nieuws

Trump oefende zware druk uit op ministerie om nederlaag aan te vechten: ‘Complete idiotie’

Het Witte Huis heeft in de laatste weken van president Trump zware druk uitgeoefend op het ministerie van Justitie om zijn verkiezingsnederlaag aan te vechten. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden wil Trumps voormalige stafchef Mark Meadows aan de tand voelen over deze ‘poging de democratie te ondermijnen’.

Bert Lanting
Donald Trump vlak voor zijn vertrek uit het Witte Huis in januari dit jaar. Beeld AFP
Donald Trump vlak voor zijn vertrek uit het Witte Huis in januari dit jaar.Beeld AFP

Meadows en andere naaste medewerkers van Trump bombardeerden waarnemend minister van Justitie Jeffrey Rosen met mails waarin zij hem onder druk zetten een onderzoek in te stellen naar kiesfraude waardoor hun baas de verkiezingen zou hebben verloren.

Meadows stuurde in een van zijn mails zelfs een YouTube-video mee waarin een voormalige Amerikaanse inlichtingenofficier, Brad Johnson, de bizarre theorie ontvouwde dat Italië via militaire satellieten de stemcomputers had gemanipuleerd om stemmen voor Trump in stemmen voor zijn tegenstander Biden te veranderen.

Rosen was toen nog maar net als tijdelijke opvolger van minister van Justitie William Barr benoemd, nadat deze trouwe medewerker van Trump het bijltje erbij neer had gegooid, vermoedelijk uit frustratie over de druk vanuit het Witte Huis. Ondanks alle druk hield Barr vol dat er geen enkel bewijs voor geknoei met de stemmen was.

‘Complete idiotie’

In een mail aan onderminister van Justitie Richard Donoghue bestempelde Rosen het verzoek van Meadows als ‘complete idiotie’ en verzekerde hij dat hij er niets mee zou doen. Hij wees ook resoluut Trumps advocaat Rudy Giuliani de deur, toen deze vroeg om een onderhoud over de ‘kiesfraude’ in Georgia en andere staten waar Trump had verloren.

Trump zelf bemoeide zich volgens de Democraten ook met de zaak. Net voordat hij Rosen en Donoghue in de top van het ministerie benoemde, stuurde hij hen ‘bewijzen’ voor geknoei met de stemmen. Trumps medewerkers drongen er ook bij Rosen op aan een procedure aan te spannen bij het Amerikaanse Hooggerechtshof tegen de uitslag, nadat het hooggerechtshof in de staat Texas een verzoek had verworpen om de uitslagen in vier staten ongeldig te verklaren. Maar Rosen weigerde dat.

Trump en Meadows probeerden later Brad Raffensperger, het hoofd van de verkiezingen in Georgia in een telefoongesprek onder druk te zetten 11.780 stemmen voor hem ‘te vinden’, net genoeg om zijn achterstand op Biden in te lopen. Maar Raffensperger hield voet bij stuk.

Carolyn Maloney, de Democratische voorzitter van de commissie voor toezicht van het Huis van Afgevaardigden, zei dat de mails en andere documenten duidelijk aantonen dat Trump heeft geprobeerd het justitiële apparaat te ‘corrumperen’.

De laatste tijd zijn steeds meer zaken opgedoken waaruit blijkt dat Trump het ministerie beschouwde als een afdeling die hem persoonlijk ten dienste moest staan. Zo eiste het ministerie van Apple de belgegevens op van twee Democratische Congresleden, onder wie Adam Schiff, een van de felste tegenstanders van Trump.

Met die pogingen het ministerie in te schakelen voor zijn politieke doeleinden ging Trump in tegen de regel dat er een muur staat tussen het Witte Huis en het ministerie van Justitie. Die traditie begon na het Watergateschandaal waarbij president Nixon het justitiële apparaat probeerde te gebruiken om de zaak onder het tapijt te vegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden