Trump neemt afstand van extreemrechtse groepering die Hitlergroet maakt

Aankomend president Donald Trump heeft afstand genomen van de racistische alt right-beweging. Hij deed dit tijdens een groot interview met The New York Times, waarvan redacteuren op Twitter live verslag deden. Onder meer burgerrechtengroepen in de Verenigde Staten hadden hem opgeroepen zich uit te spreken na een alt right-conferentie in Washington waar 'Heil Trump' werd geroepen en de Hitlergroet gebracht.

Beeld uit de video waarin de Hitlergroet te zien is tijdens de speech van Alt-rightleider Richard Spencer

Het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum sloeg maandag alarm over de haatpraat op de nationalistische bijeenkomst. Daar vergaderden bijna 300 witte extremisten uit het hele land over het verdedigen van de superieure witte Amerikaanse cultuur, terwijl buiten antifascisten demonstreerden.

De Holocaust begon niet met moorden, maar met woorden, waarschuwde het museum in een verklaring. 'Het museum roept alle Amerikaanse burgers, onze religieuze en politieke leiders en het leiderschap van alle onderdelen van de regering op racistische denken en divisieve haatspraak te bestrijden.'

Extreem-rechts

Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne volgens tegenstanders extreem-rechts in de kaart gespeeld met zijn harde standpunten over immigratie en zijn aarzeling afstand te nemen van racistische sympathisanten zoals voormalig Ku Kux Klan-voorzitter David Duke. Veel kritiek was er ook op de benoeming van Steve Bannon, oud-voorman van de tegen alt-right aanhangende website Breitbart, als zijn belangrijkste strategisch adviseur.

Hoewel Trump zich heeft gekeerd tegen hate crimes en heeft gezegd dat hij het land wil samenbrengen, heeft hij zich nooit duidelijk uitgesproken tegen de wit-nationalistische alt-right. 'Wij willen dat Trump deze lui afwijst', zei Heidi Beirich van het Southern Poverty Law Centre. 'Het is niet uit te leggen. Hoe langer dit duurt, hoe meer je je moet afvragen of het geen opzet is.'

'Heil-Trump'

De bijeenkomst van afgelopen weekend in het federale Ronald Reagan Building in Washington werd georganiseerd door het National Policy Institute, een denktank die onderdeel is van de alt-right beweging van neonazi's, blanke racisten en antisemieten. Sprekers oreerden er over onder meer de voordelen en noodzaak van een witte etnostaat en gingen tekeer tegen joden.

Richard Spencer, leider van het Institute en de man die zegt de term alt-right te hebben gemunt, pleitte in zijn rede voor de VS als witte natie. 'De VS zijn onze schepping, ons erfgoed, ons eigendom.' Een door The Atlantic gemaakte video laat zien hoe Spencer zijn betoog afsluit door 'Heil Trump, heil ons volk, heil overwinning' te roepen terwijl mensen de Hitlergroet brengen.

Tekst gaat verder onder de video.

Een Italiaans restaurant in Washington waar een deel van de congresgangers na afloop ging eten (en waar zij weer werden opgewacht door demonstranten) verontschuldigde zich gisteren voor het ontvangen van de groep nadat een vrouw een selfie online zette waarop zij de nazigroet bracht.

Trump veroordeelt 'elk racisme'

Het Trump-kamp liet maandag in een verklaring weten dat Trump elk racisme veroordeelt. 'De president-elect heeft voortdurend racisme van welke soort dan ook afgewezen, en hij is gekozen omdat hij een leider wil zijn voor elke Amerikaan', zei Trump-Spence Transition-woordvoerder Bryan Lanza.

Volgens Jonathan Greenblatt van de Anti Defamation League kun je Trump niet de schuld geven van elke haatgroep die zich op hem beroept, maar moet hij duidelijker mensen afwijzen die zijn verkiezingszege zien als een overwinning voor hun extremistische ideeën. 'De president-elect moet duidelijk maken dat deze ideologie in strijd is met Amerikaanse waarden', aldus Greenblatt.

Alt-right-leider Spencer zei tegen The New York Times dat Trumps zege de 'radicale' beweging heeft gesterkt, en dat hij hoopt van de golf van geestdrift te kunnen profiteren door voorstellen over immigratie en buitenlandse politiek te kunnen voorleggen bij de regering. 'Mijn doel voor de komende vijf jaar is professionalisering', zei hij. 'Dat is het volgende fase voor de alt-right.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden