Commentaar

Trump lijkt alleen te geloven in het recht van de sterkste

President Donald Trump lijkt alleen te geloven in het recht van de sterkste, niet in redelijkheid of fatsoen.

Bert Lanting
Donald Trump tijdens de beëdiging van James Mattis als minister van Defensie. Beeld afp
Donald Trump tijdens de beëdiging van James Mattis als minister van Defensie.Beeld afp

Met een wervelwind van ingrijpende en half doordachte decreten heeft Donald Trump in zijn eerste week als president laten zien dat hij waarschijnlijk een van de radicaalste bewoners van het Witte Huis in de Amerikaanse geschiedenis gaat worden. Alles gaat op de schop: het zorgstelsel van zijn voorganger Obama, het milieubeleid, de betrekkingen met de pers, Amerika's relaties met zijn buren. Binnen een week heeft Trump een van de sterkste troefkaarten van zijn land verspeeld: soft power.

Over president Obama klonk wel de klacht dat deze soms te terughoudend was om Amerika's macht in te zetten. Maar Trump lijkt alleen maar te geloven in het recht van de sterkste, in plaats van de kracht van de redelijkheid en het fatsoen. Dat bleek meteen uit de bazige wijze waarop hij Mexico wil dwingen te betalen voor een muur die zonder overleg met de Mexicanen op Amerikaans grondgebied wordt opgetrokken.

Maar het zorgelijkste is wel dat de Verengde Staten met de komst van de miljardair in het Witte Huis hun compassie overboord lijken te hebben gezet. Dat is een valuta die in de winst- en verliesberekening van Trump niet meetelt.

De gevolgen daarvan waren dit weekeinde te zien op Amerikaanse vliegvelden, waar vluchtelingen en reizigers uit zeven islamitische landen vast kwamen te zitten nadat Trump plotseling per decreet een inreisverbod had afgekondigd voor burgers van die landen.

Met de maatregel gaat Trump in tegen het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties en een wet van het Congres die het de overheid verbiedt bij het toelaten van immigranten een onderscheid te maken op grond van hun land van herkomst.

Trumps optreden leidde tot een storm van kritiek in de hele wereld, ook van Amerika's bondgenoten. Het leverde hem ook zijn eerste nederlaag op: een rechter bepaalde dat het terugsturen van immigranten met geldige verblijfspapieren onrechtmatig is. Maar het ministerie van Binnenlandse Veiligheid liet weten zich te houden aan Trumps decreet. Dat is een onrustbarend voorteken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden