NieuwsVS

Trump: ‘Impeachment-onderzoek is een lynchpartij’

President Trump heeft dinsdag een storm van verontwaardigde reacties uitgelokt nadat hij het impeachment-onderzoek van de Democraten in het Congres een ‘lynchpartij’ had genoemd.

Bill Taylor, de Amerikaanse zaakgelastigde in Kiev, wordt door politieagenten van het Capitool begeleid op weg naar zijn verhoor door de impeachment-onderzoekers van het Huis van Afgevaardigden. Beeld EPA
Bill Taylor, de Amerikaanse zaakgelastigde in Kiev, wordt door politieagenten van het Capitool begeleid op weg naar zijn verhoor door de impeachment-onderzoekers van het Huis van Afgevaardigden.Beeld EPA

Later op de dag bevestigde de Amerikaanse zaakgelastigde in Kiev tegenover de impeachment-onderzoekers in Washington dat de regering inderdaad heeft geprobeerd Oekraïne te dwingen een onderzoek te beginnen tegen Trumps Democratische rivaal Joe Biden, met het dreigement militaire hulp tegen te houden.

De verklaring van zaakgelastigde Bill Taylor tegenover de Congresleden is heel schadelijk voor Trump die steeds heeft ontkend dat hij de Oekraïense president op ongepaste manier onder druk heeft gezet een vuil klusje voor hem op te knappen. Trump hoopte dat hij op die manier aan informatie kon komen om Biden onderuit te halen als deze zijn tegenstander wordt bij presidentsverkiezingen van komend jaar.

Taylor, een carrièrediplomaat met een lange staat van dienst, had eerder al in een sms-conversatie met andere Amerikaanse diplomaten laten weten dat hij het ‘krankzinnig’ vond militaire steun voor Oekraïne te laten afhangen van de medewerking van president Zelenski aan een ‘politieke campagne’.

‘Voor wat hoort wat’

Ook andere diplomaten legden eerder al verklaringen af die belastend zijn voor Trump. Een van hen, de Amerikaanse ambassadeur in Brussel, onthulde dat de president hem in een telefoongesprek had opgedragen te zeggen dat er geen sprake was van een ‘voor wat hoort wat’. In een tweet bevestigde Trump dat dinsdag, alhoewel hij het deed voorkomen alsof de ambassadeur hem juist gelijk had gegeven.

In andere tweet noemde hij het onderzoek naar de Oekraïne-affaire een ‘lynchpartij’. Het zwarte Congreslid Jim Clyburn reageerde verontwaardigd. ‘Ik ben een product van het zuiden. Ik ken de geschiedenis van dat woord. Dat is een woord waarmee we heel, heel voorzichtig moeten zijn als we dat gebruiken’, zei hij in een tweet. Hij voegde eraan toe dat drie andere presidenten tegen wie een impeachment-onderzoek liep, Andrew Johnson, Richard Nixon en Bill Clinton, dat woord nooit in de mond hebben genomen. ‘Hopelijk is deze president een abnormaliteit.’

Een ander Democratisch Congreslid, Katherine Clark, noemde het ‘walgelijk’ dat Trump ‘weer een slachtoffer van zichzelf probeert te maken’. Het hoofd van het Southern Poverty Law Center, een organisatie die radicale en racistische groeperingen in de VS in de gaten houdt, zei tegenover de website Politico dat Trumps tweet een gebrek aan respect liet zien voor de duizenden zwarte Amerikanen die zijn gelyncht als gevolg van racisme en haat.

Maar de Republikeinse senator Lindsey Graham, die onlangs nog felle kritiek uitte op het besluit van Trump de Amerikaanse militairen weg te halen uit het noorden van Syrië, vond dat de president groot gelijk had. ‘Dit is in alle opzichten een lynchpartij’, zei hij. ‘Ik heb in mijn hele leven als jurist nog nooit meegemaakt dat iemand die van een ernstig vergrijp wordt beschuldigd zijn beschuldigers niet in de ogen kan kijken, geen getuigen mag oproepen en geen open debat krijgt zodat het publiek zelf kan oordelen.’

Tot nog toe hebben de meeste verhoren plaatsgevonden achter gesloten deuren, maar volgens de Democraten gebeurde dat ook bij het impeachment-onderzoek tegen president Clinton waarmee de Republikeinen hem ten val probeerden te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden