Nieuws VS

Trump op ramkoers met eigen militaire top wegens steun aan omstreden commando

President Trump ligt op ramkoers met zijn eigen militaire top. Per tweet liet de Amerikaanse president aan de marineleiding weten dat ze het niet in hun hoofd moeten halen om een omstreden commando, die van moord werd verdacht, uit de elite-eenheid US Navy SEAL’s te gooien.

Commando Eddie Gallagher viert in juli met zijn vrouw dat hij van moord is vrijgesproken. Beeld AFP

Met zijn opdracht veroorzaakte de president een schokgolf in de hoogste geledingen van de militaire leiding. Het gebeurt vrijwel nooit dat de president, tevens opperbevelhebber van Amerika’s 1,4 miljoen militairen, op zo’n manier ingrijpt en de hoogste militaire leiders op hun plaats zet.

Het is de tweede keer in een week dat Trump opkomt voor Eddie Gallagher, de 40-jarige marinecommando die voor de krijgsraad moest verschijnen omdat hij volgens collega’s in 2017 een IS-gevangene met een mes zou hebben vermoord. De president vond de rechtszaak grote onzin. Gallagher werd in juli vrijgesproken van moord, maar de militaire jury veroordeelde hem wel tot vier maanden celstraf omdat hij voor foto’s poseerde bij het lijk. Ook werd hij in rang teruggezet.

De president maakte die demotie vorige week ongedaan. Nadat hij vervolgens op Fox News zag dat de marinetop Gallagher wilde straffen door hem zijn SEAL-speld af te nemen, ontstak Trump donderdag in grote woede. Het afnemen van de gouden Trident-speld, die wordt gedragen op het uniform, is de grootste vernedering voor een Navy SEAL. Met die stap zou de commando feitelijk uit de elite-eenheid worden gegooid die wordt beschouwd als een van de beste van Amerika.

President Trump en first lady Melania donderdag op de luchtmachtbasis Dover bij de aankomst van de stoffelijke resten van twee Amerikaanse soldaten die in Afghanistan zijn omgekomen. Beeld AFP

Militaire pardon

‘De marine zal NIET de Trident-speld afnemen van Eddie Gallagher’, verordonneerde Trump donderdag per tweet. ‘Deze zaak is vanaf het begin zeer slecht afgehandeld. Ga weer verder met jullie werk.’ Maar na de tweet kreeg de commando van de marine te horen dat de zitting in december, waar over Gallaghers toekomst zou worden besloten, gewoon doorging.

Uren later leek de marinetop terug te krabbelen. Viceadmiraal Charles Brown zei dat de zitting geschrapt zou worden als hiertoe opdracht zou worden gegeven. ‘De marine zal de legale opdrachten van de president opvolgen’, aldus de marinewoordvoerder. Maar deze formulering zorgde weer voor commotie. Want de marine zou van mening zijn dat niet de president, maar de marineleiding bepaalt of Gallagher aan de strenge regels voldoet om tot de Navy SEAL’s te behoren.

De interventies van Trump in deze zaak, en het militaire pardon dat hij twee andere militairen gaf die ook van moord werden verdacht, zorgen al maanden voor spanningen tussen de president en het Pentagon. De generaals en admiraals vinden dat hun beleid om soldaten die in de fout gaan te bestraffen, wordt ondermijnd. Een van de militairen werd ervan beschuldigd dat hij een bommenmaker van de Taliban had vermoord. De ander kreeg negentien jaar celstraf omdat hij soldaten opdracht had gegeven om het vuur te openen op ongewapende burgers in Afghanistan.

‘Oorlogshelden’

Maar Trump meent dat je ‘oorlogshelden’ zo niet moet behandelen. ‘Sommige van deze militairen hebben lang gevochten en een zware strijd geleverd’, aldus de president eerder dit jaar. ‘Wij leren ze hoe ze een groot krijger kunnen worden. Als ze dat vervolgens doen, worden ze soms op een oneerlijke wijze behandeld. Wij vervolgen ze wanneer ze hebben gedood.’

Nadat Gallagher in juli grotendeels vrijuit ging, moest de baas van alle marinecommando’s, viceadmiraal Collin Green, toezien hoe Trump de SEAL voor het oog van miljoenen Amerikanen een hart onder de riem stak. Ook op Twitter. ‘Felicitaties aan Eddie Gallagher, je prachtige vrouw en je hele familie’, twitterde de president. ‘Jullie hebben heel wat meegemaakt. Blij dat ik kon helpen.’ Green moet nu beslissen of hij de president zijn zin geeft of hem nog bozer gaat maken door de zitting over Gallagher gewoon door te laten gaan.

Commando's van de US Navy SEAL's en mariniers tijdens een training in de Atlantische Oceaan om verdachte schepen te controleren. Beeld 26th Marine Expeditionary Unit/US Marines
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden