NieuwsUitspraak Hooggerechtshof

Trump mag vrijgave belastingaangiftes niet blokkeren

De Amerikaanse president Trump mag de vrijgave van zijn belastingaangiften niet onthouden aan de Amerikaanse justitie. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof donderdag besloten.

Trumps advocaten voerden aan dat Trump niet vervolgd kan worden voor de verdenking dat hij zwijggeld zou hebben betaald, omdat hij immuniteit zou genieten volgens de Grondwet. Beeld Reuters

Het Hooggerechtshof oordeelde in drie zaken; één die was aangespannen door het Openbaar Ministerie in New York, en twee door parlementaire commissies van het Huis van Afgevaardigden. Trump weigert al jaren onder meer zijn belastingaangiftes openbaar te maken, tot woede van zijn tegenstanders. Het is gebruikelijk dat presidenten en presidentskandidaten volledige inzage geven in hun financiële gegevens.

In de eerste zaak had het OM in New York Trumps accountants gedagvaard om financiële stukken te overhandigen, inclusief belastingaangiftes over een periode van zo’n tien jaar. Justitie begon twee jaar geleden met een onderzoek, nadat Trumps toenmalige advocaat Michael Cohen had bekend dat hij zwijggeld had betaald aan twee vrouwen met wie Trump vreemd zou zijn gegaan. Dit zou in opdracht van Trump zijn geweest, vlak voor de verkiezingen van 2016, om zijn presidentscampagne te redden. Trump zou met deze geheime betalingen de strenge regels over de financiering van campagnes hebben overtreden.

Het recht gegevens in te zien

In dit geval stelde het Hooggerechtshof het OM in het gelijk: een aanklager heeft het recht de financiële gegevens in te zien, waaronder belastingteruggaven, vinden de opperrechters in Washington. Het feit dat Trump president is, doet daar niets aan af. Dit betekent overigens niet dat Trumps gegevens publiek worden of dat het Congres er inzage in krijgt. Alleen de openbaar aanklager krijgt inzage.

In de twee andere zaken werden Trumps jarenlange accountants en banken met wie hij zaken deed gedagvaard door commissies van het Huis van Afgevaardigden. De door Democraten geleide commissies onderzoeken onder andere het witwassen van miljoenen dollars bij vastgoeddeals waarbij Trump mogelijk betrokken was voor zijn presidentschap. Ook kijkt een commissie of Trump probeerde minder belasting te betalen door onjuiste financiële gegevens op te geven. Hier wees het Hooggerechtshof de zaken echter terug naar een lagere rechtbank.

In de New Yorkse strafzaak voerden Trumps advocaten aan dat de president niet kan worden vervolgd omdat hij immuniteit zou genieten volgens de Grondwet. Ze wezen op een richtlijn van het ministerie van Justitie die bepaalt dat presidenten niet aangeklaagd of vervolgd kunnen worden zolang ze in het Witte Huis zitten. In de zaak van de commissies van het Huis van Afgevaardigden betoogde Trump dat de parlementariërs geen geldige reden hadden om zijn dossiers in te zien. Ook zou het openbaar maken van de financiële informatie Trumps privacy en die van zijn familie schenden.

Amerikaanse politiek belandt op een cruciaal punt in de geschiedenis: hoe onschendbaar is Trump?
Staat de president boven de wet? Dat is in essentie de vraag waarover het Amerikaanse hooggerechtshof zich in de afgelopen maanden boog.

‘Verontrustend en mogelijk dramatische gevolgen, maar tweede golf lijkt minder erg dan eerste’
De VS worden zwaar getroffen door het coronavirus. Waar eerst de oostkust werd geraakt, woedt het virus nu met name in Republikeinse staten als Florida en Texas. Wat betekent dit voor Trumps herverkiezingskansen? We vragen het VS-correspondent Michael Persson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden