Trump laat Clinton niet vervolgen, andere beloftes afgezwakt

Donald Trump gaat zijn minister van Justitie geen opdracht geven Hillary Clinton te vervolgen over haar gebruik van een privé-emailserver. 'Ik denk dat het land er zeer, zeer door zou worden verdeeld', zei hij op een bijeenkomst van The New York Times, waarvan redacteuren live verslag deden op Twitter. Ook wil hij Clinton de kans geven haar teleurstelling te boven te komen, zo gaf zijn woordvoerder Kellyanne Conway eerder op dinsdag aan.

Donald Trump bij The New York Times.Beeld afp

Trump, die tijdens de campagne herhaaldelijk voor vervolging van Clinton had gepleit, werd vanwege zijn nieuwe standpunt meteen onder vuur genomen. Zowel Democraten als mediasite Breitbart verwierpen zijn uitlatingen, uiteraard om verschillende redenen. Trump brak niet alleen deze verkiezingsbelofte tijdens het interview, hij zwakte er ook een flink aantal af (zie kader).

Interview Trump The New York Times

In het The New York Times-interview was Donald Trump niet alleen mild voor Clinton, maar ook over het wereldwijde klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs is gesloten. Waar hij eerder zei de Verenigde Staten terug te trekken uit de overeenkomst, zei hij tegen redacteuren van de Amerikaanse krant: 'Ik kijk er heel nauwkeurig naar, met een open blik.’ Over de invloed van mensen op klimaatverandering zei hij te 'denken dat er een connectie bestaat'. Eerder sprak hij structureel van een klimaat-'hoax'.

Hij liet zich ook uit over het het Midden-Oosten-conflict. Hij zou het geweldig vinden als hij degene was die voor vrede zorgt tussen Israël en Palestina. Hij denkt dat zijn schoonzoon Jared Kushner daarbij kan helpen. Verder ziet hij zijn bedrijven als een belemmering voor zijn presidentschap. 'De wet staat aan mijn kant.'

Trump heeft ook afstand genomen van de racistische alt right-beweging. Onder meer burgerrechtengroepen in de Verenigde Staten hadden hem opgeroepen zich uit te spreken na een alt right-conferentie in Washington waar 'Heil Trump' werd geroepen en de Hitlergroet werd gebracht.

Gevraagd naar zijn ongenoegen over The New York Times, zei hij nu respect te hebben voor de krant, een 'Amerikaanse parel'. 'Helaas lees ik hem ook, wat me twintig jaar van mijn leven kost.' Zijn plan om het gemakkelijker te maken media voor het gerecht te slepen, lijkt ook van de baan. Iemand heeft hem erop gewezen dat hij dan zelf veel meer aangeklaagd kan gaan worden (voor beledigen, red.). Trump: 'Ik zei: weet je, daar had ik nog niet aan gedacht'. (Pieter Hotse Smit)

Voor Democraten bemoeit Trump zich met zaken die hem helemaal niet aangaan - de beslissing over justitiële vervolging berust niet in zijn handen. 'In onze democratie beslist de president helemaal niet wie wel en wie niet wordt vervolgd', stelde de Democratische senator van Connecticut, Chris Murphy. 'Zo werkt het niet'. Om diezelfde reden noemde de oud-woordvoerder van de minister van Justitie Eric Holden de aankondiging van Trump 'een ramp voor de onafhankelijkheid van het ministerie'. Hij vreest dat de nieuwe president bezig is de spelregels te veranderen en daar ook de ruimte voor heeft, 'want er is geen wet waarin de onafhankelijkheid van het ministerie ten opzichte van het Witte Huis is vastgelegd. Beangstigend.'

Bij Breitbart, het leidende 'alt-right'-medium, werd het breken van een verkiezingsbelofte door Trump gehekeld. De kreet 'Lock her up' was door tienduizenden aanhangers op verkiezingsbijeenkomsten gescandeerd, nu blijkt Clinton vrijuit te gaan. Volgens de Republikein Rudy Giuliani was het voor Trump een 'erg moeilijke' beslissing. 'We hebben in de Amerikaanse politiek nu eenmaal de traditie om na een verkiezingswinst kwesties achter ons te laten', zo duidde Giuliani. Volgens hem gaf voor Trump de doorslag dat het belangrijk was om 'het land te verenigen'.

'Andere zaken aan zijn hoofd'

Trump-woordvoerder Conway stelde ook nog de toekomstig president 'wel andere zaken aan zijn hoofd dan dingen die als de campagne klinken'.

De kwestie van de emailserver, waarop Clinton in haar rol van minister van Buitenlandse Zaken mails met vertrouwelijke informatie ontving, speelde een grote rol tijdens de verkiezingscampagne. Aanvankelijk leek de kou uit de lucht nadat de FBI in juli had laten weten dat Clinton weliswaar 'extreem onzorgvuldig' had gehandeld, maar dat er geen grond voor strafrechtelijke vervolging bestond.

Maar op 28 oktober, elf dagen voor de verkiezingen, liet de directeur van de FBI James Comey weten dat er nieuwe informatie was binnengekomen, waardoor nader onderzoek nodig was. Dat werd gedaan, maar leverde op de valreep toch niets strafbaars op, zo werd twee dagen voor de verkiezingen duidelijk. Maar in de ogen van Clinton was het kwaad toen al geschied. Volgens haar vormde alle media-ophef rond het vervolgonderzoek een van de verklaringen voor haar nederlaag.

Donald Trump komt aan bij The New York Times.Beeld reuters
Donald TrumpBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden