NieuwsKhashoggi

Trump: kroonprins ontkent iets te weten van verdwijning Khashoggi

President Trump zei dinsdagavond dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman geen enkele betrokkenheid heeft bij de verdwijning van journalist Khashoggi. De kroonprins zou het onderzoek naar de vermiste Khashoggi zelfs hebben uitgebreid en ‘snel met antwoorden komen’. 

De residentie van de Saoedische consul in Istanbul. Beeld null
De residentie van de Saoedische consul in Istanbul.

De Amerikaanse president twitterde dit dinsdagavond nadat hij met de Saoedische kroonprins had gesproken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, was aanwezig bij dit gesprek omdat hij maandag op last van Trump naar Riyad was gevlogen.  Woensdag vliegt hij door naar Turkije om daar de diplomatieke crisis te bespreken. De Verenigde Staten staat onder grote druk omdat zowel Turkije als Saoedi-Arabië gelden als belangrijke bondgenoten. 

In Istanbul gaat het politieonderzoek in het Saoedische consulaat naar de verdwijning van Khashoggi ondertussen door. Nadat dinsdag bekend werd gemaakt dat ook de woning van de Saoedische consul, Mohammad al-Otaibi, zou worden onderzocht, heeft deze het land spoorslags verlaten. Dinsdagavond meldden media dat het onderzoek in de ambtswoning toch niet door zou gaan. 

Maandagavond leek er sprake van dat de Saoedi’s zouden erkennen dat Khashoggi is gedood in het consulaat.  De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde toen dat anonieme bronnen hadden beweerd dat Khashoggi was gedood tijdens een uit de hand gelopen ondervraging of dat iemand zijn moord op eigen gezag had verordonneerd. 

Volgens The New York Times, die een bron sprak die op de hoogte is van de Saoedische bekentenis, zou kroonprins Mohammed bin Salman de ondervraging en mogelijke ontvoering van de journalist hebben goedgekeurd. Salman geldt als de machtigste man het Saoedische regime.

Schuld

De kroonprins, die vanaf het begin werd genoemd als de kwade genius achter het moordplan, zou nu echter in de ‘bekentenis’ van Riyad worden beschermd. Niet hij, maar een inlichtingenfunctionaris zal de schuld krijgen van de uit de hand gelopen ondervraging in het consulaat. 

Uren nadat Khashoggi het consulaat was binnengegaan, is op bewakingsvideo’s te zien hoe voertuigen van het consulaat het terrein verlaten. De Turkse regering, die denkt dat Khashoggi’s lichaam in stukken is gesneden, vermoedt dat het lijk in een van deze voertuigen is verplaatst. 

Sommige wagens vertrokken naar de residentie van de consul. Het consulaat werd maandag negen uur lang onderzocht door Turkse forensische deskundigen. Ook een onderzoeksteam uit Saoedi-Arabië onderzocht het gebouw, maar dit team vertrok al na een kleine twee uur.

Minister Pompeo sprak dinsdag met de Saoedische kroonprins Salman over de vermissing van Khashoggi. Beeld null
Minister Pompeo sprak dinsdag met de Saoedische kroonprins Salman over de vermissing van Khashoggi.

Bloedspetters

De Turkse onderzoekers namen grondmonsters en ook werd een metalen deur uit de tuin meegenomen. De Turkse president Erdogan opperde dinsdag de mogelijkheid dat delen van het consulaat opnieuw werden geschilderd om sporen van de moord, zoals bloedspetters, weg te werken. 

‘In het onderzoek wordt naar veel zaken gekeken’, aldus Erdogan in het parlement tegen de media. ‘Er wordt gekeken naar giftige stoffen en materialen die zijn weggewerkt door ze over te schilderen.’

Minister Pompeo vertrekt dinsdag naar Turkije voor overleg over de crisis. Saoedi-Arabië is een van Amerika’s belangrijkste bondgenoten in het Midden-Oosten. Tijdens het diner dinsdagavond zal hij voor de tweede keer kroonprins Salman spreken. ‘Wij zijn sterke en oude bondgenoten’, zei Salman in zijn eerste gesprek tegen Pompeo. ‘Gezamenlijk confronteren wij de uitdagingen waarvoor we ons gesteld zien: in het verleden en in de toekomst.’

Het Saoedische consulaat werd maandag negen uur lang onderzocht door Turkse forensische deskundigen. Beeld null
Het Saoedische consulaat werd maandag negen uur lang onderzocht door Turkse forensische deskundigen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden