Trump is een uniek gevaar voor de democratie in Amerika

Vrijdag schreef The Washington Post in een bijtend hoofdartikel dat Donald Trump ongeschikt is als president. Hij zou 'een gevaar zijn voor ons land en de hele wereld'.

Trump op de laatste dag van de Republikeinse Conventie. Beeld afp
Trump op de laatste dag van de Republikeinse Conventie.Beeld afp

Tot nu toe was Donald Trump een Republikeins probleem, maar vanaf deze week is hij een uitdaging die het land onder ogen moet zien. De vastgoedmagnaat is buitengewoon ongeschikt om president te zijn. Zijn campagne bestaat uit grauwen en snauwen en ontbeert elke inhoud. Voor zover hij denkbeelden heeft, vormen die een verkeerde diagnose van de problemen van Amerika en zijn oplossingen zijn gevaarlijk. Trumps beleid van mensen kleineren en verdeeldheid zaaien, kunnen de banden die een zo diverse natie bijeenhouden onder druk zetten. Zijn minachting voor grondwettelijke normen zou weleens kunnen onthullen dat de machtenscheiding kwetsbaarder is dan we dachten.

Elk van deze kenmerken zou hem al ongeschikt maken, maar tezamen maken ze Trump gevaarlijk. In een gewoon verkiezingsjaar zouden we de Republikeinse kandidaat als zodanig erkennen, doorgaan met de Democratische conventie en de komende maanden de opstelling van beide kandidaten in debatten, op verkiezingstournee en in beleidsstukken beoordelen. (...) Maar wij kunnen de Republikeinse kandidaat niet begroeten of doen alsof we hem zouden kunnen steunen. Trump als president zou een gevaar zijn voor ons land en voor de hele wereld.

(...) Niets in Trumps cv duidt erop dat hij goed zou kunnen functioneren in Washington. Hij is door zijn rijke vader gelanceerd in het familiebedrijf en heeft carrière gemaakt met enkele geslaagde vastgoedprojecten, een paar mislukkingen en diverse incidenten waarbij hij zijn eigen hachje redde ten koste van mensen die hem vertrouwden. Aangezien hij weigert zijn belastingaangiften openbaar te maken, mogen we aannemen dat die zaken bevatten die nog verwerpelijker zijn dan wat we al weten.

Trump zou zijn gebrek aan ervaring te boven kunnen komen als hij dat als een tekortkoming zag. Maar hij legt geen enkele nieuwsgierigheid aan de dag, leest nooit een boek en lijkt te denken dat hij van niemand raad nodig heeft. (...) Trump snakt naar bevestiging, maar minacht de denkbeelden van anderen. Ook feiten heeft hij niet hoog zitten. Gedurende zijn campagne heeft hij de ene na de andere leugen afgedraaid. Dat moslims in New Jersey na 9/11 feestvierden, dat zijn belastingverlagingen het overheidstekort niet groter zouden maken, dat hij al tegen de Irak-oorlog was voor die begon. Geconfronteerd met bewijs van het tegendeel, herhaalt hij domweg de leugen.

Omdat hij zo onwetend is, verbaast het niet dat Trump geen enkele samenhang vertoont qua beleid. In eerdere tijden was hij vóór hervorming van het immigratiebeleid, vóór regulering van wapenbezit en vóór legale abortus. Als kandidaat is hij faliekant tegen alle drie. Zelfs tijdens zijn campagne is hij van standpunt veranderd in kwesties als: moet moslims toegang tot de VS worden geweigerd, en moeten vrouwen die een abortus ondergaan gestraft worden. Nog kwalijker dan dit gedraai, is het ontbreken van iedere inhoud in zijn plannen. Bestaande handelsovereenkomsten zijn 'stom', maar hij zegt niet hoe ze verbeterd kunnen worden. IS moet worden vernietigd, maar een strategie daarvoor heeft hij niet. Elf miljoen immigranten zonder papieren moeten worden gedeporteerd, maar hij zegt er niet bij hoe hij dat juridisch of praktisch wil uitvoeren.

Wel heeft hij een hele reeks vooroordelen: bondgenoten maken misbruik van de VS; immigranten begaan misdrijven en pikken banen in; moslims haten Amerika. In werkelijkheid hebben Japan en Zuid-Korea sterk bijgedragen aan een vrede waarvan Amerikanen groot voordeel hebben. Immigranten plegen minder misdrijven dan geboren Amerikanen en doen het werk dat niemand anders wil doen. De voornaamste slachtoffers van islamistisch terrorisme zijn moslims, en Amerikaanse moslims, waaronder duizenden die in het Amerikaanse leger hebben gediend, zijn net zo vaderlandslievend als wie ook.

Trumps klaagzang over Amerika als slachtoffer vindt weerklank bij veel Amerikanen die weinig economische vooruitzichten hebben. Zij verdienen een serieuze voorvechter, net zoals de uitdagingen van ongelijkheid en trage inkomensgroei een serieuze aanpak verdienen. Maar Trump heeft niets positiefs te bieden.

Het zijn gevaarlijke tijden, maar Trump spreekt onbekommerd over uit de NAVO treden, spoort andere landen aan tot kernwapenbezit en bakt zoete broodjes met dictators die de VS alleen maar kwaad toewensen. Hij heeft duidelijk gezegd dat hij bondgenoten zonder blikken of blozen zou laten vallen. De gevolgen voor de wereldwijde veiligheid kunnen rampzalig zijn.

Wat nog het meest zorgen baart, is Trumps minachting voor de Grondwet en de ongeschreven democratische normen waarop ons systeem is gebaseerd. Toen een congreslid hem vroeg naar Artikel 1, antwoordde de kandidaat: 'Ik ga me aan de grondwet houden, of het nu om nummer 1, 2, 12 of 9 gaat.' Er zijn maar zeven artikelen. Nog erger, hij lijkt niet te malen om de beperkingen die de grondwet de uitvoerende macht oplegt. Hij heeft gedreigd degenen die hem bekritiseren aan te pakken als hij president is. Hij heeft gezworen terreurverdachten te martelen en hun onschuldige verwanten te bombarderen. Hij heeft gezworen de onafhankelijke pers aan banden te leggen. Hij opende de aanval op een rechter wiens uitspraken hem niet bevielen en maakte zijn minachting voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak nog stuitender door te stellen dat deze rechter gediskwalificeerd moest worden vanwege zijn Mexicaanse achtergrond. Op bijeenkomsten van zijn aanhangers heeft Trump geweld aangemoedigd en geprezen. (...) Door Trump tot president te kiezen, brengen we het democratische systeem bewust in gevaar.

Trump voert campagne door te beledigen, te insinueren en wilde beschuldigingen te uiten : de vader van Ted Cruz was betrokken bij de moordaanslag op Kennedy; Hillary Clinton zou schuldig zijn aan moord; Barack Obama is een verrader die wil dat moslims aanslagen plegen.

(...) Het falend oordeelsvermogen van de Republikeinse partij legt de toekomst van de natie daar waar die behoort, in de handen van de kiezers. Veel Amerikanen vinden beide kandidaten dit keer maar niks. Wij van The Washington Post hebben in het verleden kritiek geuit op de waarschijnlijke democratische kandidaat Hillary Clinton en we zullen dat blijven doen als daar reden toe is, maar wij denken niet dat zij (of andere kandidaten dan Trump) een bedreiging vormen voor de grondwet. Trump is een uniek en acuut gevaar.

Vertaling: Leo Reijnen
© The Washington Post

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden