Trump negeert waarschuwingen en zal vandaag Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël

President Donald Trump zal de Amerikaanse ambassade in Israël verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat heeft Trump dinsdag laten weten in een telefoongesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, aldus diens woordvoerder. Ook verschillende Amerikaanse media melden dinsdagnacht dat Trump woensdag Jeruzalem zal erkennen als hoofdstad van Israël.

De Amerikaanse president Donald Trump besluit mogelijk de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Beeld epa
De Amerikaanse president Donald Trump besluit mogelijk de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.Beeld epa

Een verhuizing betekent de facto dat de VS Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël, terwijl de Palestijnen aanspraak maken op het oostelijk deel als hoofdstad van een toekomstige onafhankelijke staat.

Ook koning Abdullah van Jordanië, het land dat de belangrijkste islamitische heiligdommen in Jeruzalem beheert, werd door Trump telefonisch op de hoogte gesteld. Zowel Abbas als Abdullah sprak over 'ernstige consequenties' voor de stabiliteit in de regio.

Als Trump woensdag zijn voornemen aankondigt, negeert hij een lange reeks waarschuwingen uit de Arabische wereld en Europa. De VS zouden het eerste land ter wereld zijn dat een ambassade opent in Jeruzalem sinds Israël het oostelijke stadsdeel vijftig jaar geleden veroverde op Jordanië en annexeerde.

Anonieme Amerikaanse regeringsfunctionarissen suggereerden dat de president woensdag Jeruzalem formeel zal erkennen en de verplaatsing van de ambassade nog drie tot vier jaar zou duren. Die verhuizing was een belofte van Trump tijdens de verkiezingscampagne van 2016. Nadat hij zijn intrek had genomen in het Witte Huis lieten medewerkers weten dat Trump zijn belofte zou inlossen. 'Niet of, maar wanneer' was de vraag.

Vanuit de hele wereld werd de president de afgelopen dagen gemaand geen eenzijdige stappen te nemen. De status van Jeruzalem dient volgens de internationale gemeenschap bepaald te worden in onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Een medewerker van president Abbas zei dat de Amerikanen geen geloofwaardige rol als bemiddelaar meer kunnen spelen als ze vooruitlopen op de uitkomst van vredesoverleg.

De Fatah-partij van Abbas en de rivaliserende Hamas-beweging, die in Gaza aan de macht is, hebben opgeroepen tot demonstraties in de komende dagen. Volgens Israëlische media houden de veiligheidsdiensten in het land rekening met een uitbarsting van geweld.

Een eenzijdige stap kan ook diplomatieke gevolgen hebben. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat hij mogelijk de betrekkingen met Israël verbreekt. 'Mr. Trump! Jeruzalem is een rode lijn voor moslims', aldus Erdogan in een tv-uitzending. Egypte, Saoedie-Arabië en Irak, belangrijk bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten, keerden zich eveneens tegen stappen die het vredesproces in gevaar brengen en de spanningen in de regio vergroten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kreeg dinsdag ook een telefoontje van Trump. Netanyahu deelde niets mee over de inhoud. Israël beschouwt heel Jeruzalem, waar circa 300 duizend Palestijnen wonen, als 'eeuwige, ongedeelde hoofdstad' van de Joodse staat.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu Beeld epa
De Israëlische premier Benjamin NetanyahuBeeld epa

Tranen in Oost-Jeruzalem
De verovering van Oost-Jeruzalem, dit jaar vijftig jaar geleden in de Zesdaagse Oorlog, bracht veel Israëliers tot tranen. Die vloeien er nog steeds, nu vooral in de moslimwijk waar meer en meer Joden zich vestigen. Lees het verhaal en bekijk voor/na-foto's.

Drie vragen en antwoorden
In zes dagen (5 t/m 10 juni 1967) versloeg Israël de legers van Egypte, Syrië en Jordanië en veroverde het de Sinaï, de Golan, de Westelijke Jordaanoever en oostelijk Jeruzalem. Hoe zat het ook alweer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden