Update

Trump ontslaat FBI-chef Comey

De Amerikaanse president Donald Trump heeft FBI-directeur James Comey dinsdag ontslagen. Hij besloot Comey op straat te zetten op advies van minister van justitie Jeff Sessions en diens plaatsvervanger Rod Rosenstein, zo maakte het Witte Huis bekend.

James Comey Beeld afp
James ComeyBeeld afp

In de ontslagbrief aan Comey schrijft Trump dat de FBI-chef onvoldoende leiding heeft gegeven aan de inlichtingendienst. 'Het is van groot belang dat we een nieuwe leider vinden voor de dienst', aldus president Trump.

Het vertrek van Comey 'markeert een nieuw begin voor ons kroonjuweel van de wetshandhaving', aldus Trump in een verklaring. Wie hem zal opvolgen is nog onbekend.

James Comey werd in 2013 aangesteld door toenmalige president Barack Obama. In een brief aan Trump liet minister Sessions weten dat de FBI-directeur iemand moet zijn 'die de regels en de principes van het ministerie van Justitie volgt'.

Onderzoek e-mailverkeer

Het plotselinge ontslag houdt volgens Sessions en Rosenstein verband met de manier waarop Comey is omgesprongen met het onderzoek naar de e-mails van oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Onderminister van justitie Rosenstein zet in een memorandum uiteen dat Comey volgens hem niet op eigen houtje had mogen bekendmaken dat Clinton niet moest worden vervolgd.

'Het is niet aan de FBI-directeur om zo'n aankondiging te doen', schrijft Rosenstein. Door te verklaren dat de zaak afgesloten diende te worden, ging Comey volgens Rosenstein op de stoel zitten van de minister van justitie.

Ook bij de Democraten kwam Comey onder vuur te liggen vanwege zijn vermeende invloed op de presidentsverkiezingen. Het werd de FBI-chef vooral kwalijk genomen dat hij een hernieuwd onderzoek aankondigde naar het mailverkeer van Clinton op een moment dat de verkiezingscampagne in de slotfase verkeerde.

Clinton zei zelf dat ze de strijd om het Witte Huis mogelijk verloren heeft door de aankondiging van Comey. Als de verkiezingen eerder waren gehouden, 'was ik jullie president geweest'. Tijdens een hoorzitting door het Amerikaanse Congres verdedigde Comey zijn besluit om het onderzoek te heropenen.

President Donald Trump schudt James Comey begin dit jaar de hand tijdens een bezoek aan het Witte Huis. Beeld epa
President Donald Trump schudt James Comey begin dit jaar de hand tijdens een bezoek aan het Witte Huis.Beeld epa

Russische inmenging

Het ontslaan van een FBI-directeur is niettemin zeer uitzonderlijk en werd door de Democraten direct zeer bekritiseerd. Zij trokken de vergelijking met de beslissing van Richard Nixon om de onafhankelijke officier van justitie te ontslaan tijdens het Watergate-onderzoek.

Comey liet onderzoek doen naar mogelijke banden tussen het Republikeinse campagneteam van Donald Trump en Rusland. Leden van het campagneteam van Trump zouden voorafgaande aan de verkiezingen contacten hebben gehad met Rusland. Dat onderzoek is nog niet afgerond.

'Dit is Nixoniaans', zei Senator Bob Casey op Twitter. 'Schandelijk', vond Senator Ron Wyden uit Oregon. Zij riepen het Congres op om Comey onmiddellijk te laten getuigen over de status van het Trump-Rusland onderzoek. 'Dit is misbruik maken van je macht', zei Eric Swallwell, lid van het Huis van Afgevaardigden in Californië. 'Dit is niet iets wat iemand zou doen die onschuldig is.'

Trump heeft het onderzoek naar de banden met Rusland altijd afgedaan als een 'hoax'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden