nieuwsverenigde staten

Trump hervat campagne met honderden aanhangers. Kan dat wel?

President Trump heeft zaterdag zijn campagnetour hervat door honderden juichende aanhangers toe te spreken. Volgens zijn lijfarts is Trump niet meer besmettelijk voor anderen, maar hij blijft vaag over zijn testuitslag. Een dag later zei de president dat-ie genezen was.

Natalie Righton
Trump zei dat hij zich ‘fantastisch voelt’, waarna de genodigden juichten en ‘we love you’ scandeerden. Beeld AP
Trump zei dat hij zich ‘fantastisch voelt’, waarna de genodigden juichten en ‘we love you’ scandeerden.Beeld AP

Trump heeft zaterdag vanaf een van de balkons van het Witte Huis honderden aanhangers toegesproken die zich op zijn verzoek hadden verzameld in de South Garden van het presidentiële onderkomen. De meeste aanwezigen droegen een mondkapje. Voor aanvang zouden zij een temperatuur-check hebben ondergaan. Trump, die zelf géén mondkapje droeg, zei dat hij zich ‘fantastisch voelt’, waarna de dicht op elkaar gepakte genodigden ‘we love you’ scandeerden. Volgens de president komt er ‘heel, heel snel een vaccin’ beschikbaar voor het ‘Chinese virus’.

Zondag stelde Trump in een interview met Fox News dat hij geen corona meer heeft. ‘Het lijkt erop dat ik immuun ben geworden voor een nieuwe besmetting’, aldus de president. ‘Mogelijk voor een lange tijd, mogelijk een korte. Misschien levenslang. Niemand weet dat precies.’ Hij overlegde geen bewijs.

Campagne

Aankomende week hervat Trump zijn verkiezingscampagne. Maandag hoopt de president door te reizen naar Florida - een staat die cruciaal is voor hem om de presidentsverkiezingen te winnen - om wederom honderden mensen toe te spreken. Zijn campagneteam wil nog niet zeggen of de ‘rally’ op het vliegveld van Sanford in een hangar met de deuren open plaatsvindt, of volledig in de buitenlucht .

Het is voor het eerst dat de president weer een persoonlijke campagnebijeenkomst heeft bijgewoond sinds hij op 1 oktober positief is getest op corona. Trumps lijfarts Sean Conley liet donderdagavond al in een verklaring weten dat het zaterdag exact tien dagen geleden zou zijn dat Trump was gediagnostiseerd met het virus, en dat hij daardoor weer publieke bijeenkomsten mocht bijwonen.

Nog besmettelijk

De hervatting van de campagnebijeenkomsten is toch opmerkelijk, omdat het voor het genodigde publiek zaterdagmiddag nog steeds niet duidelijk was of de president nog besmettelijk was. De verklaring van Trumps lijfarts kwam pas uren later. En die verklaring is een beetje schimmig.

‘De president wordt niet meer beschouwd als een transmissierisico voor anderen’, schrijft lijfarts Sean Conley. Uit tests zou blijken dat er ‘geen bewijs meer is van een actief replicerend virus’ en dat zijn ‘virale lading is afgenomen’. Opmerkelijk is echter dat zijn lijfarts niet verklaart dat Trump inmiddels negatief test op corona. Journalisten vragen daar al dagenlang naar, maar de arts, het Witte Huis en de president weigeren om daar iets over te zeggen.

Op zich kan een coronatest nog lang positief uitslaan, zelfs al is de persoon in kwestie niet meer besmettelijk. De test slaat aan op kleine restjes virus, ook als die anderen al niet meer kunnen besmetten. Belangrijk voor het bepalen van het besmettingsrisico voor mensen in Trumps nabijheid is wanneer de symptomen precies begonnen en hoelang Trump al vrij is van klachten als koorts. Over beide zaken zijn Trump en zijn lijfarts vaag.

In zijn eerste televisie-interview sinds zijn ziekte zei Trump vrijdagavond tegen Fox News dat hij diezelfde dag was getest op corona, maar dat hij de resultaten nog ‘niet precies’ wist. Hij zei te vermoeden dat hij ‘bijna of volledig virusvrij’ is. Zaterdag zou Trump naar eigen zeggen opnieuw getest worden, maar die uitslag is dus niet bekendgemaakt.

Precies twee weken geleden raakten veel mensen besmet op bijna exact dezelfde plek als de rally van zaterdag: de Rose Garden van het Witte Huis. Beeld AP
Precies twee weken geleden raakten veel mensen besmet op bijna exact dezelfde plek als de rally van zaterdag: de Rose Garden van het Witte Huis.Beeld AP

Trumps snelle publieke optreden zaterdag druist sowieso in tegen de richtlijn van het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC, ook al verklaart zijn lijfarts het tegenovergestelde. In die richtlijn staat dat Trump minstens tien dagen na aanvang van zijn klachten in isolatie moet blijven én 24 uur klachtenvrij zijn voordat hij weer op pad mag. Die periode geldt voor een mild ziekteverloop. Aangezien Trump op donderdag 1 oktober zijn eerste ziekteverschijnselen kreeg, betekent dit volgens het CDC dat hij op zijn vroegst op maandag 12 oktober weer veilig naar buiten kan.

Experts vragen zich af of Trump in werkelijkheid zelfs niet langer moet isoleren. Hij was volgens zijn arts namelijk pas op zaterdag 3 oktober koortsvrij. Formeel begint dan pas het tien dagen aftellen tot hij naar buiten mag. Bovendien: als zijn klachten langer dan tien dagen aanhouden, dan is het mogelijk dat hij tot wel twintig dagen na zijn symptomenaanvang infectieuze virusdeeltjes uitademt, blijkt uit Rotterdams onderzoek onder ziekenhuispatiënten. Trump was donderdag 8 oktober nog hoestend te horen tijdens een telefonisch interview met Fox News.

Superspreader

Trumps campagnebijeenkomst zaterdag is ook opmerkelijk omdat het die dag precies twee weken geleden was dat bijna op exact dezelfde plek veel mensen besmet raakten nadat ze bijeen waren geweest in de Rose Garden van het Witte Huis. Ze waren daar om de benoeming van de conservatieve rechter Amy Coney Barrett in het Hooggerechtshof te vieren. Bijna niemand droeg een mondkapje en mensen kusten en knuffelden elkaar.

Volgens de Amerikaanse topviroloog Anthony Fauci, lid van de corona-werkgroep van het Witte Huis, was deze bijeenkomst een ‘superspreader’, oftewel een grote besmettingshaard. Niet alleen Trump en zijn vrouw Melania, maar zeker nog negen andere aanwezigen testten kort daarna positief op het virus. In totaal zijn inmiddels tenminste zestien en mogelijk zelfs 29 mensen uit de entourage van Trump besmet. ‘De data spreken voor zichzelf’, zegt Fauci.

Fauci hamert op het belang van mondkapjes dragen en afstand houden en is kritisch over grootschalige bijeenkomsten. Hij is het ook niet eens met de bewering van Trump dat er een ‘geneesmiddel’ is voor corona, zoals de president het noemde toen hij refereerde aan de experimentele medicijnencocktail die hij zelf kreeg toegediend.

Trumps rivaal Joe Biden zei over Trumps hervatte campagnebijeenkomsten: ‘Ik zou niet gaan, tenzij je een mondkapje draagt en afstand kunt houden.’ Hij haalde hard uit naar Trumps weigering om mondkapjes te verplichten in het openbaar vervoer: ‘Er raken 40 duizend mensen (Amerikanen, red.) per dag besmet door dit virus. Wat is er mis met deze vent?

Meer lezen over de Amerikaanse verkiezingen?

Wanneer kan Trump weer op campagnepad zonder anderen te besmetten?

Trump lijkt er haast weer bovenop. Welk middel maakte hem zo blij?

Gijs Groenteman neemt elke week de campagneweek van Trump en Biden door. Luister hier naar POTUS de postcast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden