Trump heeft een kerstboom van boeken, maar 'geen tijd' ze te lezen

First lady Melania Trump heeft de presidentiële woning in Washington deze week feestelijk laten optuigen met 53 verschillende kerstbomen, waaronder een die volledig uit boeken bestaat.

De boekenkerstboom van Trump. Foto Alex Wong/Getty Images

Best opmerkelijk, president Donald Trump gaat er namelijk prat op geen tijd te hebben voor boeken. Anders dan zijn voorgangers, die bekend stonden als hartstochtelijke lezers. Zo werd Barack Obama veelvuldig in boekwinkels gesignaleerd en publiceerde hij elk jaar zijn boekentips, terwijl George W. Bush - tegenwoordig een fervent schilder - met zijn politieke adviseurs leeswedstrijden hield om te kijken wie de meeste boeken had gelezen.

Zo niet Donald Trump. Ja, hij noemt All Quiet on the Western Front van de Duitse auteur Erich Maria Remarque 'een van de beste boeken aller tijden'. Maar de keren dat Trump werd gevraagd wanneer hij dan de beroemde anti-oorlogsroman over de Eerste Wereldoorlog had gelezen, bleef hij het antwoord schuldig.

Decoratieve waarde

Lezen in de boeken uit de boom zal Trump niet doen. Stephanie Grisham, belast met de woordvoering voor first lady Melania Trump, heeft laten weten dat alle boeken 'speciaal zijn gekocht vanwege hun decoratieve waarde'. Er is geen enkel verband tussen de boeken in auteur of inhoud. De enige verbindende factor: alle omslagen zijn groen en uitgekozen vanwege hun diverse kleurtinten.

Toch interessant om te weten wat erin staat. The Washington Post noteerde onder meer Holding Up the Earth, een tienerroman over vijf generaties vrouwen wier verhalen samenkomen, American Mourning, een academische studie naar hoe openbare rouw politiek beïnvloedt en Sangoma, de memoires van een boyscout die de VS verliet om een spirituele leider in Swaziland te worden. Zelfs voor boekenliefhebbers niet echt gedroomde lectuur.

Zit er dan echt geen enkel boek in de boekenkerstboom die Trump mogelijk zou interesseren? Toch wel, Esquire Magazine's World of Golf. Trumps liefde voor een potje golfen is bekend. En voor wie het niet wist: jaren geleden schreef hij er ook een 320 pagina's dik handboek over: Trump: The Best Golf Advice I Ever Received.