nieuwstrump

Trump ontzegt voormalig CIA-baas toegang tot vertrouwelijke informatie

De Amerikaanse president Trump heeft John Brennan, oud-directeur van de CIA, de toegang ontzegd tot vertrouwelijke dossiers van de inlichtingendiensten. Brennan, die als hoofd van de CIA diende tijdens de tweede termijn van president Obama, geldt als criticus van Trump en zijn regering. Als het aan de huidige Amerikaanse president ligt, krijgen ook andere oud-overheidsfunctionarissen geen inzage meer in vertrouwelijke documenten.

Voormalig directeur van de CIA John Brennan in mei 2017, tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de Russische inmenging tijdens presidentsverkiezingen van 2016. Beeld REUTERS
Voormalig directeur van de CIA John Brennan in mei 2017, tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de Russische inmenging tijdens presidentsverkiezingen van 2016.Beeld REUTERS

In een verklaring, voorgelezen door woordvoerder Sarah Huckabee Sanders, zei Trump dat Brennan zijn toegang tot geheime informatie gebruikte om ‘chaos en verdeeldheid’ te zaaien. Brennan laat zich op Twitter en op televisie regelmatig scherp kritisch uit over het buitenlandbeleid van de president. Zo noemde hij Trump na zijn controversiële ontmoeting met de Russische president Poetin in Helsinki een landverrader. Trump had vorige maand al gedreigd met de maatregel die hij nu heeft genomen.

Trump overweegt meer oud-overheidsfunctionarissen hun status te ontnemen. Onder hen zijn oud-nationaal veiligheidsadviseur Susan Rice, voormalig FBI-directeur James Comey en voormalig onderminister voor justitie Sally Yates. Allen zijn zij critici van Trump, oud-medewerkers van Obama of beide. De naam van Comey op de lijst is opmerkelijk: hij heeft sinds Trump hem in mei 2017 ontsloeg als FBI-directeur al geen toegang meer tot vertrouwelijke inlichtingen.

Met de maatregel breekt Trump met een lange Amerikaanse traditie. Het is in de Verenigde Staten gebruikelijk dat hooggeplaatste bestuurders en politici, zoals oud-ministers en -presidenten, inzage behouden in de informatie van inlichtingendiensten, mochten zij daar een beroep op willen doen. Hun bijzondere status, de ‘security clearance’, gebruiken zij vaak om huidige regeringen te adviseren, of in banen in het bedrijfsleven. Volgens de directeur Nationale Inlichtingendiensten zijn er zo’n 4,1 miljoen mensen met toegang tot vertrouwelijke informatie. Daarvan hebben 1,3 miljoen mensen inzage in dossiers die gelden als ‘strikt geheim’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden