Trump op nepcovers Time in vier van zijn golfclubs: spijkers op laag water?

Menig Trump-aanhanger ziet het als het zoveelste voorbeeld van 'Trump-bashing'. Volgens anderen geeft het verhaal over de nepcover van Time, met Donald Trump pontificaal in beeld, aan hoe zuur de verhoudingen zijn tussen de president en de media. Maar liefst 1.628 woorden wijdde kwaliteitskrant The Washington Post dinsdag aan een verhaal waarin werd aangetoond dat in vier van Trumps 17 golfclubs ingelijste nepcovers hangen van het weekblad.

Donald Trump rond 2009, toen de eerste nepomslag van Time werd gemaakt. Beeld AFP

Forse redactionele ruimte die de krant normaliter inruimt voor grote primeurs of indringende reportages over de hongersnood in Afrika of de bloedige strijd tegen IS in Irak en Syrië.

Had de krant de kosten van de zoektocht langs de zeventien golfclubs, zo vroeg menigeen zich af, niet kunnen besteden aan journalistiek belangrijker werk? De ontdekking van de nep-Time's ging woensdag de hele wereld over. 'Narcist', zo werd de Amerikaanse president op sociale media genoemd. 'Gestoord', werd ook gebruikt. Maar na de 1.628 woorden bleef de belangrijkste vraag nog altijd onbeantwoord: wie heeft nou die nepcovers opgehangen?

Veel belangrijker: in opdracht van wie werd dat gedaan? Was de opdrachtgever Donald Trump zelf, de man die nu al twee jaar de media ervan beticht 'nepnieuws' te maken? Die ooit opschepte dat hij meer dan wie dan ook op de omslag van Time had gestaan? Meer dan sommige van zijn voorgangers, zoals Ronald Reagan en Richard Nixon.

De president zweeg op Twitter over de kwestie en het Witte Huis had er overduidelijk geen behoefte aan om er ook maar één woord aan vuil te maken. 'Wij kunnen geen commentaar geven op het interieur in de Trump-golfclubs', aldus een woordvoerder van de president. Het weekblad is inmiddels wel in actie gekomen. Time las het verhaal, concludeerde na onderzoek dat de covers inderdaad nep waren en stuurde prompt een schrijven naar de Trump Organisation.

Vriendelijk verzoek: of de ingelijste covers kunnen worden weggehaald uit de bars, restaurants en winkeltjes van Trumps resorts, het liefst zo snel mogelijk. Trumps bedrijf, dat nu wordt gerund door zijn twee zonen, heeft nog niet gezegd of ze het verzoek zullen inwilligen.

Schreeuwerige

The Washington Post stuitte op de gewraakte nepcovers na een bezoek van een verslaggever aan een van de veertien hotels en zeventien golfclubs die Trump bezit. Na onderzoek bleek dat inderdaad veel niet klopte aan de ingelijste Time-omslag uit 2009 die hij daar aan de muur zag hangen: de datum, de lay-out, de barcode, de schreeuwerige koppen.

Op de omstreden Time-cover is een gedecideerde Trump te zien, gestoken in een zwart pak. Het omslagverhaal, zo moet de lezer geloven, gaat over Trumps succesvolle tv-show. 'The Apprentice is een televisiehit', luidt de kop. Boven het hoofd van de miljardair staat een tweede positieve kop: 'Trump is op alle fronten bezig...zelfs op televisie!'

Als de koppen al geen argwaan hadden moeten wekken, dan had het moeten gebeuren bij het zien van het uitroepteken. Want deze is uit den boze bij het weekblad. Op 1 maart 2009 verscheen geen Time, zo blijkt, met Trump op de omslag. Sterker nog: dat jaar stond de miljardair op geen enkele cover van het beroemde blad. De échte Time van die eerste week in maart, verscheen bovendien op 2 maart.

De echte cover oogt, geheel in de stijl van het weekblad, ook veel rustiger. Op de omslag staat niet Trump maar actrice Kate Winslet. De kop is minder ronkend: 'Beste actrice', gevolgd door 'Waarom het Kate Winslet is.' The Washington Post: 'Hoe kon het gebeuren dat Trump - die in zijn hele campagne en tijdens een groot deel van zijn presidentschap de media beschuldigde 'nepnieuws' te maken - zijn bezittingen decoreerde met een duidelijk voorbeeld van nepjournalistiek.'

Een echte omslag van Time van december vorig jaar. Hij werd toen gekozen door het weekblad tot Persoon van het Jaar. Beeld Time

Woede

De vraag blijft, als Trump toen de nepomslag heeft laten ophangen, waarom hij ze later niet liet vervangen door een echte cover. Hij prijkte immers in totaal elf keer op de omslag van Time. In januari pochte de president voor het laatst dat hij zo vaak de cover van het weekblad had gehaald. 'Ik denk dat we het record in handen hebben in de geschiedenis van Time Magazine', zei Trump tijdens een bezoek aan het CIA-hoofdkwartier in Langley. Dat klopte niet. Het record is in handen van oud-president Richard Nixon: maar liefst 55 keer.

De Democratische parlementariër Gerry Connolly nam Trump woensdag flink op de hak. Hij liet een nep-Time maken. 'Wow, mijn eerste cover', twitterde Connolly. 'Ik heb mijn staf gevraagd het in te lijsten en op te hangen in al onze vier kantoren.'

Het Washington Post-stuk werd gepubliceerd op de dag dat Trump weer volop in gevecht was met de media. Zo kreeg zijn woordvoerder Sarah Huckabee Sanders het in de dagelijkse persconferentie van het Witte Huis flink aan de stok met een journalist. 'Je bent opruiend bezig met deze woorden, de regering doet dat ook', riep een boze Playboy-journalist, Brian Karem, naar Sanders.

De journalist ontstak in woede, een unicum in de persruimte, nadat Sanders opnieuw had uitgehaald naar de media vanwege hun berichtgeving over de president. En ook dit keer ging het over de Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen. Sanders: 'Als we de kleinste fout maken, krijgen we een enorme tirade over ons heen van veel mensen in deze zaal. Maar de media zelf citeren dag na dag anonieme bronnen en halen verhalen aan waarin geen bronnen worden genoemd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.