NIEUWSDONALD TRUMP

Trump: ‘Ik heb het virus altijd willen bagatelliseren’

President Trump heeft de dreiging van het coronavirus in het openbaar gebagatelliseerd, maar wist al vroeg hoe gevaarlijk het was. Dat blijkt uit gesprekken tussen Trump en journalist Bob Woodward, die erover schrijft in een nieuw boek.

‘Ik wil het nog steeds bagatelliseren, omdat ik geen paniek wilde veroorzaken’, aldus Trump. Beeld Reuters
‘Ik wil het nog steeds bagatelliseren, omdat ik geen paniek wilde veroorzaken’, aldus Trump.Beeld Reuters

President Trump wist al vroeg hoe gevaarlijk het coronavirus was, terwijl hij het virus in het openbaar bagatelliseerde. Dat schrijft de journalist Bob Woodward in zijn nieuwe boek Rage, waarvoor hij de president in totaal achttien keer sprak. Het boek verschijnt volgende week, maar de Amerikaanse media Washington Post en CNN kregen al inzage.

Op 7 februari toonde Trump zich tegenover Woodward buitengewoon onder de indruk van het virus, dat toen nog niet tot de Verenigde Staten was doorgedrongen. ‘Je ademt gewoon de lucht in en dat is hoe het zich verspreidt’, zei Trump. ‘Dus dat is heel gevaarlijk. Dat is heel delicaat. Het is ook dodelijker dan zelfs de zwaarste griep.’

Op 10 februari zei hij echter in het openbaar: ‘Als het een beetje warmer wordt, zal het op wonderbaarlijke wijze verdwijnen.’ En op 26 februari, toen de eerste Amerikaanse gevallen werden vastgesteld: ‘Spoedig zullen we nog maar vijf mensen hebben die besmet zijn. En op korte termijn zouden we zelfs op maar een of twee mensen kunnen zitten. Dus we hebben geluk gehad.’ Op 24 maart zei hij dat Amerika weer volop zou draaien met Pasen, op 12 april.

In het openbaar koos hij bewust voor geruststellende woorden, zei hij op 19 maart tegen Woodward: ‘Ik heb het altijd willen bagatelliseren. Ik wil het nog steeds bagatelliseren, omdat ik geen paniek wilde veroorzaken.’

Impulsief, chaotisch en leugenachtig

Volgens experts verloor Trump veel tijd die hij had kunnen gebruiken om maatregelen te nemen, zoals een vergroting van de testcapaciteit of het uitdelen van beschermende uitrusting aan werknemers in de gezondheidszorg. Inmiddels heeft het coronavirus 190 duizend Amerikanen het leven gekost.

Voor zijn boek interviewde Woodward ook voormalige medewerkers van het Witte Huis. Dat levert eenzelfde beeld op als in zijn vorige boek, net als in de boeken van ex-nationaal veiligheidadviseur John Bolton en journalist Michael Wolff. De president wordt omschreven als impulsief, chaotisch en leugenachtig. De voormalige minister van Defensie generaal James Mattis noemt hem ‘gevaarlijk’ en ‘ongeschikt’.

Op zijn beurt noemt Trump zijn generaals ‘een stelletje mietjes’, aldus Woodward. Anthony Fauci, de belangrijkste expert in de Amerikaanse strijd tegen corona, noemt Trumps beleid ‘stuurloos’, terwijl zijn ‘aandachtsboog als een negatief getal is’.

Volledige medewerking

Het pikantst zijn echter de gesprekken van Woodward met Trump zelf in het Witte Huis, met een grote foto van Trump en Kim Jong-un op het bureau. De gesprekken zijn allemaal opgenomen. Het is opmerkelijk dat de president aan het boek heeft meegewerkt.

In 2018 schreef Woodward het boek Fear, waarin hij de chaos in het Witte Huis beschreef. Medewerkers zouden documenten voor Trump verstoppen uit angst dat hij impulsieve beslissingen zou nemen die het land schade zouden toebrengen. Destijds kraakte Trump het boek af, maar hij klaagde ook dat Woodward hem zelf niet had gesproken. Aan Rage verleende hij daarom zijn volledige medewerking. Niettemin heeft hij weinig vertrouwen in het resultaat. Op 14 augustus twitterde Trump: ‘Het boek van Bob Woodward zal een FAKE zijn, zoals altijd, zoals veel van de andere zijn geweest.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden