nieuwsveiligheidsadviseur Trump

Trump kiest onderhandelaar voor gijzelingszaken als nationale veiligheidsadviseur

President Trump heeft woensdag per tweet bekendgemaakt dat de Amerikaanse onderhandelaar voor gijzelingszaken Robert O’Brien de opvolger wordt van John Bolton, die hij vorige week ontsloeg als nationale veiligheidsadviseur.

Robert O’Brien deze zomer bij de behandeling van de zaak tegen rapper A$AP Rocky, die in Zweden was opgepakt wegens mishandeling. Beeld AP
Robert O’Brien deze zomer bij de behandeling van de zaak tegen rapper A$AP Rocky, die in Zweden was opgepakt wegens mishandeling.Beeld AP

O’Brien wordt de vierde nationale veiligheidsadviseur van Trump binnen drie jaar. ‘Ik heb lang en hard gewerkt met Robert. Hij gaat het uitstekend doen’, zei Trump in zijn tweet.

O’Brien was een van de vijf kandidaten die voor de belangrijke post werden genoemd. Zijn benoeming wordt gezien als een teken dat Trump geen nieuw gedonder in de tent wil met het oog op de verkiezingen van volgend jaar. Anders dan Bolton, die er pittige meningen op nahield en niet bang was om ruzie te maken met mensen die het niet met hem eens waren, is O’Brien iemand die met iedereen goed overweg kan.

Hij diende ook al onder president Bush jr. en president Obama, voor wie hij zich onder meer bezighield met het bestrijden van de smokkel in antieke kunstwerken uit Irak en Syrië. Hij was ook als adviseur voor buitenlandse zaken betrokken bij de mislukte verkiezingscampagnes van ex-gouverneur Mitt Romney en senator Ted Cruz.

Otto Warmbier

President Trump benoemde hem als zijn speciale gezant voor gijzelingszaken. In die hoedanigheid was O’Brien betrokken bij de onderhandelingen over de vrijlating van verscheidene Amerikanen die in het buitenland vastzaten, onder wie de student Otto Warmbier die door Noord-Korea werd vastgehouden. Warmbier overleed kort na zijn vrijlating aan verwondingen die hij in Noord-Koreaans gevangenschap had opgelopen.

O’Brien speelde ook een rol bij de vrijlating van drie andere Amerikanen die in Noord-Korea vastzaten. President Trump ging zelf midden in de nacht naar het vliegveld om hen voor de camera’s van de televisie welkom te heten. Trump, die zichzelf als een groot onderhandelaar beschouwt, bemoeit zich veel meer met de gijzelingszaken dan zijn voorgangers. Die bleven meer achter de schermen, hoewel ze volgens sommige deskundigen niet minder succes hadden dan Trump.

A$AP Rocky

Nog deze zomer voerde O’Brien een ietwat merkwaardige missie uit voor zijn baas. Trump stuurde hem naar Zweden om te proberen de rapper A$AP Rocky vrij te krijgen, die daar wegens mishandeling was opgepakt. Trump belde zelf met de Zweedse premier Stefan Löfven en bood hem naar verluidt aan uit eigen zak de borgtocht voor de rapper te betalen, maar Löfven liet hem weten dat hij zich onmogelijk met de zaak kon bemoeien.

Trump prees O’Brien eerder dit jaar als ‘de beste onderhandelaar voor gijzelingszaken in de Amerikaanse geschiedenis’. Maar volgens Amerikaanse waarnemers legt hij als nationale veiligheidsadviseur minder gewicht in de schaal dan generaal McMaster en John Bolton die hem voorgingen. Vermoedelijk zal daardoor de macht van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo toenemen. Die lag de laatste tijd voortdurend overhoop met Bolton, die de nationale veiligheidsraad steeds meer naar zijn hand probeerde te zetten.

O’Brien krijgt meteen een aantal lastige kwesties voor zijn kiezen: de toegenomen spanning met Iran, de vastgelopen onderhandelingen met Noord-Korea over kernwapens en de onderhandelingen met de Taliban in Afghanistan die Trump vorige week plotseling afbrak. Het is niet duidelijk wat zijn posities op deze terreinen precies zijn, maar hij staat wel bekend als een pleitbezorger van krachtig optreden van de VS.

Net als Bolton, met wie hij samenwerkte toen die ambassadeur bij de Verenigde Naties was, heeft hij een grondige afkeer van deze internationale instelling. Ook vindt hij dat de VS zich hard moet opstellen tegenover Iran, maar of hij de zaak met bommen wil oplossen, zoals Bolton, is nog onduidelijk. In ieder geval zal hij vermoedelijk beter naar zijn baas luisteren dan Bolton deed.

Meer over het ontslag van John Bolton

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton ontslagen. Trump kon zich niet vinden in de agressieve buitenlandpolitiek van ‘havik’ Bolton.

Commentaar: Trump en zijn veiligheidsadviseur lagen elkaar nooit, dus het ontslag van Bolton is geen verrassing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden