Trump laat 'dromers' blijven, mits Democraten instemmen met financiering voor de Mexicaanse muur

Het Witte Huis heeft een hele waslijst aan voorwaarden opgesteld voor een deal voor jonge illegalen. Als de Democraten willen dat de honderdduizenden 'dromers' in de Verenigde Staten kunnen blijven, moeten zij akkoord gaan met geld voor de muur langs de Mexicaanse grens, en een fors aantal andere maatregelen die immigratie bemoeilijken.

Een jonge vrouw demonstreert met duizenden anderen voor het behoud van DACA, de maatregel die voormalig president Obama trof om jonge illegalen in de VS te beschermen.Beeld afp

De Democraten hebben het voorstel direct afgewezen omdat het volgens hen 'verre van redelijk' is. Zij verwijten president Trump dat hij probeert terug te komen op de afspraak de grensmuur niet te betrekken bij de onderhandelingen over de status van de jonge immigranten.

Het gaat om zo'n 700.000 jonge volwassenen die als kind met hun ouders zijn meegekomen toen deze illegaal de grens overstaken. De vorige president Obama had het beschermingsprogramma DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) per decreet voor hen opgetuigd, zodat zij niet konden worden uitgezet en een werkvergunning mochten aanvragen. Daarvoor moesten ze wel hun identiteit aan de overheid bekendmaken.

Hete aardappel

Trump worstelt met deze kwestie. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij DACA te schrappen, maar als president noemde hij de dromers 'geweldig'. Vorige maand schafte Trump het gedoogbeleid af, en schoof de hete aardappel door: hij gaf het Congres zes maanden de tijd om een wettige oplossing te bedenken.

Ook onder Republikeinen bestaat sympathie voor de dromers. Ze zijn vaak goed geïntegreerd, studeren nog of hebben al een baan. Maar om genoeg andere Republikeinen zover te krijgen de jongeren te redden, zullen de Democraten flinke concessies moeten doen. Toch waren de Democraten daar optimistisch over. In september, tijdens een etentje van de president met Chuck Schumer en Nancy Pelosi, de leiders van de Democraten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, zou zijn afgesproken dat de bescherming van de dromers snel in een wet zou worden gegoten, in ruil voor een pakket maatregelen. Volgens beide Democraten zou de grensmuur hier buiten worden gehouden, maar Trumps woordvoerder ontkende direct dat er ook over de muur afspraken zijn gemaakt.

Een prototype van de muur wordt geplaatst.Beeld epa

Zondagavond kregen de congresleden van het Witte Huis een lijst met voorstellen: er komen 10.000 immigratie-agenten bij, het wordt veel lastiger voor immigranten om hun familie over te laten komen naar de VS en steden die illegale immigranten blijven helpen, moeten worden gestraft. En er komt geld om de grensmuur te bouwen, een verkiezingsbelofte van Trump die niet van de grond komt omdat Mexico weigert ervoor te betalen en het onduidelijk is hoe het dan gefinancierd moet worden.

'De regering kan dit niet serieus menen', lieten Schumer en Pelosi in een gezamenlijke verklaring weten. 'We hebben de president verteld dat we open staan voor redelijke veiligheidsmaatregelen, maar deze lijst is verre van redelijk. (...) Onderhandeling over de muur was expliciet uitgesloten.'

Het is nog onduidelijk of Trump de maatregelen ziet als eindvoorstel of openingszet voor onderhandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden