Trump lijkt voor het eerst te bevestigen dat hij doelwit is van Rusland-onderzoek

President Trump leek vrijdag voor het eerst te bevestigen dat er een onderzoek tegen hem loopt wegens belemmering van de rechtsgang in de Rusland-affaire. Ook viel hij in een boze tweet zijn eigen staatssecretaris van Justitie aan die hem had geadviseerd FBI-directeur James Comey te ontslaan. Comey leidde toen het onderzoek naar mogelijke samenspanning tussen de Trump-campagne en Rusland om de presidentsverkiezingen te winnen.

President Trump. Beeld EPA
President Trump.Beeld EPA

'Ik word onderzocht voor het ontslaan van de FBI-directeur door de man die me zei die FBI-directeur te ontslaan', twitterde Trump. Hij besloot met: 'Heksenjacht'.

Trump doelde op staatssecretaris Rod Rosenstein, die als tweede man van Justitie het Rusland-onderzoek overziet. Het was de tweede opeenvolgende dag dat Trump het onderzoek, dat nu is overgenomen door speciale aanklager Robert Mueller, aanviel.

Het was onduidelijk of Trump reageerde op nieuwsberichten dat hij nu ook het doelwit is geworden van Mueller of dat hij inmiddels officieel op de hoogte is gesteld dat hij wordt onderzocht. Het Witte Huis wilde de tweet van de president niet verduidelijken. Het persbureau Reuters meldde later, op basis van een bron bij Trumps advocaat, dat de president met zijn tweet niet bevestigde dat een onderzoek tegen hem is ingesteld.

Hij zou slechts hebben gereageerd op The Washington Post dat donderdag meldde dat de speciale aanklager bekijkt of Trump zich schuldig heeft gemaakt aan belemmering van de rechtsgang. De president zou Comey, voor diens ontslag, in een gesprek hebben gevraagd of hij zijn adviseur Michael Flynn 'vrijuit kon laten gaan' in het Rusland-onderzoek. Flynn had diverse contacten met de Russische ambassadeur in Washington voor Trumps inauguratie.

In twee andere tweets vrijdag betoogde Trump dat het onderzoek helemaal nergens op slaat. 'Na zeven maanden onderzoek en hoorzittingen over mijn 'samenspanning met de Russen', is niemand in staat geweest om mij bewijzen te laten zien', aldus de president. 'Zielig.'

Impopulaire Trump

Donald Trump blijft records breken als het gaat om zijn impopulariteit. Sinds de president bijna vijf maanden terug het Witte Huis betrok, is hij nog nooit zo impopulair geweest als nu. Maar liefst 58 procent van de Amerikanen is ontevreden over hem. Lees dit artikel van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie over de historisch lage waardering voor Trump.

Aanval

Na publicatie van de onthulling van The Washington Post, was Trump donderdag al frontaal in de aanval gegaan. In diverse tweets viel hij het onderzoek van Mueller aan, een ongehoorde stap voor een president. 'Ze verzonnen een nepcomplot, met het Rusland-verhaal', twitterde Trump. 'Nul bewijs werd er gevonden. Dus nu gaan ze voor belemmering van de rechtsgang vanwege een nepverhaal. Leuk.'

Pikant is dat de president vrijdag voor het eerst liet zien dat hij ook woedend is op onderminister Rosenstein, die aandrong op het ontslag van Comey. Trump ontsloeg Comey op 9 mei plotseling omdat hij volgens de president niet goed functioneerde. Critici zeggen echter dat hij zo het FBI-onderzoek naar de Rusland-affaire probeerde te dwarsbomen. Rosenstein gaf na het ontslag van Comey, tot verdriet van Trump, opdracht voor de benoeming van de speciale aanklager, na een storm van verontwaardiging over het gedwongen vertrek van de FBI-baas.

Deze benoeming was bedoeld om de indruk weg te nemen dat de top van Justitie het onderzoek wilde stoppen. Mueller heeft ruime bevoegdheden om personen te vervolgen als hij in zijn onderzoek op misdrijven stuit. Als hij vindt dat Trump de rechtsgang heeft belemmerd, kan het Congres een afzettingsprocedure starten tegen de president.

Meer over Trump en Rusland

De speciale aanklager Robert Mueller stelt een onderzoek in naar belemmering van de rechtsgang door president Donald Trump, maakte The Washington Post deze week bekend.

Aanhangers van president Trump dringen er bij hem op aan speciaal aanklager Robert Mueller te ontslaan. 'Dit is een vooropgezet plan om de regering-Trump kapot te maken.'

Hij werd alom geprezen door zowel Democraten als Republikeinen in het Congres, maar nu zou Trump hem willen ontslaan. Wie is oud-FBI-baas Robert Mueller?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden