Trump kan het bloed van 'dom blondje' Megyn Kelly wel drinken

Blond, knap, mooie benen en dus een 'bimbo'. Megyn Kelly, ster van Fox News, is regelmatig een domme blondine met weinig inhoud genoemd. Maar haar felste criticaster is niet de minste: 'macho'-politicus Donald Trump. De miljardair doet donderdag niet mee aan het laatste Republikeinse debat, omdat hij Kelly (44) partijdigheid verwijt. Herlees ons portret van 'De Bimbo'.

Kelly vorig jaar bij de verkiezing door Time van de honderd invloedrijkste personen. Beeld EPA
Kelly vorig jaar bij de verkiezing door Time van de honderd invloedrijkste personen.Beeld EPA

Maar liefst drie miljoen Amerikanen keken in augustus vorig jaar naar The Kelly File, een miljoen meer dan gewoonlijk. Vanavond om 21.00 Amerikaanse tijd, wanneer de oud-advocate opnieuw aanschuift in de studio op de 12de verdieping van Fox News in Manhattan, zullen dat er vast meer zijn.

Want zal Kelly, een van de gespreksleiders donderdag van het Republikeinse tv-debat, reageren op het besluit van Trump om weg te blijven? Sinds het tweetal vorig jaar botste in het eerste debat, verwijt hij haar partijdig te zijn. 'Ze is geen goede journalist', riep hij woensdag opnieuw. Maar het kan erger, want Trump heeft flinke ruzie met Kelly.

'De bimbo is weer terug', retweette de miljardair in augustus nadat de presentatrice was teruggekeerd van vakantie. De vete met Kelly, die Trump in het eerste debat confronteerde met zijn weinig vleiende opmerkingen over vrouwen, werd toen opnieuw leven ingeblazen. 'Varkens' en 'sloddervossen' zou hij bekende vrouwen hebben genoemd.

'Als ik onheus word bejegend, dan vergeet ik dat niet', zei de Republikeinse presidentskandidaat toen in Dubuque, Iowa. Daar kreeg Trump het aan de stok met een andere bekende tv-presentator, Jorge Ramos van de grootste Spaanstalige zender Univision. Ramos, van wie de vastgoedmagnaat geen fan is, werd verwijderd van Trumps persconferentie na het stellen van enkele vragen over immigratie.

Verschroeide aarde

Niemand weet hoe de 'tactiek van verschroeide aarde' die Trump toepast tegen Kelly, zal uitpakken. Als de miljardair het goed blijft doen, wint in Iowa en afstevent op de Republikeinse nominatie, kan dat nog een probleem worden voor Fox News. De grootste nieuwszender op de kabel is immers pro-Republikeins. Maar wat als de populairste Republikeinse kandidaat het vuurtje blijft opstoken en keer na keer roept dat hij het bloed van Kelly wel kan drinken?

Megyn Kelly, dochter van een verpleegster en universiteitsdocent uit Syracuse, New York, is niet de doorsnee Fox News-anchor van het type Bill O'Reilly. Dat wil zeggen: rabiaat rechts, anti-Obama en merkbaar pro-Republikeins. Zoals Trump heeft ondervonden, spaart ze Republikeinse politici niet in haar uitzendingen. Ook de conservatieve Texaanse senator Ted Cruz, die nu tweede staat in Iowa, ondervond dat vorig jaar.

Zou hij ook kinderen uitzetten als hun ouders, die illegaal in de VS verbleven, tegen de lamp liepen. Cruz ontweek de vraag maar Kelly bleef aanhouden. 'Dat is de vraag die elke liberale journalist mij zou stellen', antwoordde de senator gefrustreerd. Kelly, die op handen wordt gedragen door Fox News-baas en fan Roger Ailes, waarschuwde in juni de kandidaten. 'Ik begrijp de politici niet die president willen worden en klagen over een stevig interview', zei Kelly zelf in Variety, dat het coververhaal aan haar wijdde. 'Als je je gedraagt als een stomme idioot, dan zal ik je daarmee confronteren.'

Megyn Kelly begin deze maand tijdens het eerste debat met de Republikeinse presidentskandidaten. Sindsdien is het oorlog tussen Trump en Kelly. Beeld ap
Megyn Kelly begin deze maand tijdens het eerste debat met de Republikeinse presidentskandidaten. Sindsdien is het oorlog tussen Trump en Kelly.Beeld ap

Rijzende ster

Kelly is al enige tijd een rijzende ster. Ze werkte na haar studie tien jaar als bedrijfsadvocaat maar ze wilde eigenlijk dolgraag nieuwspresentatrice worden. Na ervaring te hebben opgedaan bij een tv-station van ABC in Washington, begon ze in 2004 aan haar mars naar de top van Fox News. Grote landelijke bekendheid kreeg ze in 2012, tijdens de avond van de presidentsverkiezingen.

Nadat de campagne van Mitt Romney had geklaagd dat Fox News te vroeg had gemeld dat president Obama in Ohio had gewonnen, werd direct Kelly op pad gestuurd. Ze trok van onderzoeker naar onderzoeker in de studio om uit te leggen dat Fox het wel degelijk bij het juiste einde had. 'Dit is Fox News', zei een ingewijde dagen later in New York Magazine. 'Als er een mogelijkheid is om de benen van Megyn Kelly te laten zien, dan doen ze dat.'

Haar grote doorbraak kwam een jaar later: ze kreeg een nieuw programma, The Kelly File, en ze verhuisde van de middag naar de avond. Ook concurrent CNN wilde Kelly toen hebben. Een jaar later werd ze door Time verkozen tot een van de honderd invloedrijkste personen van 2014. In beide politieke kampen is vaak echter kritiek op haar te horen. Democraten vinden dat ze Republikeinen niet hard genoeg interviewt. Op hun beurt zijn Republikeinen boos als ze een Republikeins politicus, in hun ogen, onder handen neemt.

De Fox-coryfee trekt met haar programma nu meer kijkers dan alle concurrenten bij elkaar op dat tijdstip, tussen 21.00 en 22.00. De volgende logische stap is een overstap naar een van de drie grote networks. Maar voorlopig moet Megyn Kelly, die ook grote interviews wil doen met Amerika's sterren, zich door de Trump-tirades slaan.

Het moet even wennen zijn voor de ambitieuze moeder van drie jonge kinderen: zelf onderwerp van het nieuws zijn. Met 'dank' aan een miljardair die haar niet kan uitstaan. Ze had een grote slag kunnen slaan door Trump in de afgelopn maanden uit te nodigen voor een gesprek in The Kelly File. Gegarandeerd dat miljoenen Amerikanen dan aan de buis gekluisterd zullen zijn om de 'bimbo' in gevecht te zien met Trump. 'Laat het Kelly-Trump-kooigevecht maar komen', schreef Lloyd Grove van The Daily Beast toen.

Verwacht wordt dat Kelly vroeg of laat zal overstappen naar een van de drie grote zenders. Eerder had ABC belangstelling voor haar. Beeld EPA
Verwacht wordt dat Kelly vroeg of laat zal overstappen naar een van de drie grote zenders. Eerder had ABC belangstelling voor haar.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden