Trump-jager Louise Mensch zal niet rusten voordat de president is afgezet

Niemand graaft zo fanatiek naar de banden tussen het campagneteam van president Trump en de Russen als Louise Mensch. Wie is die Mensch? 5 dingen die u moet weten over Trump-jager Louise Mensch.

Louise Mensch. Beeld afp

1. Zij onthulde de interesse bij de FBI voor deze kwestie

Mensch (45) meldde vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen als eerste dat de FBI van een speciale rechtbank toestemming had gekregen enkele Amerikanen onder de loep te leggen in het kader van een onderzoek naar banden tussen Russische banken en Trumps campagneteam.

2. Als lagerhuislid onderzocht ze telefoonhacks

Mensch zat voor de Conservatieven in het Britse parlement, maar verhuisde in 2012 naar New York, waar haar man Peter als manager van de heavymetalband Metallica werkt. In Londen zat ze in de parlementscommissie die het afluisterschandaal bij Rupert Murdochs News of the World onderzocht. In New York begon ze voor Murdoch de nieuwssite Heat Street. Kwade tongen beweren dat het een beloning was voor haar weigering de conclusies van de parlementscommissie te onderschrijven. Daarin werd Murdoch neergezet als iemand die niet geschikt is een onderneming als News Corp te leiden.

3. Ze blijft publiceren over de 'russische connectie'

Sinds haar scoop over het FBI-onderzoek naar het Trumpteam en de Russische banken publiceert ze de ene na de andere 'exclusieve onthulling' over de 'Russische connectie'. Volgens Mensch krijgt ze haar informatie van de inlichtingendiensten. Die zijn haar naar eigen zeggen gunstig gezind omdat ze NSA-klokkenluider Edward Snowden ooit aan de schandpaal spijkerde als 'landverrader'. Heat Street heeft ze inmiddels verlaten, om meer vrijheid te krijgen voor haar klopjacht op Trump.

4. Ze keert zich openlijk tegen de amerikaanse president

'Pro-Amerika, pro-democratie, pro-NAVO, pro-Rusland, anti-Trump', zo beschrijft Mensch haar blog patribotics.blog waarin ze sindsdien de resultaten van haar graafwerk publiceert. De koppen laten weinig te raden over, zoals 'Gaf Trump zelf de opdracht tot het hacken van de Amerikaanse verkiezingen?' Het artikel komt erop neer dat Trump witgewassen geld van Russische banken heeft aangenomen. Dat zou hij gebruikt hebben om Russische hackers te betalen om in te breken in de kiesregisters en de computers van de Democratische Partij.

5. Ze denkt dat Trump een afzettingsprocedure wacht

Critici vinden dat Mensch onbesuisd te werk gaat. Zelf is ze ervan overtuigd dat haar werk het Congres er uiteindelijk toe zal bewegen een afzettingsprocedure tegen president Trump te beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.