Trump laat het bij gouden gordijnen in Oval Office - protserigheid blijft uit

Donald Trump heeft al zijn stempel gedrukt op het Oval Office. Obama's sobere gordijnen en ronde tapijt liggen in de kelder. Maar de vrees van menig Amerikaan dat Trump, liefhebber van goudkleurige interieurs, 's werelds beroemdste kantoor protserig zou maken, is ongegrond gebleken. Er hangen nu goudkleurige gordijnen. Maar Trump is niet de enige president die hiervoor kiest.

Donald Trump vrijdag in het Oval Office.Beeld EPA

Want ook de presidenten Bill Clinton en George W. Bush hadden goudkleurige gordijnen hangen voor de ramen.

Toch vindt Obama's Witte Huis-fotograaf Pete Souza de razendsnelle verandering, te zien op foto's en tv-beelden, helemaal niks. 'Ik hou meer van deze gordijnen dan de nieuwe', schrijft Souza op Instagram over de karmijnrode gordijnen van Obama. 'Vindt u ook niet?' Op een foto van Souza is Obama te zien, gezeten op het uit de Kennedy-tijd stammende houten bureau, met op de achtergrond de oude raamdecoratie.

Trumps 'verbouwing' van het Oval Office vond plaats in de uren na zijn beëdiging. De Obama's hadden het Witte Huis al verlaten en achtergelaten voor Trumps team. Terwijl de wereld keek naar de inauguratie, de parade op straat en de festiviteiten, gingen de inrichters razendsnel aan de slag. Uren later, toen Trump zijn eerste 'executive orders' tekende, waren de goudkleurige gordijnen wereldwijd voor het eerst te zien. Ook was de president erg te spreken over de telefoons in zijn nieuwe onderkomen. 'Dit zijn de mooiste telefoons die ik ooit in mijn leven heb gebruikt', zei hij over de veilige lijn die niet kan worden afgeluisterd.

Op Twitter wordt de miljardair vooral bekritiseerd vanwege zijn voorliefde voor goud in het Oval Office. Want behalve de gordijnen, heeft ook een goudkleurige bank zijn intrede gedaan. Sommigen zagen hun vrees bewaarheid worden dat het kantoor hetzelfde lot zou ondergaan als Trumps penthouse in New York, waarde 80 miljoen dollar, waar goudkleurige stoelen, gordijnen, lampen en schilderijlijsten domineren.

Het Oval Office vorig jaar zomer. Elke nieuwe president krijgt 100 duizend dollar om het kantoor naar zijn smaak in te richten.Beeld AFP

Volgestouwd

Maar oplettende kijkers wezen er meteen op dat soortgelijke gordijnen, met de smalle groene strook, vanaf de jaren negentig ook in het Oval Office hingen onder de presidenten Clinton en Bush. Ook is het Witte Huis al decennialang volgestouwd door presidenten en hun First Lady's met goudkleurige lampen, kandelaars en borden.

'Ik zou het misschien een beetje veranderen als ik word gekozen', zei Trump vorig jaar tegen People Magazine over zijn inrichtingsplannen. 'Maar het Witte Huis is een speciale plek. Je moet het niet te veel veranderen.' De herinrichting deze week is betaald uit de 'toelage' van 100 duizend dollar die presidenten krijgen om het Witte Huis aan te passen aan hun eigen wensen.

Met de herinrichting wordt de First Lady belast. Wat presidenten vaak direct veranderen, is het tapijt waarop het presidentiële bureau en de banken staan. Aan de rand van Obama's ronde tapijt waren citaten verwerkt van vier presidenten en Martin Luther King. Het tapijt maakt nu deel uit van de ruime interieurcollectie van het Witte Huis, dat ook bestaat uit kunststukken, waarmee alle vertrekken kunnen worden ingericht.

Moeilijkste

In de plaats van Obama's tapijt, ligt nu een crèmekleurig tapijt met aan de rand kransjes. Het massieve houten bureau, ooit een geschenk van de Britse koningin Victoria, heeft geen enkele president sinds John F. Kennedy durven weg te doen. Sinds het begin jaren zestig in het Oval Office werd geplaatst, namen tien presidenten de moeilijkste besluiten gezeten achter het bureau, dat is gemaakt van hout van een Brits marineschip. Besluiten over oorlog (Vietnam, Irak), aftreden en impeachment (Nixon en Clinton) en herverkiezing, zoals Lyndon B. Johnson die in 1968 besloot zich terug te trekken.

Dat de veranderingen in het Oval Office nauwgezet worden gevolgd, bleek deze week ook uit de rel rond een kleine buste van Martin Luther King. Een Time-verslaggever meende dat de buste, die door Obama in het kantoor was geplaatst, was verwijderd door Trumps mensen. Het was een gevoelige kwestie, vooral omdat weinig zwarte kiezers op Trump hebben gestemd. Maar de verslaggever had het bij het verkeerde eind. Het incident werd meteen aangegrepen door Trumps adviseurs om te benadrukken hoe 'onbetrouwbaar' de media zijn.

Wat wel klopt, is dat een buste van de Britse oud-premier Winston Churchill weer terug is in het kantoor. Onder Obama was het verhuisd naar een andere kamer, tot ongenoegen van sommige Britten. Trump besloot het meteen weer terug te halen. Ook heeft hij een portret van Andrew Jackson, gevonden in de Witte Huis-collectie, opgehangen in het Oval Office.

De voorzichtigheid die Trump nu tentoonspreidt als het gaat om het Oval Office, wil niet zeggen dat dit ook gaat gelden voor de woon-en slaapvertrekken. Presidenten en de First Lady hebben een grotere vrijheid om deze aan te passen aan hun persoonlijke smaak. Nancy Reagan maakte hiervan gebruik door de kamers een Hollywood-tintje te geven. De Obama' s kozen voor een modern interieur.

En daarvan zijn de Trumps, getuige de Versailles-look van hun penthouse in Trump Tower, niet echt gecharmeerd. Melania is al begonnen met de nieuwe inrichting. 'Mooi en heel elegant', zo noemde Trump donderdag in The New York Times zijn nieuwe residentie. 'Het heeft iets heel speciaals als je weet dat Abraham Lincoln hier heeft geslapen.'

President Bill Clinton en vicepresident Al Gore in 1995 in het Oval Office.Beeld AFP
President Obama kijkt in 2015 naar het slechte weer buiten. Zijn vloerkleed met citaten van vier presidenten, heeft Trump laten weghalen.Beeld White House Photo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden