Trump ontslaat stafchef Priebus en verliest daarmee zijn verbinding met de Republikeinen

Reince Priebus, de stafchef van Donald Trump, is vrijdag ontslagen. Zijn vervanger is John Kelly, tot nu toe minister van Binnenlandse Veiligheid, maakte president Trump vrijdagmiddag per tweet bekend.

Michael Persson
Donald Trump met Reince Priebus tijdens diens beëdiging. Beeld reuters
Donald Trump met Reince Priebus tijdens diens beëdiging.Beeld reuters

Priebus, voorheen voorzitter van de Republikeinse partij, lag vanaf het begin onder vuur in het Witte Huis. De afgelopen dagen werd zijn positie penibel, na een snoeiharde aanval van de nieuwe woordvoerder Anthony Scaramucci, die hem een 'paranoïde schizofreen' noemde.

Scaramucci verdacht Priebus ervan de belangrijkste bron te zijn van gelekte informatie uit het Witte Huis. 'Een vis begint altijd te rotten vanaf de kop', zei hij donderdagochtend tegen CNN - waarmee hij bedoelde dat het verraad (zo ziet hij dat) in het Witte Huis vanuit de hoogste posities kwam. Voor de duidelijkheid zei hij er wel bij dat het niet van Trump en hemzelf kwam, ook al had hij de avond daarvoor zelf met een journalist gebeld om de vuile was buiten te hangen.

Verbindingsofficier

In het twitterbericht waarmee Trump zijn keuze bekendmaakte, noemde hij Kelly 'een groot Amerikaan en een groot leider' en een 'echte ster van mijn regering.' Kelly wordt voorlopig opgevolgd door de huidige onderminister van Binnenlandse Veiligheid, Elaine Duke.

Publiekelijk toonde Trump weinig wrok jegens Priebus: 'Ik wil Reince Priebus bedanken voor zijn diensten en zijn toewijding. We hebben samen veel bereikt en ik ben trots op hem!' Priebus heeft als stafchef nooit de status gehad die voorgangers in die functie hadden. Trump positioneerde Steve Bannon naast hem, de populistische chefstrateeg die directe toegang kreeg tot de president.

Ook Jared Kushner, KellyAnne Conway en later Anthony Scaramucci konden Priebus gewoon passeren. Vorige week loosde Trump al Sean Spicer, een medestander van Priebus, ten bate van Scaramucci.

Als representant van de Republikeinse partij was Priebus de verbindingsofficier met de Republikeinen in het Congres. Nadat donderdagnacht de verwerping van Obamacare werd weggestemd, lijkt de relatie tussen Trump en de partij die hij vertegenwoordigt te zijn verslechterd. Het verzet van de conservatieven werd ook al duidelijk toen Trump ruzie zocht met zijn minister van Justitie Jeff Sessions. Rond de oud-senator trokken de Republikeinen een cordon van verdedigers op.

Reactie Priebus

In een interview met CNN laat Priebus weten dat hij donderdag zelf zijn ontslag had ingediend na een aantal gesprekken met Trump. Priebus stelt in een verklaring dat het een grote eer was om Trump en het land te mogen dienen. Ook laat hij weten dat hij het politieke beleid van de president zal blijven steunen. 'Ik kan niemand beter bedenken dan generaal John Kelly om mij op te volgen en ik wens hem Gods zegen toe en veel succes.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden