Commentaar

Trump legt pijnpunten bloot, maar biedt geen remedie

Met zijn rauwe populisme blaast Trump zijn partij op en vergiftigt hij het politieke klimaat in de VS.

Beeld anp

Was het nu Super Tuesday of Super Trump Day? De Democraten koersen af op een traditionele afwikkeling van de voorverkiezingen. Daarin vecht een sympathieke maar kansloze kleine kandidaat ('Feel the Bern!') dapper door terwijl de gedoodverfde kandidaat, Hillary Clinton, zich kan voorbereiden op het grote werk. Clinton heeft haar eigen problemen, maar die vallen in het niet bij de chaos onder Republikeinen.

Die moesten woensdag de geschiedenisboeken induiken om een vergelijkbaar moment van interne verdeeldheid en tweespalt te vinden (waarbij ze uitkwamen bij de kandidatuur van Barry Goldwater in 1964).

In het felle licht van de mediaschijnwerpers lijkt het alsof Trump al de nominatie van zijn partij heeft gewonnen. Maar Trump blijft veelal steken op ongeveer een derde van het actieve Republikeinse electoraat. Zijn achtervolgers staan op (grote) afstand, maar vinden telkens nieuwe redenen de handdoek niet in de ring te gooien. Mede daardoor behoudt Trump een tactisch voordeel. Wie stopt hem nog als hij over twee weken ook de grote 'winner take all'-staten Florida en Ohio wint?

Voorlieden uit de Republikeinse Partij zijn de wanhoop nabij. Zij waarschuwen voor een breuk die de partij nog minstens een generatie kan achtervolgen en voor een kandidaat die cruciale kiezersgroepen, te beginnen met vrouwen en latino's, beledigt en van de Republikeinen vervreemdt. Ze hebben het deels aan zichzelf te danken: wie wind zaait, zal storm oogsten. Wie, ondanks de diepe crisis die sinds 2007 miljoenen Amerikanen trof, met kandidaten op de proppen komt die vooral nieuwe belastingverlagingen voor de rijken beloven, zet zelf de deur open voor branieschoppers van buiten.

De Republikeinen staan op een tweesprong: zwichten voor Trump - of doorploeteren met andere kandidaten. De weerzin tegen Trump is groot - bij sommigen zelfs nog groter dan de afkeer van Clinton - en dat is begrijpelijk. Zijn revolte legt echte pijnpunten bij de Republikeinen bloot, maar 'The Donald' biedt daarvoor geen enkele remedie. Hij blaast niet alleen de Republikeinse Partij op, maar brengt met zijn rauwe populisme en openlijke flirt met xenofobie de hele Amerikaanse politiek in diskrediet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden