NIEUWSGENERAL MOTORS

Trump noemt medewerkers General Motors laaielichters, o nee: fantastische lui

Autofabriek GM maakte een metamorfose door naar een fabriek voor beademingsapparaten. Trump was niet onder de indruk.

Beeld Getty / Bewerking studio V_

Misschien, heel misschien is het toch wat lastiger dan gedacht: een fabriek die de ene week nog grote pick-uptrucks en SUV’s maakt, ombouwen naar eentje die beademingsapparatuur bouwt. En niet een handvol apparaten, maar duizenden en duizenden. Want dat zijn de aantallen waar ziekenhuizen in de Verenigde Staten om zitten te springen – alleen al in de staat New York zijn er naar schatting 30 duizend nodig.

General Motors, maker van vooral pick-ups en SUV’s, zag half maart dat er grote behoefte zou ontstaan aan levensreddende beademingsapparatuur voor patiënten die getroffen zijn door het coronavirus. En kondigde aan te werken aan een plan. Dat was toen president Trump het virus nog een griepje noemde.

GM zocht samenwerking met Ventec, een kleine fabrikant van zulke apparaten. Normaal duurt het maanden om een fabricagelijn op te starten van een compleet nieuw product dat in grote aantallen geproduceerd moet worden. Het lukte de specialisten van GM en Ventec in een paar dagen, schrijft The New York Times, die de voortgang van dichtbij volgde. Voor eind april zullen de eerste apparaten worden verstuurd, is de verwachting.

Maar president Trump zag de opmerkelijkheid van de prestatie niet in. In een woedende tweet beklaagde hij zich afgelopen vrijdag over GM-topvrouw Mary Barra, die veertigduizend apparaten zou hebben beloofd en er maar met zesduizend op de proppen kwam, voor veel te veel geld, aldus Trump. ‘Altijd een zooitje met Mary B.’

Om zijn ontevredenheid te onderstrepen stelde de Amerikaanse president nog dezelfde dag de Defense Production Act in werking, een wet uit de jaren vijftig die fabrieken kan dwingen tot de productie van ‘essentiële’ apparatuur in tijden van nationale crises.

Trump en Barra liggen elkaar niet sinds de topvrouw van GM anderhalf jaar geleden aankondigde fabrieken te zullen sluiten. Dat was niet in lijn met Trumps America First-politiek en de president eiste dat de fabrieken open zouden blijven.

Volgens The New York Times heeft Barra twee weken geleden zelf hulp aangeboden en levert haar concern de apparatuur tegen kostprijs. Medewerkers gingen op bezoek bij Ventec om te kijken welke onderdelen nodig waren en benaderden vervolgens toeleveranciers van GM met de vraag of die konden leveren. Verlaten fabriekshallen werden leeggeruimd en klaargemaakt voor de productie van beademingsapparaten.

Medewerkers van GM reageerden met verbijstering op Trumps tweet. ‘Het is onvoorstelbaar wat we in vijf dagen hebben bereikt’, schreef iemand op Facebook, die naar eigen zeggen veertien tot achttien uur per dag had gewerkt.

Volgens The New York Times leidde Trumps aanval ertoe dat andere ceo’s terugdeinsden voor hulp, uit vrees net als Barra te worden aangevallen.

Kennelijk realiseerde de president zich dat ook. Zondag sloeg diens toorn om in lof: Trump prees GM voor het feit dat het concern een ‘fantastic job’ doet. ‘Over GM hoeven we ons geen zorgen te maken. Het lijkt erop dat ze zeer, zeer hard werken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden