Trump neemt verder afstand van adviseur Steve Bannon: 'Ik ben mijn eigen strateeg'

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt verder afstand te willen nemen van zijn controversiële strategische topadviseur Steve Bannon, die vorige week uit de Nationale Veiligheidsraad werd gezet. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd interview met de krant New York Post.

Trump en Bannon. Beeld afp

De krant vroeg Trump of hij nog steeds vertrouwen heeft in Bannon, die half augustus Trumps campagneleider werd. Uit zijn antwoord bleek dat de relatie tussen beiden flink bekoeld is.

Bannon 'is een goede gast, maar ik heb hem gezegd om wat dingen recht te zetten, of om dingen anders aan te pakken', aldus de president, die toevoegt dat hij Bannon nog niet lang kent. 'Ik mag Steve graag, maar ik moet jullie eraan herinneren dat hij pas zeer laat bij mijn campagne betrokken was. Ik had al alle gouverneurs en senatoren verslagen, toen ik Steve nog niet eens had ontmoet. Ik ben mijn eigen strateeg, en ik was niet van plan om mijn strategieën aan te passen.'

Vooral de opmerking dat Trump zijn eigen strateeg is, lijkt erop dat Trump steeds meer afstand van zijn adviseur neemt, wat er volgens The New York Times op duidt dat Bannon zo langzamerhand moet gaan vrezen voor zijn baan.

De woorden van Trump duiden mogelijk op een naderende 'schoonmaak' in het Witte Huis. Behalve Bannon zou mogelijk ook Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer kunnen sneuvelen. Deze wordt al maanden geplaagd door slechte publiciteit, onder andere over zijn versprekingen en de harde aanpak van de media tijdens zijn persconferenties. Maar het opzij zetten van Bannon is risicovol voor Trump.

Hij wordt door conservatieven, die in de verkiezingen kozen voor Trump, gezien als de 'ideologische ruggegraat' van het Witte Huis. 'De achterban ziet Bannon als hun steun en toeverlaat', zegt Michael Caputo, een voormalige campagne-adviseur van Trump die de president al decennialang kent.

'Racistisch en gevaarlijk'

'Het zou een vreselijk signaal zijn als Trump Bannon dwingt om op te stappen', zegt Ned Ryun, oprichter van de conservatieve groep American Majority en al jaren een vriend van Bannon. 'Hij is het gezicht van het nationale populisme dat veel kiezers ertoe bracht om op Trump te stemmen. Wat het allemaal nog erger zou maken, is dat mensen flink bezorgd zijn over de toenemende invloed van liberalen, die geassocieerd worden met Goldman Sachs, in het Witte Huis.' Ryun doelt op personen met een Wall Street-achtergrond die Trump heeft benoemd.

De aanstelling van Bannon als campagneleider en later als strategisch adviseur zorgde voor veel controverse in de VS. Bannon was de topman van het extreemrechtse Breitbart News en wordt in sommige kringen als racistisch en gevaarlijk beschouwd. Critici gaan er bovendien van uit dat Bannon een ongezond grote invloed heeft op Trump, en hij wordt door sommigen zelfs smalend de 'echte president' van de VS genoemd.

Vorige week werd echter bekend dat Bannon uit de Nationale Veiligheidsraad van Trump werd gezet, nadat het nieuws dat hij toegang kreeg tot de raad eind januari nog tot veel kritiek leidde.

Volgens de Amerikaanse media botert het bovendien niet tussen Bannon en Trumps schoonzoon en raadgever Jared Kushner, die de nieuwe rechterhand van de president lijkt te worden. De aanhangers van Bannon doen Kushner af als een elitaire Democraat, die het voor Trump moeilijker zal maken om zijn beloften tegenover de arbeidersklasse waar te maken.

De 63-jarige Bannon en de 36-jarige Kushner zouden de afgelopen weken flink met elkaar in botsing gekomen, aldus bronnen in het Witte Huis. Trump zou het tweetal hebben gemaand om hun geruzie te stoppen. De positie van schoonzoon Kushner lijkt in deze tweestrijd ijzersterk omdat Trump erom bekend staat dat hij zijn familie niet afvalt. Ryun: 'Kushner is familie, hij gaat niet weg. Bannon moet echter ook niet verdwijnen omdat hij Trumps kiezers vertegenwoordigt.'

President Donald Trump met zijn adviseur Steve Bannon (links). Beeld ap

Lees meer

Steve Bannons vertrek uit de nationale veiligheidsraad was (weer) een teken dat Trumps revolutie hapert, schreven we vorige week in ons commentaar.

Oud-VS-correspondent Arie Elshout over Bannon: 'Bannon heeft al warmgelopen. Als baas van de rechtse internetsite Breitbart voegde hij zich naar het devies van de oprichter, wijlen Andrew Breitbart, die ooit zei: 'Ik ben vastbesloten de oude mediagarde kapot te maken.' Hij wil de politiek in de Verenigde Staten en zelfs die in het hele Westen ontwrichten om op de puinhopen van het bestaande een nieuwe radicaal-rechtse orde op te richten.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden