NieuwsVerenigde Staten

Trump onder vuur na overwinningsclaim en oproep tot telstaking

Tot verbazing van velen heeft president Trump zich woensdag uitgeroepen tot winnaar van de presidentsrace, terwijl er nog miljoenen stemmen moeten worden geteld. Hij riep op om te stoppen met tellen, omdat er volgens hem sprake zou zijn van fraude. Bewijs voor die claim ontbreekt echter.

Stieven Ramdharie
President Donald Trump spreekt het Amerikaanse volk toe vanuit het Witte Huis in de vroege uren van 4 november. Beeld REUTERS
President Donald Trump spreekt het Amerikaanse volk toe vanuit het Witte Huis in de vroege uren van 4 november.Beeld REUTERS

Trump werd direct bekritiseerd om zijn uitspraken. De campagnemanager van zijn Democratische rivaal Joe Biden noemde de oproep van de president ‘schandalig, ongekend en onjuist’. ‘Dit is een poging om Amerikaanse burgers hun democratische rechten te ontnemen’, aldus Jen O’Malley Dillon.

Ook Republikeinen bekritiseerden Trump. ‘Dit verontrust mij’, aldus de Republikeinse oud-senator van Pennsylvania Rick Santorum, een van de staten waar nog veel stemmen geteld moeten worden. Hij ontkende dat er fraude gaande is om de president van een zege af te houden. Santorum: ‘We moeten de tijd nemen om alle stemmen te tellen.’

De president sprak terwijl na uren tellen nog altijd niet duidelijk is wie de verkiezingen heeft gewonnen. Drie staten in het Midwesten zullen de doorslag geven. In die staten, Pennsylvania, Michigan en Wisconsin, gaat Trump aan kop nu meer dan de helft van de stemmen is geteld. Verwacht wordt dat zijn voorsprong echter flink kleiner zal worden, of zelfs zal verdwijnen, als de rest van de stemmen wordt geteld. Hierbij gaat het, behalve om poststemmen, ook om ‘vroege’ stemmen die kiezers in de afgelopen weken al hebben uitgebracht bij de stembureaus.

Het zou gaan om veel stemmen van Democratische kiezers, maar volgens Trump dreigt grootschalige fraude om hem van een overwinning af te houden. In zijn speech gaf hij niet aan hoe dit zou gebeuren en door wie. ‘Zielige lui proberen af te nemen waar wij recht op hebben’, aldus de president. ‘Dat zullen we niet accepteren. We wonnen alles. We stonden klaar om het te vieren.’

‘Partijdige aanval’

In sommige regio’s, zoals de stad Philadelphia in Pennsylvania waar zich veel Democratische kiezers bevinden, werd ’s nachts besloten om het tellen van de poststemmen te stoppen, omdat het te laat werd. Het tellen wordt daar woensdag hervat.

De Democratische gouverneur van Pennsylvania, Tom Wolf, haalde hard uit naar Trump. Hij zei dat er nog ruim een miljoen poststemmen in zijn staat moeten worden geteld. ‘Dit is een partijdige aanval op de verkiezingen in Pennsylvania, op onze stemmen en de democratie’, aldus Wolf in een tweet.

De president heeft de afgelopen dagen steeds geroepen dat het tellen van de stemmen niet dagenlang mag duren. In de afgelopen maanden keerde hij zich al tegen het stemmen per post, omdat dit fraudegevoelig zou zijn. Ook toen gaf hij hiervoor echter geen enkel bewijs. Biden en de Democraten beschuldigden Trump er op hun beurt van Democratische kiezers het stemmen onmogelijk te willen maken.

Met zijn oproep om het tellen van de stemmen te stoppen, schaart de president zich achter eerdere juridische pogingen van de Republikeinen om het tellen te beperken. Diverse rechters, onder andere in Pennsylvania, wezen dit echter af. Trump kondigde woensdag aan naar het Hooggerechtshof te stappen ‘om het stemmen te stoppen’. Omdat alle stembureaus al zijn gesloten, doelde hij mogelijk op een procedure om het tellen van de stemmen te stoppen.

Verder lezen

Trump doet zijn electorale prestatie tekort door over fraude te spreken
De verkiezingen in de Verenigde Staten hebben na een spannende nacht nog geen winnaar opgeleverd – maar president Donald Trump claimde ’s nachts (Amerikaanse tijd) desondanks de overwinning, en stelde ongegrond dat er gefraudeerd was. Lees deze analyse van onze correspondenten in de VS.

Wie wordt president, Trump of Biden? Het wordt beslist in deze vijf resterende staten
Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Noord-Carolina en Georgia. Om die vijf staten draait het nu Trump Florida heeft veroverd op weg naar het Witte Huis. De president riep woensdagochtend (Nederlandse tijd) al de overwinning uit, maar voorlopig heeft hij slechts 213 van de benodigde 270 kiesmannen binnengehaald. Biden staat op 238 kiesmannen. Wat kunnen we verwachten?

De eerste reacties op de verkiezingen: ‘Dit is buitengewoon schokkend’
Terwijl de stemmen nog druk worden geteld, heeft president Trump zijn herverkiezing uitgeroepen. Hoe hebben Amerikakenners de verkiezingsnacht beleefd?

En verder
Volg de uitslagen staat voor staat op deze kaart.
Alles wat u moet weten over de Amerikaanse verkiezingen leest u in ons dossier.
Volg de allerlaatste ontwikkelingen via het verkiezingsblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden