Nieuws Migranten

Trump kondigt operatie aan om miljoenen illegalen VS uit te zetten

De Amerikaanse immigratiecontroledienst ICE begint volgende week een grootschalige operatie om miljoenen illegalen de VS uit te zetten. Deze opvallende aankondiging deed president Trump maandag via Twitter. De tweet is nogal pikant omdat ICE invallen nooit van tevoren aankondigt om zo illegalen te verrassen. 

President Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Beeld REUTERS

De vraag is daarom of ICE-agenten de actie van de president kunnen waarderen. Trump bekritiseerde vorig jaar nog de Democratische burgemeester van Oakland, Libby Schaaf, omdat ze illegale immigranten waarschuwde voor geplande invallen van de immigratiecontroledienst. Trump noemde haar optreden toen ‘schandelijk’. 

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

De aankondiging van Trump komt vlak voor de aftrap van zijn herverkiezingscampagne, dinsdag in Orlando. De president is van plan om immigratie, en de maatregelen die hij sinds zijn aantreden heeft genomen om de stroom immigranten in te dammen, tot een van de belangrijkste verkiezingsthema’s te maken. Sinds hij is gekozen, is met name het aantal immigranten uit Midden-Amerika dat aanklopt bij de grens fors gestegen.

Met zijn tweet wil Trump ook het imago van ‘law and order’-president benadrukken. In 2017, het jaar dat hij het Witte Huis betrok, waren er zo’n 10,5 miljoen illegalen in de VS. Hoewel Trump al tijdens de verkiezingen van 2016 hamerde op het aanpakken van de miljoenen illegalen, worden er sinds zijn aantreden ruwweg net zoveel immigranten het land uitgezet als in het laatste jaar van president Obama. 

Het ging om iets meer dan een kwart miljoen uitzettingen in het begrotingsjaar 2018, zo blijkt uit cijfers van ICE. In het laatste begrotingsjaar van Obama werden zo’n 240 duizend migranten uitgezet. In het begin van de regering-Obama, in 2012, werden aanzienlijk meer migranten de VS uitgezet: zo’n 410 duizend. Zo’n 55 procent van hen had volgens ICE, de politiedienst die onder andere belast is met uitzettingen, een criminele veroordeling op zak.

Opgepakte families

‘ICE zal volgende week beginnen met het proces om de miljoenen illegalen uit te zetten die op onwettige wijze de VS zijn binnengekomen’, tweette Trump. ‘Zij zullen net zo snel het land uitgezet worden als ze binnen zijn gekomen.’ De president liet ook weten dat hij tevreden is over de maatregelen die Mexico vorige week heeft genomen om migranten te stoppen bij de grens met Midden-Amerika. Mexico ging hier onlangs mee akkoord, nadat Trump dreigde met economische strafmaatregelen.

Het ziet er naar uit dat Trump het vooral heeft gemunt op uitgeprocedeerde illegalen die weigeren de VS te verlaten. Het aanpakken van deze groep zou een signaal afgeven dat het Washington nu menens is de wet te handhaven. De nieuwe baas van ICE, Mark Morgan, zei begin deze maand dat dit een van zijn topprioriteiten is. ‘Wij zullen achter personen aangaan die uitgeprocedeerd zijn en een laatste bevel hebben gekregen om te worden uitgezet. Inclusief families.’

Naar verluidt zouden Morgans voorganger en de minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen bezwaar hebben gemaakt tegen dit plan. Dit zou een van de redenen zijn geweest voor hun vertrek in april. Zij vreesden onder meer voor de beelden van families die tijdens invallen door ICE-agenten worden gearresteerd. Ook dreigen families uit elkaar gehaald te worden als ze kinderen hebben die in de VS zijn geboren. Zij zijn Amerikaanse staatsburgers.

Agenten van ICE voeren een illegale immigrant af die in Los Angeles is gearresteerd. Beeld afp

Op ramkoers met burgemeesters

De aankondiging van Trump dreigt hem opnieuw in conflict te brengen met Democratische burgemeesters van grote steden, zoals San Francisco en New York, die er niet happig op zijn om mee te werken aan de ICE-invallen. Sinds zijn aantreden, neemt Trump deze ‘sanctuary city’s’ op de korrel omdat ze de wet niet naleven. 

Burgemeester Schaaf waarschuwde Trump maandag dat ze er niet voor zal terugdeinzen om opnieuw migranten te waarschuwen voor de invallen. ‘Wij zullen onvoorwaardelijk opkomen voor onze waarden en normen als je families in mijn stad blijft bedreigen en terroriseren’, aldus Schaaf in een tweet tot de president.

Schaaf zei dat ze vorig jaar de ICE-invallen had aangekondigd omdat ze onder andere vindt dat de regering-Trump alle illegalen over één kam scheert. Volgens ICE waren de invallen nodig om zo’n duizend criminele illegalen op te pakken. Zo’n achthonderd van hen wisten aan de arrestaties te ontkomen.

‘Hoe durf je het leven van onze agenten op het spel te zetten om een radicale agenda van open grenzen te promoten’, foeterde een boze minister van Justitie Sessions tegen de burgemeester. Schaaf bleef erbij dat ze niets verkeerds had gedaan. ‘Hoe durf je mensen uit onze gemeenschap aan de schandpaal te nagelen’, vroeg ze Sessions. ‘Door de Amerikanen angst aan te jagen door ze te laten denken dat alle inwoners zonder papieren gevaarlijke criminelen zijn.’

De meeste illegalen in de VS, zo’n 47 procent, komen uit Mexico, zo bleek in 2017 uit onderzoek van het onderzoeksbureau Pew. Een andere grote groep vormen de Midden-Amerikanen: zo’n 1,9 miljoen. Hun aantal stijgt de laatste jaren snel.

Meer over Trumps strijd tegen immigratie

Wie naar de afgelopen twee jaar van zijn presidentschap kijkt, zou kunnen constateren dat Donald Trump, in figuurlijke zin, al een Muur tegen immigratie heeft gebouwd. De tien immigratiebeperkende maatregelen tot dusver.

Ze ging ver mee met haar president, maar niet ver genoeg. Donald Trump wees zijn minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen de deur, nadat zij had geweigerd wetten en internationale verdragen te overtreden om immigranten bij de grens buiten de deur te houden.

Wat voor Bush en Obama te ver ging, was voor Trump dé manier om illegale immigranten af te schrikken. Kinderen werden van hun ouders gescheiden en opgesloten. Zelfs First Lady Melania Trump uitte kritiek op die aanpak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden