Commentaar

Trump heeft nog 70 dagen om valse start goed te maken

De incompetentie van de Amerikaanse president is een groter gevaar dan zijn autoritaire neigingen.

President Trump tijdens een persconferentie op 16 februari 2017. Beeld afp

De eerste maand van het presidentschap van Donald Trump heeft in de Westerse wereld een golf van paniekreacties teweeggebracht. De kranten stonden vol met vergelijkingen met de jaren dertig van de vorige eeuw.

Philip Roth's dystopische roman The Plot Against America, waarin de beroemde vliegenier Charles Lindbergh, tevens bewonderaar van Adolf Hitler, tot president wordt gekozen, dreigde in de ogen van velen werkelijkheid te worden, met Trump in de rol van Lindbergh en Poetin in de rol van Hitler. Roth zelf was overigens de eerste die deze vergelijking als onzin van de hand wees. En terecht.

Donald Trump is geen fascist, maar een populist. Hij bond namens 'de gewone Amerikaan' de strijd aan met de 'volksvijandige' elite. Ook zakenbank Goldman Sachs was de gebeten hond, maar inmiddels wemelt het in het Witte Huis van de 'alumni' van deze omstreden bank.

Trump ging er als president met gestrekt been in tegen de gevestigde media en de rechterlijke macht. Maar anders dan de alarmisten vreesden, rechtten die steunpilaren van de democratie hun rug. De 'mainstream media', The Washington Post en The New York Times voorop, hebben met hun onthullingen over de Rusland-connectie de president in de houdgreep genomen. Rechters maken korte metten met ondeugdelijke wetgeving. Het door Republikeinen gedomineerde Congres stelt het ene na het andere onderzoek in naar mogelijke ongerechtigheden.

Geen zorgen dus over de Verenigde Staten als democratie, maar des te meer over de incompetentie van het ongeleide projectiel dat Donald Trump ook als president blijkt te zijn. De 'leider van de Westerse wereld', zoals de Amerikaanse president tot voor kort steevast werd genoemd, maakt de meest elementaire fouten in het diplomatieke verkeer, omringt zich met medewerkers die een veiligheidsrisico vormen en weigert gebruik te maken van de expertise van de functionarissen en instellingen die hem ten dienste staan.

Het ergste dat Trump zich kan voorstellen, is als loser te boek te staan. Van de 100 dagen waarin een president zijn stempel op de natie moet drukken, zijn er voor Trump nog maar 70 over om een nieuwe start te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden