NieuwsVerkiezingen VS

Trump loopt weg bij ‘bevooroordeeld’ interview met CBS en dreigt beelden zelf vrij te geven

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdagavond (plaatselijke tijd) gedreigd met het vroegtijdig vrijgeven van een interview met nieuwszender CBS nadat hij uit het interview was weggelopen. Daarmee wilde Trump naar eigen zeggen aan de kaak stellen dat CBS-interviewer Lesley Stahl bevooroordeeld is.

Redactie
Donald Trump tijdens een rally in de staat Pennsylvania. Beeld Getty Images
Donald Trump tijdens een rally in de staat Pennsylvania.Beeld Getty Images

Trumps dreigement op Twitter wijst erop dat de vragen in het interview voor het CBS-programma 60 Minutes hem niet bevielen. De nieuwszender meldde op Twitter dat de president het interview had afgekapt, maar gaf geen verdere details over de exacte reden.

Trump en de pers hebben een moeizame relatie: terwijl journalisten hem regelmatig confronteren met leugens, zegt Trump dat de media partijdig zijn als de berichtgeving hem niet bevalt. Een dreigement om de inhoud van het interview vrij te geven voordat het zondag wordt uitgezonden, geldt echter als zeer ongebruikelijk.

‘Ik deel jullie graag mede dat ik, ten behoeve van de nauwkeurigheid van de verslaggeving, overweeg mijn interview met Lesley Stahl van 60 Minutes te posten, voor de uitzending!’, aldus Trump in een met hoofdletters doorspekt bericht op Twitter. ‘Dat doe ik zodat iedereen kan zien wat voor een nep en bevooroordeeld interview het is.’

In een ander bericht op Twitter noemde de president het interview een ‘verschrikkelijke verstoring van de verkiezingen’. Eerder dinsdag zette Trump al een 6 seconden durende video van Stahl op Twitter, waarop zij zonder mondmasker te zien is. Volgens Trump was die na de opnames gemaakt in het Witte Huis. In de begeleidende tekst benadrukte de president nog eens dat Stahl geen mondkapje droeg - wat zij overigens het grootste deel van de tijd wel deed.

Eerder deze week was de president ook al boos naar aanleiding van het programma 60 Minutes. Toen was zijn topadviseur op het gebied van het coronavirus, dokter Anthony Fauci, te gast. Nadat Fauci zich kritisch had uitgelaten over Trumps houding ten opzichte van het coronavirus, noemde Trump de specialist op het gebied van infectieziekten ‘een ramp’.

Trump, die zelf besmet is geweest met het coronavirus, heeft het dragen van mondkapje vaak afgedaan als onnodig en heeft meermaals onjuiste beweringen gedaan over de effectiviteit van het dragen van mondkapjes bij het terugdringen van het aantal coronabesmettingen.

Luister POTUS de podcast

Gijs Groenteman neemt met hoofdredacteur Pieter Klok, verslaggever Natalie Righton en correspondent Michael Persson de campagneweek door. Waar was Trump, wat deed Biden en waar had Amerika het over? Met POTUS de podcast ben je weer bij.

Trump heeft twee sluiproutes naar het Witte Huis, mocht hij verliezen

President Trump heeft een politieke en een juridische route als een nederlaag dreigt. Beide beginnen bij stembusfraude en eindigen bij het Hooggerechtshof. Kan hij eigenlijk nog wel verliezen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden