NieuwsVerenigde Staten

Trump klaagt banken aan om te voorkomen dat ze informatie doorspelen aan Congres

President Trump en zijn familie hebben een rechtszaak aangespannen tegen twee banken om te voorkomen dat zij informatie over Trumps bedrijven doorspelen aan het parlement. Deutsche Bank en Capital One zijn gedagvaard door twee Congres-commissies die Ruslands bemoeienis met de verkiezingen onderzoeken.

Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt. Beeld AP
Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt.Beeld AP

De rechtszaak laat opnieuw zien dat Trump, hoewel het Mueller-onderzoek is afgerond, nog lang verwikkeld zal zijn in procedures om de Democraten in het Congres van zich af te slaan.

Beide banken hebben de afgelopen jaren honderden miljoenen dollars geleend aan onder andere het vastgoed- en hotelbedrijf van de Trump-familie, de Trump Organization. Samen met andere financiële instellingen werden de twee banken deze maand door het Huis van Afgevaardigden gemaand financiële informatie over Trumps bedrijven over te dragen.

De Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt met name of Russen geld hebben witgewassen via hun transacties met de Trump Organization. Trumps bedrijven hebben de afgelopen jaren gebruikgemaakt van Russische investeringen. De rechtszaak van de Trumps komt na berichten dat Deutsche Bank vorige week was begonnen met het overdragen van stukken aan het OM in New York.

De Democraten, die in de Huis-commissies in de meerderheid zijn, willen na afronding van het Rusland-onderzoek van aanklager Robert Mueller kijken of er iets niet in de haak is met de Russische investeringen in Trumps bedrijven. Geruchten hierover doen al jaren de ronde. Mueller vond in zijn onderzoek geen bewijs voor samenspanning van Trump met Moskou tijdens de presidentsverkiezingen.

De president en zijn familie willen dat een federale rechter de dagvaardingen bestempelt als onwettig en in de prullenmand gooit. Ook willen ze dat de banken wordt verboden om welke financiële informatie dan ook door te spelen aan de commissies, en dat verboden wordt om met ze samen te werken.

Deutsche Bank zou al stukken hebben overgedragen aan justitie in New York over de financiering van Trumps nieuwste hotel, het Trump International Hotel in Washington. Beeld getty
Deutsche Bank zou al stukken hebben overgedragen aan justitie in New York over de financiering van Trumps nieuwste hotel, het Trump International Hotel in Washington.Beeld getty

‘Lastig te vallen’

‘De dagvaardingen zijn bedoeld om president Trump lastig te vallen, om elk onderdeel van zijn persoonlijke financiën, zijn zaken en zijn privé-gegevens en die van zijn familie door te spitten’, aldus de Trumps. Ook stellen ze in de aanklacht dat de Democraten hopen ‘dat ze op iets stuiten dat ze kunnen gebruiken als politiek wapen tegen de president’.

Trumps zoon Eric, vicevoorzitter van de Trump Organization, noemde de parlementaire dagvaardingen eerder deze maand ‘een ongekende vorm van machtsmisbruik’. ‘Het is de laatste poging van de Democraten in het Huis om de president en onze familie aan te vallen voor politiek gewin’, aldus Eric Trump.

Bij de rechtszaak zijn behalve Trump drie van zijn kinderen en zeven van zijn bedrijven betrokken. Onder hen is ook Ivanka Trump, dochter en adviseur van de president. Sinds het einde van het Mueller-onderzoek heeft Trump diverse keren gezegd dat hij niet zal meewerken aan verdere onderzoeken van het Congres.

Deutsche Bank zegt in een reactie dat het zal meewerken aan welk officieel verzoek dan ook van de Amerikaanse autoriteiten. Het bedrijf was de afgelopen jaren betrokken bij diverse financiële transacties met Trumps bedrijven. Beeld EPA
Deutsche Bank zegt in een reactie dat het zal meewerken aan welk officieel verzoek dan ook van de Amerikaanse autoriteiten. Het bedrijf was de afgelopen jaren betrokken bij diverse financiële transacties met Trumps bedrijven.Beeld EPA

Onwettig

‘De Democraten proberen de verkiezingen van 2020 te winnen’, aldus de president vorige week. ‘Maar ze gaan niet van mij winnen. Ze hopen dat het ze toch zal lukken door voortdurend achter mij aan te gaan met onzin.’

De voorzitters van beide Huis-commissies vinden de dagvaardingen nodig om tot op de bodem te kunnen uitzoeken of er iets mis is met de Russische investeringen. ‘Het mogelijk gebruik van het financiële systeem van de VS voor onwettige doeleinden is een zeer ernstige aangelegenheid’, aldus Maxine Waters, de Democraat die een van de twee Huis-commissies leidt.

Volgens The New York Times zou alleen al Deutsche Bank het Trump-imperium zo’n 1,8 miljard dollar hebben geleend. De bank zou de hotel- en vastgoedmiljardair te hulp zijn geschoten toen andere banken niet bereid waren hem geld te lenen, onder andere vanwege zijn schuldenlast.

Onder de stukken die de bank vorige week zou hebben overgedragen aan justitie, zou informatie zijn over hotels van Trump in Chicago, Miami en Washington en over zijn pogingen om de NFL-ploeg Buffalo Bills over te nemen. Deze poging mislukte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden