komen.

Trump motiveert de nieuwe Amerikaanse ongastvrijheid met het argument 'veiligheid'. Hij ziet illegalen als gevaar (terwijl immigranten minder crimineel zijn dan Amerikanen), en ziet moslim-immigranten als terroristen (terwijl de meeste aanslagen van de afgelopen paar jaar door geradicaliseerde Amerikaanse moslims zijn begaan).

Trump deed zijn aankondigingen woensdag in het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid, omringd door Amerikanen die een kind hebben verloren door toedoen van illegale immigranten. Hij liet ze gedetailleerd over de moorden vertellen, en vroeg om applaus. 'Jarenlang hebben de media deze verhalen genegeerd', zei hij. 'Maar vanaf vandaag krijgen de Verenigde Staten de controle over hun grenzen terug.'

(tekst gaat verder onder de video)

In de Mexicaanse grensplaats Tijuana staat al een stalen muur die migranten die naar de VS willen, moet tegenhouden. Trump wil dat de muur zo'n 1.000 kilometer lang wordt. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
In de Mexicaanse grensplaats Tijuana staat al een stalen muur die migranten die naar de VS willen, moet tegenhouden. Trump wil dat de muur zo'n 1.000 kilometer lang wordt.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Grensbewaking

Trump wil het aantal grenswachten verveelvoudigen (vijfduizend extra man) en tienduizend extra immigratieambtenaren aanstellen, belast met de taak om illegalen uit te zetten. Ook wil hij een einde maken aan de 'gevaarlijke' procedure van 'oppakken en vrijlaten', dat 'tot de dood van vele Amerikanen heeft geleid', zei zijn woordvoerder Sean Spicer. Bij gebrek aan cellen worden opgepakte illegalen vaak heengezonden, met de mededeling zich later bij de immigratiepolitie te melden. Er zullen meer detentiecentra langs de grens worden gebouwd om ze direct terug te kunnen sturen.

De te bouwen muur, zei Spicer, 'is meer dan slechts een campagnebelofte'. Hij noemde het een logische eerste stap om de 'poreuze grens' te beschermen.

Langs de zuidgrens van Amerika staat al een hoog hekwerk, maar dat is niet afgebouwd en bevat openingen. Trump wil nu een nieuw begin maken door wat met geld te schuiven binnen de begroting van het departement.

Maar om de geschatte 20 miljard euro voor de complete muur te kunnen bekostigen, zal hij toestemming van het Congres nodig hebben. Uiteindelijk denkt hij de kosten te kunnen verhalen op Mexico. De Mexicaanse president Nieto herhaalde woensdagavond dat daar geen sprake van zal zijn.

Hekwerk langs grens tussen VS en Mexico. Beeld epa
Hekwerk langs grens tussen VS en Mexico.Beeld epa

De eerste honderd dagen

Welke verkiezingsbeloften heeft Donald Trump tot dusver omgezet in beleid? Het presidentschap van Trump in daden, puntsgewijs.

Wil Trump geld krijgen voor zijn plannen, dan moet hij zijn partijgenoten in het Congres achter zich krijgen. Tijdens de heisessies die vandaag beginnen, zal blijken hoe bereidwillig de Republikeinen zijn. (+)

Geldkraan dicht

Behalve langs de grenzen wil Trump ook in het binnenland fanatieker achter illegalen aan gaan. Hij wil de geldkraan dichtdraaien voor honderden zogeheten 'sanctuary cities', vrijplaatsen waar de politie niet naar de verblijfsstatus vraagt van arrestanten. In veel van deze steden hebben immigranten zonder papieren ook recht op zorg.

Trump gaat verder dan zijn voorganger Obama, die alleen veroordeelde illegalen deporteerde. Trump gooit zijn net veel wijder uit. Ook illegalen die alleen maar verdacht zijn van een vergrijp, of die een uitzetbevel hebben genegeerd, worden expliciet genoemd. Uiteindelijk mogen immigratie-agenten bepalen of een illegaal een risico vormt, en uitgezet dient te worden.

Illegalen die als kind met hun ouders over de grens zijn gekomen, nu ouder zijn geworden en dankzij een door Obama opgezet gedoogprogramma rechten hebben gekregen, zullen niet worden gedeporteerd, beloofde Spicer. 'De president is een familieman. Hij heeft een groot hart.' Maar hoe veel is die belofte waard? In een gelekt concept-decreet maakt Trump wel degelijk een einde aan dit zogeheten DACA-programma. Werkvergunningen zouden nog maximaal twee jaar geldig zijn, maar niet worden vernieuwd.

Het verwijderen van deze zogeheten Dromers, vaak opgegroeid in Amerika en goed geïntegreerd, zou waarschijnlijk tot veel verzet leiden. Bovendien vervullen honderdduizenden van hen inmiddels vaak een cruciale rol op de (laagbetaalde) arbeidsmarkt, wat meer bedrijfsgezinde Republikeinen belangrijk vinden.

null Beeld afp
Beeld afp

Inrichting Oval Office

Donald Trump heeft al zijn stempel gedrukt op het Oval Office. Obama's sobere gordijnen zijn weg. Diens ronde tapijt ligt ook in de kelder. Maar de vrees van menig Amerikaan dat Trump 's werelds beroemdste kantoor protserig zou maken, is ongegrond gebleken. Lees dit artikel over Trumps makeover van het Oval Office.

Fraude

Trump ging opnieuw in op de door hem veronderstelde (maar niet-bestaande) grootscheepse fraude bij de verkiezingen. De president kondigde per tweet een 'groot onderzoek' aan naar illegalen, dode kiezers en kiezers die in twee staten geregistreerd staan. Volgens Trump zou het om zeker drie miljoen frauduleuze stemmen. Die zouden moeten worden afgetrokken van de stemmen op Hillary Clinton, die landelijk bijna drie miljoen kiezers meer achter zich kreeg dan Trump.

Een woordvoerder van Trump zei dinsdag dat de president 'in kiezersfraude gelooft, gebaseerd op studies en informatie die hij heeft'. Het lijkt erop dat hij die studies verkeerd interpreteert; er zijn inderdaad miljoenen Amerikanen verkeerd geregistreerd, maar dat betekent niet dat die ook frauderen. Ook Trumps eigen dochter staat dubbel geregistreerd, bleek woensdag. Trumps woordvoerder hield voet bij stuk: 'We moeten het probleem begrijpen, hoe diep het gaat.' Maandag had hij al gezegd dat 'je het met de feiten oneens kunt zijn'.

Democraten vrezen dat de maatregelen die Trump wil nemen om stembusfraude te voorkomen de opkomst van armere kiezers kunnen drukken.

Donald Trump en Mike Pence lopen terug naar het Witte Huis. Beeld reuters
Donald Trump en Mike Pence lopen terug naar het Witte Huis.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden