Trump is bereid tot gesprek met Kim Jong-un over toegenomen spanningen
De Amerikaanse president Donald Trump is bereid de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten om te praten over de toegenomen spanningen tussen de twee landen wegens het kernwapenprogramma van Noord-Korea. Dat heeft Trump maandag gezegd in een vraaggesprek van Bloomberg News. Eerder had Trump nog gewaarschuwd voor een 'grootschalig' conflict.
'Als het passend zou zijn hem te ontmoeten, zou ik dat zeker doen; ik zou vereerd zijn dat te doen', zei Trump. Maar volgens hem moet dat wel 'onder de juiste omstandigheden gebeuren'. De opmerking komt als een verrassing: de afgelopen tijd heeft Trump juist een harde toon aangeslagen tegenover Kim Jong-un en het Noord-Koreaanse bewind. Hij beloofde dat hij nooit zou toestaan dat Noord-Korea de beschikking krijgt over kernraketten die de Verenigde Staten kunnen bereiken en opperde zelfs dat de VS desnoods militair zullen ingrijpen.
Maar in het vraaggesprek met Bloomberg sloeg Trump een heel andere toon aan. 'De meeste politici zouden dit nooit zeggen, maar ik zeg u dat ik onder de juiste omstandigheden bereid ben hem te ontmoeten. Dat is echt eens nieuws!,' zei hij over de Noord-Koreaanse leider.
Een rechtstreekse ontmoeting met Kim Jong-un zou uniek zijn: de Noord-Koreaanse leider heeft sinds zijn aantreden eind 2011 nog geen voet buiten zijn land gezet en zelfs geen enkele buitenlandse regeringsleider ontmoet. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat de achterdochtige Kim het zal aandurven Trump in een ander land te ontmoeten. Andersom is het ondenkbaar dat Trump voet zal zetten in Noord-Korea.
Het Witte Huis nuanceerde de uitlating van Trump meteen. Woordvoerder Sean Spicer zei dat er nog lang geen uitzicht is op een ontmoeting tussen de twee, omdat de omstandigheden daarvoor ontbreken. Volgens hem moet Noord-Korea eerst zijn 'provocerende gedrag' matigen.
Gepantserde trein
De laatste hoge Amerikaanse functionaris die het stalinistische land aandeed was Madeleine Albright, die in 2000 als minister van Buitenlandse Zaken een onderhoud had met Kim Jong-il, de vader van de huidige Noord-Koreaanse leider. Ook die zette haast nooit een voet over de grens en als hij het deed, reisde hij per gepantserde trein.
Afgelopen weekeinde liet Trump weten dat hij 'niet blij' zou zijn als Noord-Korea nog een proef zou nemen met een raket. Maar hij liet in het midden of dit moest worden uitgelegd als een dreigement met militair ingrijpen. 'Ik weet niet, ik bedoel, we zien wel. Het is een schaakspel. Ik wil niet dat de mensen weten wat ik denk'.
Zijn nationale veiligheidsadviseur generaal McMaster liet echter weten dat de VS, evenals andere landen, bereid moeten zijn militaire actie te ondernemen om het Noord-Koreaanse bewind af te houden van het ontwikkelen van kernraketten die andere landen kunnen bereiken. Zaterdag lanceerde Noord-Korea een ballistische raket, maar die ontplofte al snel na de lancering.
Noord-Korea heeft de beschikking over kernwapens, maar is volgens deskundigen nog niet in staat miniatuurkernkoppen voor ballistische raketten te maken. Kennelijk schort er ook nog het een en ander aan de Noord-Koreaanse rakettechnologie: de afgelopen maand mislukten drie lanceringen achter elkaar. Volgens sommigen zou dat het gevolg zijn van Amerikaanse computersabotage, maar dat wordt door andere experts onwaarschijnlijk geacht.