Trump mobiliseert achterban met enquête tegen kritische media

De Amerikaanse president Donald Trump is bezig zijn achterban te mobiliseren tegen kritische media in de Verenigde Staten. De 'oneerlijkheid' van de pers gaat 'alle perken te buiten', fulmineerde hij op een onsamenhangende persconferentie in het Witte Huis. Zijn campagnestaf vindt daarom dat de Republikeinse partij meer geld moet uittrekken voor het bestrijden van de pers.

Bert Lanting
De Amerikaanse president donderdagavond tijdens de persconferentie. Beeld ap
De Amerikaanse president donderdagavond tijdens de persconferentie.Beeld ap

Dat blijkt uit een enquête op de website van Trumps campagne waarin de aanhangers van de president gevraagd wordt of de 'mainstreammedia' wel eerlijk over 'onze beweging' berichten. Ook wordt gevraagd welke media de grootste zondaars zijn: MSNBC, CNN, Fox News of andere media. 'Gelooft u dat de media veel te snel valse berichten over ons verspreiden?', is een andere vraag. En: 'Zou onze partij meer tijd en middelen moeten besteden aan het ter verantwoording roepen van de pers?'

Al tijdens zijn verkiezingscampagne trok Trump regelmatig fel van leer tegen de traditionele media, die volgens hem 'nepnieuws' verspreiden. Maar het lijkt er steeds meer op dat het Witte Huis heeft besloten een grootscheeps offensief te beginnen om kritische media het zwijgen op te leggen.

Fox News

Op zijn ruim een uur durende persconferentie snauwde Trump donderdagavond journalisten af die lastige vragen stelden. 'We moeten erachter komen wat er aan de hand is, want de pers gaat eerlijk gezegd alle perken te buiten', voegde hij er dreigend aan toe.

Sinds Trump zijn intrede heeft gedaan in het Witte Huis, is het gebruikelijke korps Witte-Huiscorrespondenten uitgebreid met vertegenwoordigers van rechtse onlinemedia, die veel vriendelijker tegenover Trump staan. Tegelijkertijd laten Trump en zijn woordvoerders geen gelegenheid voorbijgaan om de kritische media af te schilderen als de brengers van nepnieuws, of zoals Trump tijdens zijn optreden zei: 'Heel erg nep!'. De bizarre persconferentie paste in de strategie van Trump-adviseur Steve Bannon om af te rekenen met de traditionele pers - de 'oppositiepartij' - en zich rechtstreeks tot de achterban te wenden. Om tegenwicht te bieden aan de stroom van kritiek die Trump heeft gekregen op zijn eerste chaotische weken in het Witte Huis heeft zijn campagneteam - opvallend genoeg niet het Witte Huis - Trumps aanhangers opgeroepen naar Orlando te komen voor een optreden van de president.

Op Twitter reageerden veel Trump-aanhangers enthousiast op de manier waarop hij de pers aanpakte, maar zelfs Fox News, door Trump nog geprezen als heel eerlijk, hekelde zijn optreden. Fox News-presentator Shephard Smith noemde Trumps optreden 'volstrekt getikt'. Hij verweet Trump dat hij de kwestie van de contacten tussen zijn campagneteam en Rusland vermijdt 'alsof we een stelletje idioten zijn dat we daarnaar vragen'. 'U bent het Amerikaanse volk een antwoord schuldig', zei Smith.

Liberale critici waarschuwen dat Trumps offensief tegen de pers past in een strategie om te proberen alle instituties die de president confronteren met onwelgevallige feiten het zwijgen op te leggen: de pers, de rechterlijke macht en de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Volgens historicus Douglas Brinkley klaagden ook andere presidenten vaak over een 'vijandige' pers. 'Maar er is nog nooit zo alomvattende jihad tegen de pers geweest als die van Trump.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden