Trump houdt vast aan zijn muur langs Mexicaanse grens

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto tijdens een bliksembezoek aan Mexico laten weten dat hij het recht voorbehoudt een muur langs de grens te bouwen om illegalen, drugs en wapens buiten de deur te houden. Maar hij repte met geen woord over zijn eerdere eis dat Mexico de bouw moet betalen. Opvallend was ook dat Trump zich heel positief uitliet over Mexicaanse Amerikanen.

Bert Lanting
Donald Trump (rechts) en de Mexicaanse president Peña Nieto. Beeld reuters
Donald Trump (rechts) en de Mexicaanse president Peña Nieto.Beeld reuters

Peña Nieto zei dat de twee een 'constructief' gesprek hadden gehad, al was hij het niet eens met Trumps beschrijving van de situatie bij de grens. Hij wees erop dat het aantal illegalen dat naar de VS oversteekt flink is afgenomen.

Voor Trump was het bezoek aan wat het hol van de leeuw leek een succes. De Republikeinse presidentskandidaat had zich gehaat gemaakt bij de Mexicanen met zijn beledigende uitlatingen over immigranten uit Mexico. 'Als Mexico hier mensen heen stuurt, stuurt het niet de beste. Zij brengen drugs met zich mee en misdaad. Het zijn verkrachters, al zitten er waarschijnlijk ook goede mensen tussen', zei hij tijdens de voorverkiezingen.

Trump kondigde destijds aan dat hij alle illegale migranten, bij elkaar minimaal elf miljoen, het land uit zou gooien en beloofde een muur op te trekken langs de grens met Mexico, te betalen door Mexico. Als Mexico dat zou weigeren wilde Trump het project financieren uit het geld dat Mexicaanse migranten naar huis sturen.

Peña Nieto vergeleek Trumps stijl van campagne voeren met de manier waarop Mussolini en Hitler omhoog waren gekomen. Hij liet ook weten dat Mexico nooit ook maar een cent zal betalen aan de bouw van Trumps muur. Toch besloot hij vorige week Trump uit te nodigen voor een privébezoek. 'Ik geloof in een dialoog om de belangen van Mexico in de wereld te bevorderen, om Mexicanen te beschermen waar ze ook zijn', liet hij op Twitter weten.

Dat kwam Peña Nieto te staan op felle kritiek van voormalig president Vicente Fox. Hij vond het onbegrijpelijk dat zijn opvolger een 'onbetrouwbare' figuur als Trump ontving. Dat was voor Fox nog een nette omschrijving van de Republikeinse kandidaat. Eerder noemde hij Trump een 'mislukkeling', een 'valse profeet' en een 'dictator'.

Tekst loopt verder onder foto

Nieto en Trump tijdens de persconferentie Beeld epa
Nieto en Trump tijdens de persconferentieBeeld epa

Tripje zonder veel risico

Maar Fox vond dat Trump er wel slim aan had gedaan de uitnodiging te aanvaarden. Voor de mediabeluste Trump is het tripje naar Mexico een mooie gelegenheid er presidentieel uit te zien, zonder al te veel risico te lopen. Als de ontmoeting met Peña Nieto toch op een slaande ruzie zou uitlopen, zou dat alleen maar bijdragen tot zijn populariteit onder zijn aanhang. En in het geval het bezoek soepel zou verlopen, zou dat Trump ook niet slecht uitkomen.

De miljardair is druk doende de kleerscheuren weg te moffelen die hij de afgelopen tijd heeft opgelopen met zijn uitbarstingen. In een poging zijn impopulariteit onder de Latino's te beperken is Trump ook bezig zijn retoriek te matigen als het om de aanpak van illegalen gaat. Hij heeft het niet meer over het onmiddellijk uitzetten van alle illegalen, maar bepleit nu een 'humane' aanpak.

Lees ook

Grote vraag: gaat Trump tijdens zijn belangrijkste immigratietoespraak vandaag in Arizona 'flip-floppen', van standpunt veranderen, om gematigde kiezers te trekken?

Kritiek

Dat leverde Trump weer kritiek op van rechtse aanhangers, zoals de voormalige gouverneur van Alaska Sarah Palin, die nog altijd een ster is binnen de Republikeinse partij. Zij vindt dat hij aan zijn harde opstelling moet vasthouden. Trump zou na afloop van zijn bezoek aan Mexico zijn nieuwe immigratiebeleid uiteen zetten tijdens een bezoek aan Arizona, een staat waar veel onvrede leeft over illegalen die vanuit Mexico de grens oversteken. Trump krijgt daar steun van de omstreden sheriff Joe Arpaio, die bekend staat om zijn harde optreden tegen illegalen.

Clinton hekelde het bliksembezoek van haar Republikeinse rivaal aan Mexico. 'Er is heel wat meer voor nodig om een jaar van beledigingen en insinuaties te proberen goed te maken dan voor een paar uur bij de buren langs te wippen en weer naar huis te vliegen', merkte de voormalige minister van Buitenlandse Zaken schamperend op. 'Zo werkt het niet'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden